Srijeda, 23.10.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Integralni hljeb

Nedjelja, 02.08.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – integralni hljeb (bez germe)

Hljeb je važan izvor ugljikohidrata u prehrani mnogih ljudi, a svaki stručnjak za zdravu prehranu preporučuje konzumiranje integralnog hljeba.

Hljeb od integralnog brašna ili s dodatkom sjemenki osigurava brojne nutrijente poput vlakana i vitamina važnih za zdravlje cjelokupnog organizma. Sadrži vitamine B skupine, prehrambena vlakna koja potiču probavu i zdrave ugljikohidrate koji pokreću tijelo te mu daju energiju. Ukoliko integralni hljeb sadrži i dodatak zdravih sjemenki poput sjemenki suncokreta, bundeve, lana ili chie, dobit ćete veoma hranjivu namirnicu.

Potrebni sastojci:

– 300 g integralnog pšeničnog brašna

– 300 ml vode

– 3 kašike maslinovog ulja

– malo soli

– laneno sjeme (kašika)

– ovsene pahuljice za posipanje

– soda bikarbona (pola male kašike)

– malo praška za pecivo.

Način pripreme:

Sve suhe sastojke izmiješati u zdjeli pa dodati ulje i vodu. Potom opet dobro izmiješati, napraviti homogenu smjesu i ostaviti u frižideru da prenoći. Najbitnija stavka jeste da smjesa prenoći kako bi soda i prašak odradili svoje, obzirom da ne stavljamo germu.

Sutra smjesu istresti u tepsiju na papir za pečenje i posuti ovsenim pahuljicama.

Peći 40 minuta na 180 stepeni.

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana