Srijeda, 01.05.2024.

ČAS ANATOMIJE SDA-OVIH BOTOVA: Pet telefona, dvije lažne diplome i tri bota…

Ponedjeljak, 01.01.2024. | Kolumne | Najnovije

Odlaskom SDA u opoziciju počeo je proces otkrivanja mnogih poluga moći koje su bile u rukama dijela SDA tj. u funkciji ostanka SDA na vlasti i skrivanja njihovih kriminalnih radnji preko kojih su stekli ogromni uticaj i bogatstvo, ali i decenijama provodili teror nad društvom i građanima. Jedna od posebno interesantnih tema je kriminalno – obavještajna hobotnica koja je institucije naše države i javne resurse stavila u službu zastrašivanja svojih političkih protivnika, ali i tužilaca, sudija, advokata i novinara. Hapšenje bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca otkriva jedan važan krak njihove strukture, obavještajno – pravosudni. Važno je podsjetiti javnost da je predsjednik Suda BiH, koji bi morao biti oličenje integriteta i pravde, uhapšen sa tri mobitela, od kojoj je jedan bio skriven u donjem vešu. Debevac je, poznato je, vlasnik dva pasoša. Istovremeno, njegov ortak Osman Mehmedagić je uhapšen sa dva telefona i vlasnik je dvije fakultetske diplome – od kojih nijedna nije validna. Jedna diploma Mehmedagića je poništena u Banja Luci, a druga je prepuna nelogičnosti u rokovima “pohađanja” nastave, “polaganja” ispita i upisivanja ocjena što je na kraju dovelo do ukidanja licence privatnom “Američkom univerzitetu” u Sarajevu, a time i diplome Mehmedagića. Na navedenom fakultetu su se izdavale nelegalne diplome i ostalim jatacima i saradnicima Mehmedagića o čemu ćemo posebno pisati. Misterija oko navedenih rokova, ocjena i ostalih potrebnih evdinencija “studiranja” Mehmedagića je skrivena, koliko god zvučalo nevjerovatno, proglašenjem njegove diplome službenom tajnom!? Dakle, u slučaju uhapšenog dvojca koji su bili na samom vrhu zaštite prava i pravde naše države, imamo tri telefona i dva pasoša (Debevec), te dva telefona i dvije nelegalne diplome (Mehmedagić)!?

“DVOCJEVKE” OSA-e i SOA-e

Ovaj dvojac bi trebao odgovarati i za odavanje službenih tajni i informacija iz procesa koji se vode u tužilaštvima, pa i onih montiranih, jer su informacije davali svojim posebnim kanalima “distribucije”, trojici radikalnih SDA botova koji šire mržnju na društvenim mrežama, opsukurnim Jasminu Mulahusiću, Samiru Avdiću i Adnanu Lingi. Navedeni SDA botovi su informacije dijelili na svojim FaceBook nalozima na društvenim mrežama. Najnovija saznanja govore da su Jasmin Mulahusić i Adnan Lingo bili plaćenici OSA-e, tj. saradnici obavještajne službe iz koje su dobijali redovnu apanažu tj. novčane isplate i ostale koristi, svakako i važne informacije. Mulahusić je, po dosadašnjim saznanjima, bio “dvocjevka” kao saradnik i Hrvatske obavještajne službe SOA-e. Postoje indicije da je i treći bot Samir Avdić plaćenik iz istog fonda, ako ne iz OSA-e onda svakako iz izvučenog novca iz BH Telecoma. Saradnikom OSA-e ga, ako ne izravno onda posredno, čine informacije koje je dobijao od direktora OSA-e i ljudi oko njega.

Novac za plaćanje crnog posla se izvlačio iz javnih kompanija, a primarno BH Telecoma, na razne načine; od ogromnih iznosa za fiktivni marketing i pogodne marketinške “Asimove” kompanije, preko nabavki za koje je BH Telecom izuzet iz Zakona o javnim nabavkama i poslovi se dodjelju direktnim sporazumom. Sredstva su isplaćivana i lažnim udruženjima, ali i firmama koje su izvodile građevinske radove za BH Telecom ili bile njihovi podizvođači. Upravo se tu kriju sredstva iz kojih se dodatno plaćaju kerberi režima – botovi, s posebnom sumnjom da je bot Samir Avdić koristio navedene benefite iz BH Telecoma, jer ima firmu koja je pogodna za (pod)izvođača.

VOGOŠĆANSKI KLAN

Preko OSA-e i BH Telecoma dolazimo direktno u srž – u Vogošćanski klan Asima Sarajlića i Osmana Mehmedagića Osmice. Nakon hapšenja i eliminiranja Amira Zukića iz SDA Osman Mehmedagić je dobio zadatak od rukovodstva SDA (Izetbegovići) da se približi Asimu Sarajliću i drži ga pod budnim okom, te spremi za konačnu eliminaciju ovog malicioznog elementa iz SDA. Ono što u vrhu SDA i porodici Izetbegović nisu mogli pretpostaviti je da će Asim Sarajlić i Osman Mehmedagić ujediniti snage i sa pozicije kontrole nad javnim preduzećima i obavještajno pravosudnim sistemom krenuti u dodatno jačanje i bogaćenje Vogošćanskog klana. Novonastali savez resurse OSA-e i BH Telecoma koriste za obračun sa političkim protivnicima, tužiocoma, sudijama, novinarima i svima koji mogu ugroziti SDA-ov tj. njihov režim. U izvještaju State Departmenta upravo se OSA i BH Telecom spominju kao razlog stavljanja Mehmedagića i Sarajlića na crnu listu.

Vogošćanski klan kao kanal za udarce, između ostalih metoda pritisaka i prijetnji, koristi tri radikalna bota – Jasmina Mulahusića, Samira Avdića i Adnana Lingu. Potvrda navedenog je činjenica da SDA trojac botova nikada nije pisao o kriminalnim radnjama unutar SDA ili krugovima bliskim SDA. Na profilima botova nećete naći ni slovo o SDA krađi novca sa budžeta, izvlačenja para iz javnih preduzeća poput bankomata Vogošćanskog klana – BH Telecoma, krađi novca kroz javne nabavke u ovoj kompaniji, prevelikim fiktivnim marketinškim ugovorima za agencije bliske Vogošćanskom klanu, ogromne novce podijeljene fiktivnim i pogodnim udruženjima građana. Na profilima botova nećete naći kritiku na Asima Sarajlića i njegove metode “završavanja” koje smo najbolje čuli na snimku upravo u aferi “Asim”. Botovi neće pisati ni o Sedinu Kahrimanu, izvršiocu radova Asima Sarajlića i bivšem direktoru BH Telecoma. Nećete u njihovim pisanjima naći ništa o Adnanu Efendiću, kadru Asima Sarajlića koji je simbol gramzljivosti i korupcije u SDA. Utjecaj je izgradio mešetarenjem građevinskim dozvolama kroz Federalno ministarstvo prostornog uređenja u kojem je nelegalno obnašao funkciju sekretara. Sa navedene pozicije je pogodovao raznim investitorima, pa i članovima svoje uže porodice. Javna je tajna da je sebi i svom rođaku Hamdiji Efendiću, koji je istovremeno upravljao Kantonalnim zavodom za prostorno uređenje, pogodovao lokaciju za vlastitu zgradu u Sarajevu. Trenutno ima i fiktivni IT biznis, firmu koju je registrovao na svog oca i koja ostvaruje višemilionski promet sa javnim kompanijama kojima je upravljala SDA, tačnije Vogošćanski lobi. Preciznije, poslovi te IT firme su dominanto sa BH Telecomom. Navedeni “biznis” s kojim ostvaruje milionski promet tek treba dobiti epilog kroz rad pravne države i tužilaštva. Gramzljivi Adnan Efendić je poznat po tome što je u jednom trenutku obnašao nevjerovatnih 19 pozicija ispred SDA. Pozicije su bile u nadzornim odborima, upravnim odborima, u parlamentarnoj fotelji, pa do ostalih plaćenih pozicija sa budžeta. Sa mjesta predsjednika Kadrovske komisije KO SDA Sarajevo, produžene ruke tadašnjeg predsjednika Kantonalnog odbora Asima Sarajlića, pohlepni Efendić je smijenjen 2019. godine. Adnan Efendić je ruka Vogošćanskog klana u SDA Novi grad, dok ovaj klan SDA Novo Sarajevo kontroliše kroz anonimnog Miralema Šurkovića, rođaka Osmana Mehmeda i Hazima Bahtanovića, poznatog iz afere “Asim” po zaduženju da krivotvori listiće za izbor Firketa Prevljaka za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U SDA dio obaveza duži i, koliko god zvučalo bizarno, bot Adnan Lingo. On je u strukturi nadređen izvjesnom Faruku Selmanovića, donedavnom direktoru u Asimovom BH Telecomu. Selmanović je produkt pomenutih Šurkovića i Bahtanovića, te na stalnoj operativnoj vezi sa suprugom Mehmedagića, bivšom pjevačicom Amelom Šehović Mehmedagić.

SIJU TEROR U VLASTITOJ AVLIJI

Sva priča o SDA, moći, korupciji, teroru režima i kerbera, Vogošćanskom klanu i botovima u sedmicama iza nas dobija šokantan obrat. Naime, hapšenjem Osmana Mehmedagića Osmice, te zakašnjelom i blagom reakcijom SDA i Izetbegovića koji ovaj put ne brani odlučno svog prvog obavještajca, koji se ne hapsi prvi put, dolazi do gnjeva botova koji direktno napadaju Izetbegovića, njegovu suprugu i kćerku te prvi krug njegovih saradnika i kadrova. Iza svega stoji saznaje vlasnika botova, Vogošćanskog klana unutar kojeg je i Mehmedagić, da ih Izetbegović, čuvajući sebe, pušta niz vodu. U sve se, u odsustvu Osmana Mehmedagića, uključila i njegova supruga, bivša estradna radnica Amela Šehović Mehmedagić, koja uz Sarajlića direktno daje instrukcije botovima da napadaju samu porodicu Izetbegović. Detaljno o ovom obratu ćemo pisati u danima ispred nas. Izetbegović mlađi je imao priliku, ali i obavezu da se Asima Sarajlića i kadrova Sulejmana Tihića koji su odmakli SDA od ideologije i okrenuli je čistom klijentelizmu riješi po preuzimanju stranke. On to nije uradio. Nije ni predvidio, a teško bi to i neko lucidniji uspio, da će policajac kojeg je poslao po Sarajlića, Osman Mehmedagić, na kraju sa Sarajlićem doći direktno po njega. Oni dolaze jašući botove i kerbere koje je obavještajno – kriminalni dio SDA napravio i othranio. Na kraju, u svemu bi bilo i neke pravde, bijesni psi za strašenje neprijatelja su se otrgnuli i siju teror po vlastitoj avliji.

The Bosnia Times