Četvrtak, 24.10.2024.

SDA je dozvolila da SNSD i HDZ izrabljuju ovaj narod

Srijeda, 24.02.2021. | Kolumne

U demokratskom sistemu i načinu razmišljanja postoji institut ostavke. Kada se stranka koja je dijelom vladajuće koalicije ne slaže sa polikom vlade, može je napustiti i prestati biti odgovorna za rezultate tih politika. Svako malo smo svjedoci ovakvih ponašanja u mnogim zemljama zapada i takve se sitacije najčešće završe vandrednim izborima.

Kod nas, na žalost, takvog demokratskog ponašanja nema. SDA će učestvovati u radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje očigledno nikada neće nabaviti vakcine, kazivati kako eto, tobože, oni nisu krivi za nerad, nego su to uvijek SNSD i HDZ.

Može im se, jer mi nismo izgrađeno demokratsko društvo u kojem bi građani već odavno svojim pritiskom natjerali ih ili da rade ili da odu. Ovdje ljudi ne protestuju, a kada su i protestovali ništa značajno se nije dešavalo. Uglavnom, odličan ambijent za sve stranačke uhljebe da mjesečno primaju oko 5 000 KM, kako u Parlamentu BiH tako i u Vijeću ministara BiH, a da ne rade apsolutno ništa, da im cijeli mandat protekne u uživanju, gostovanju u TV emisijama koje je im povećavaju vizibilnost, ličnom bogaćenju, izbjegavanju odgovornosti.

U SDA nikada neće ni pomisliti da se povuku iz vlade koja zapravo, ni manje ni više, svojim ne radom uzrokuje uvećanu smrtnost vlastititog stanovništva. Uvijek su ista, lažna i dosadna objašnjenja o tome kako, eto, nema nove većine, kako je to nova nestibilnost, i sl. Dvadeset i pet godina jednog te istog samo zato jer im se može, jer su kreirali i usavrsili sistem u kojem je politika industrija a oni najjači poslodavac u toj indistriji. Nema veze šta će biti s narodom, bitno da je Genjac i co. primaju redovnu platu za svoj nerad. Ništa drugo niti više od toga tu nema.

Nedavno smo čuli i Bakira Izetbegovića kako objašnjava da instutut vanrednih izbora nije dobro rješenje. Po svom običaju vrijeđa narodu inteligenciju jer u svakom demokratskom sistemu na svijetu postoji izborni zakon koji osigurava mogućnost i pravo na vanredne izbore, samo u Bosni i Hercegovini ga takvog nema. A nema jer onima koji evo već desetine godina ovu zemlju čine zatočenom u svom zagrljaju, SDA, HDZ, SNSD umjesto nekadašnje SDS.

Ovaj mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine je potpuna katastrofa i pokazatelj da te insituticije skoro da i nisu potrebne. Samo crpe sredstva, ništa narodu ne daju, sistem ne unaprijedjuju nego ga brutalno izrabljuju.

SDA bi mogla povlačenjem iz takve vlasti malo uzdrmati sistem, vidjeti kakve bi bile reakcije stranaca, vidjeti kako bi reagovali SNSD i HDZ kada nema legitimiteta u institucijama koje im samo služe da namaknu sebi i svojima neke pare od stranih kredita.

Osim toga, stina je da Bosna i Hercegovina opstaje zahvaljujući ekonomskoj aktivnosti koja se generira na područjima FBiH sa bošnjačkom većinom. Sve je veći broj objava koje to potvrdjuju i postoje dokazi da npr. RS ne može sama sebe finansirati nego da se u značajnom dijelu njeno finansiranje ostvaruje u pomenutim dijelovima Federacije BiH.

A ovdje se samo o tome šuti. SDA je dozvolila da SNSD i HDZ izrabljuju ovaj narod, da mu ne dozvoljavaju vakcinisanje, da ga ponižavaju svakodnevno i da ga ne poštuju pored činjenica da bez nas ne mogu funkcionisati. Jadno i bijedno je sve što SDA radi, sramote nas svaki dan.

(PRESS)