Utorak, 22.10.2024.

Smijurija Avde Avdića pada pred stvarnošću: Posjeta direktora CIA-e i sastanak sa Konakovićem šamar neosnovanim optužbama

Utorak, 20.08.2024. | Kolumne

Danasnja posjeta direktora CIA-e Elmedinu Konakoviću, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, predstavlja jasan odgovor na neosnovane tvrdnje koje je proteklih mjeseci iznosio Avdo Avdić, novinar poznat po tendencioznim i neprovjerenim optužbama. Avdić, koji je Konakovića lažno povezao s narko-kartelom, sada se suočava s brutalnom stvarnošću u kojoj njegove riječi gube svaku težinu.

Iako je Avdić uporno pokušavao diskreditirati Konakovića, sugerirajući da ima veze s kriminalnim grupama, dolazak visokog američkog obavještajnog zvaničnika jasno pokazuje koliko su te tvrdnje daleko od istine. Konaković je s razlogom nazvao te optužbe “notornim lažima” i naglasio da su one lako provjerljive, što je potvrdio i odbijanjem Avdićevih pokušaja da se predstavi kao žrtva novinarske slobode.

No, Avdić se nije zaustavio samo na pisanju laži – otišao je korak dalje, sugerirajući da je Konaković upotrijebio svoju poziciju za koordinaciju sa stranim kriminalnim grupama, što je sada očigledno smeće u očima svake ozbiljne analize. Umjesto da se bavi pravim istraživačkim novinarstvom, Avdić je izabrao put senzacionalizma, očigledno bez čvrstih dokaza, dokazujući time samo svoje neznanje i zlonamjernost.

Ironija leži u tome što su upravo ovakvi pokušaji diskreditacije doveli do još jače potvrde Konakovićeve pozicije na međunarodnoj sceni, dok Avdić ostaje na marginama, lišen bilo kakve kredibilnosti. Njegova priča, s kojom je pokušao da unese razdor i sumnju, sada se vraća kao boomerang, i to sa zvukom šamara koji odjekuje mnogo dalje nego što je mogao zamisliti.

Ovaj slučaj je još jedan podsjetnik na to kako laži i senzacionalizam uvijek imaju kratak vijek trajanja, dok istina, bez obzira na sve napade, na kraju uvijek izađe na vidjelo.

(PRESS)