Srijeda, 23.10.2024.

Mračna istina iza CRNO-BIJELIH FOTOGRAFIJA NA INSTAGRAMU: Evo zašto su se žene širom svijeta udružile

Subota, 01.08.2020. | Lifestyle

Prije nekoliko dana žene širom svijeta priključile su se izazovu objavljivanja crno-bijelih fotografija na Instagramu. Virtuelni vid podrške svim ženama svijeta nakon ispada floridskog republikanskog predstavnika Teda Johoa u kojem je Aleksandriju Okasio Kortez, kongresmenka i aktivistkinja, nazvao “je*enom ku*kom” uzeo je velikog maha. Kako se ispostavlja porijeklo izazova dolazi iz Turske i povod jeste podrška ženama, ali je razlog drugačiji.

Naime, izazov koji je inicijalno nastao u Turskoj napravljen je sa ciljem da se podigne svijest o ubstivima žena koja su u toj zemlji u porastu.

Kap koja je prelila čašu je ubistvo Pinar Gultekin. Nestala je 16. jula, a dijelovi tijela su pronađeni 21. jula

Prema policijskom izveštaju Pinar je ubio bivši dečko koji je želio da obnovi vezu, ali ona nije željela. Nakon što ju je ubio htio je da skloni njeno tijelo. Jezivi slučaj su prijavile komšije koje su vidjele dim. Tijelo ubijene Pinar bilo je zapaljeno i bivši dečko je potom prelio cementom.

Slučaj Pinar je vrh ledenog brijega jer je u toku 2019. godine u Turskoj ubijeno 500 žena. Izazov sa crno-bijelim fotografijama je nastao kao vid podrške za jednaka ljudska prava i za solidarnost prema žanama u namjeri da se zločini i nasilje nad ženama obustave.

https://www.instagram.com/p/CDORpc0gPtK/?igshid=151lzradbdr4d

Mnoge poznate žene su se priključile izazovu – pogledajte galeriju.

https://www.instagram.com/p/CDJaRNxhwZc/?igshid=1svkfihjmwd3f
https://www.instagram.com/p/CDIuTGrpD3Y/?igshid=n59gu9h1djjs
https://www.instagram.com/p/CDL-6sbnpYr/?igshid=1j2k4ad1cnzzx
https://www.instagram.com/p/CDKcJUyJlOl/?igshid=mto5s7nqme58
https://www.instagram.com/p/CDMBq1mAYL8/?igshid=kq89xk3px3gc