Četvrtak, 24.10.2024.

Kuda ide Bakirova i Sebijina SDA?

Nedjelja, 23.05.2021. | Kolumne | Najnovije

Autosugestija je namjeran i ciljan proces samouvjeravanja, posebno u situacijama kada osoba nije sigurna u ono sto govori. Upravo autosugestiju koristi Bakir Izetbegović, predsjednik već sada krnje SDA kada, ponavljajući iste ili slične floskule, neuvjerljivo i smušeno pokušava obrazložiti sve masovniji odlazak istaknutih kadrova njegove, skoro pa privatne stranke.

Tako će u vezi sa odlaskom Konakovića iz SDA, Izetbegović izjaviti da će Konaković, ako napusti SDA, biti političar lokalnog dometa. Koliko je bio u pravu govori činjenica da je Konaković na izborima 2018.godine osvojio 19.915 ličnih glasova, a da je Narod i Pravda postao jedna od najpotentnijih stranaka ne samo u Kantonu Sarajevo, nego i u FBIH, a kako se stvari razvijaju i na nivou BiH.

Treba spomenuti da je sa Konakovićem otišao i Kemal Ademović, ratni heroj i nosilac najvećih ratnih proznanja, koji je na izborima osvojio 10.868 glasova. Ali, Izetbegoviću to nije bio signal da promijeni politiku i da pokuša sačuvati ugledne i vrijedne članove SDA.

U vezi sa odlaskom Čampare iz SDA Izetbegović koristi istu retoriku i izjavljuje da je to mali problem za SDA i da oni idu dalje?!

Naravno, pokušao je minimizirati činjenicu da je Čampara na izborima 2018. godine osvojio 10.838 glasova, mnogo više nego Bakirovi novi puleni o kojima ćemo nešto reći u nastavku teksta.

Odlazak Semira Efendića, koji je na izborima osvojio 30.724 glasa, Izetbegović je dočekao sa istim floskulama i neprimjerenim metaforama: “Kada se ukloni jedno drvo stvori se i mogućnost da izrastu dva na njegovoj poziciji” kazaće slavodibitno Izetbegović, vjerovatno osokoljen svojim najbližim savjetnicima u kući i u stranci.

Najavu mogućeg odlaska Denisa Zvizdića, koji je na izborima 2018. godine ostvario najbolji pojedinačni rezultat u istoriji SDA, osvojivši 38.506 glasova, Izetbegović pokušava relativizirati sa poznatom i neaurgumentivanom floskulom da su i ranije odlazili najistaknutiji članovi od Zulfikarpašića do Silajdžića, a da je SDA ipak preživjela.

Jasno je da ce SDA “preživjeti”, ali, prema mišljenju meritornih analitičara, sa značajno smanjenim i u konačnici nebitnim političkim i koalicionim kapacitetom.

Ovdje je važno skrenuti pažnju na jednu vrlo bitnu činjenicu.

Konaković, Ademović, Čampara, Efendić i Zvizdić su na izborima 2018. godine, ukupno osvojili 110.851 glas.

Nasuprot ovom broju glasova koji pokazuje autoritet i značaj navedenih unutar glasačkog tijela u KS, Izetbegović kao nove uzore u SDA Sarajeva nameće Mahira Devića sa 5.948 glasova, Zahiragića sa 6.312 glasova i Jasminu Tokaču ( kako je preimenovao Izetbegović), pardon Tokić sa 3.141 glasom.

Dakle, nove Bakirove uzdanice su ukupno osvojile 15.401 glas, sto je skoro osam puta manje od onih koji su napustili ili će vjerovatno napustiti SDA, duplo manje od glasova koje je pojedinačno osvojio Semir Efendić i skoro tri puta manje od glasova koje je lično osvojio Denis Zvizdić.

Svima je, osim bračnom paru, jasno da je i kvalitativna i kvantitativna razlika, što bi rekli Nadrealisti, drastična.

Ako se uzme u obzir i situacija u SDA u U-S Kantonu, masovno napuštanje u TK, stanje u Zenici, Goraždu, Gornjem i Donjem Vakufu, Zenici, Jablanici, Statom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži itd., onda je jasno da je SDA u slobodnom padu.

A pametnom je i išaret dovoljan!