Srijeda, 15.05.2024.

U BiH se odgaja novi parazitni oblik političkih anarhista sa lažnim diplomama

Srijeda, 27.01.2021. | Kolumne

Piše : Prof. dr. Kemal Dizdarević

Bosna i Hercegovina je jedna od najsiromašnijih država u Evropi jer u njoj vlada politički dominantna elita koja je organizirala društvo isključivo prema svojim potrebama, a nauštrub većine stanovništa!

Kamen temeljac takvog vladanja je fabricirani i fleksibilni sloj poltrona čiji je sistem funkcioniranja prožet različitim oblicima korupcije i baziran na potpuno insuficijentnoj edukaciji koju su obavili unutar, sada već potpuno urušenog i od političke elite kontroliranog, obrazovnog sistema.

Kroz pretežno vaninstitucionalni angažman, ta politička zvijer ostvaruje ekonomsku dominaciju, te tako zatvara krug korupcije i socijalne anarhije. Mi živimo anarhiju i nismo u tome sami. Ova anarhija ima različite pojavne oblike u različitim siromašnim državama svijeta. Njena suština je vaninstitucionalno djelovanje korumpiranih političkih elita, izabranih na dobro manipuliranim kvazi-demokratskim izborima i educiranih u politiziranim obrazovnim institucijama koje ne služe da promoviraju znanje, već njegovu iluziju, a sve sa ciljem dokazivanja soptvene kompetencije kroz lažne diplome I lažna stručno-naučna zvanja radi ostvarivanja socijalne i ekonomske dominacije.

Danas se u BiH odgaja novi parazitni oblik političkih anarhista sa lažnim diplomama, koji djeluju ili vaninstitucionalno ili kroz zarobljene javne institucije uvezane u njihovu privatiziranu mrežu političkog i ekonomskog uticaja. Oni održavaju svoju moć stalnim generiranjem višedimenzionalnog, iracionalnog narativa čija se suština prezentira kao pogubni uticaj ‘njiha’ na naš etnički status, a time i na našu dobrobit.

Daleko smo od onih, kojima samo deklarativno težimo u političkom i ekonomskom smislu. U Britaniji je još 1688. godine izvedena revolucija, sa stoljetnim implikacijama, koja je primarno transformirala politiku, a posljedično i ekonomiju zemlje. Ljudi su se izborili za nova i kvalitetnija politička prava, te su ta prava konkretno projicirali na svoju grupnu ekonomsku poziciju ekspandirajući ekonomske mugućnosti i jačajući svoju socijalnu ulogu, što je sve na kraju rezultiralo industrijskom revolucijom.

Jasno je da problem ekonomije ne može biti riješen bez političke transformacije. Prvo politička transformacija, pa tek onda napredak u ekonomiji. To važi za BiH danas, koliko za Britaniju jučer.

Šta konkretno činiti? Rješenje je jednostavno, ali ga je trenutno teško realizirati jer moć većine bitnih odluka i sila većine ozbiljnih reakcija još uvijek biva ograničena na prljave misli i ljepljive prste korumpiranih političkih ‘lita.

Odgovor je u etabliranja zrelih političkih snaga koje će svoju vlast provoditi isključivo kroz institucije sistema, te kroz njih transparentno isporučivati javne usluge građanima. Uistinu jednostavno.
Međutim, postoje eklatantni primjeri kako se institucije mogu prevariti i zloupotrijebiti kao sredstvo u realizaciji privatnih nakana korumpiranih političkih ‘lita.

Ovaj obrazac zarobljavanja institucije, obrazac prevare potpomognute poltronskom energijom, je i recentni događaj na Medicinskom fakultetu UNSA.

Nedavna zbivanja u ovoj obrazovnoj instituciji ponovo dokazuju fakat sveobuhvatnog infiltriranja poltronstva kao životnog stila u sve pore živovanja naše male horde. Poltronstva (kao oblik socijalnog kukavičluka) je duboku ukorijenjeno u ‘akademskoj zajednici’ Bosne I Hercegovine. Kroz pomenuti konkretni primjer se odlično uočava varanje sistema putem kvazi-institucionalnog djelovanje, ali i jedna druga relacija koja otkriva unutrašnju interakciju između ‘obožavanog šefa’ i njegovih poltrona.

Kada šef, kao što je ovdje slučaj, tačno zna značenje poltronovog poltronstva, poltron postaje i ostaje stalni kandidat da i sam jednom postane žrtva. Njeni i njegovi poltroni su već anticipirani kao žrtve koje će u stvarnosti biti kažnjene onda kada pomisle da bi se jednom mogle početi ponašati kao ljudska bića sa dostojanstvom.

Mišljenja sam da se priča o Braci i Seki treba pričati u nastavcima, čak i onda kada ih njihovi udruženi i nadživjeli poltroni sruše. Jer puno je njihovih poltrona, neće ih uspjeti sve pretvoriti u žrtve, neki će terminalno postati pobunjenici i tako sebi dati šansu da postanu poltroni nekim novim šefovima. U međuvremenu, upozoravajmo i šalimo se na račun Brace i Seke. 

(Patria)