Četvrtak, 24.10.2024.

GOSPONU VINKU SABLJI PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA

Utorak, 16.03.2021. | Kolumne

Poštovani gospon Vinko Sabljo, 

Nadam se da ste vi i vaša obitelj u Švicarskoj dobro i zdravo. O mojoj i dobroti i zdravlju moje obitelji u Bosni ne bih da vas opterećujem. Dosta vam je briga oko dobrote i zdravlja vaših bosanskih Hrvata u Posušju, gdje ste rođeni. O njima se vi najviše sekirate na daljinski iz Švicarske. Vi ste za njihovu sigurnost toliko uplašeni zbog pojave „islamskog terorizma“ u Bosni da vam pandemija Covid-19 nije ništa. 

Zbog toga ste, čak, morali žurno pisati Senatu SAD-a da ih spasite od „islamskog terorizma“ u Bosni, koji je  „prijetnja kršćanima“. I ne samo to, već i da “islamistički terorizam u Bosni ima veze s bošnjačkim-muslimanskim vodstvom u Bosni.”

Otvori link ovdje: 

Niste imali ni vremena ni prostora da u vašem pismu Senatu USA navedete makar jedan uvjerljiv dokaza o pojavi „islamskog terorizma“ pa ste se slobodno pozvali na nedavni govor Nine Raspudića u Hrvatskom saboru. Dobro ste postupili jer gospon Raspudić je poznati, ali baš i priznati, teoretičar antihrvatskih zavjera i čišćenja hrvatskog društva i države od recidiva ogavnog komunizma. 

Razumijem vas, Sabljo, što se pitate: – Zar je normalno da ikonografija komunističke ideologije ‘krasi’ našu zemlju (op. Hrvatsku)?  Ali se nadam da i vi mene razumijete, u duhu kršćansko-katoličkog dijaloga kojeg promovira papa Franjo, ako vas  pitam: – Zar je normalno da ikonografija endehazijske ideologije ‘krasi’ Hrvatsku i vaše Posušje kad se zna da je endehazijska ideologija povijesno poražena i osuđena kao fašistička?   

No, ostavimo to pitanje oštroumnom i elokventnom gosponu Raspudiću, koji svojim sofističkom retorikom zavodi ili razvodi ljude praznim trikovima. Neka gospon Raspudić uživa u svojoj na(r)cističkoj  priči o ugroženosti bosanskih Hrvata zbog „islamskog terorizma“. Naslušali smo se mi Dobri Bošnjani („Bono Homini“) i gorih i „boljih“ kvalifikacija od Kulina bana do naših dana. Eh, da vam je samo znati kako je lijepo biti heretik u ‘kršćanskom’ okruženju, posebno u Bosni. Teško je, ali je časno biti heretik među ‘kršćanima’, koji mrze heretike samo zato što su svoji na svome; teško je, ali je časno biti heretik u Bosni, heretik koji ne mrzi ni ‘kršćane’, ni ‘hrišćane’ zato što sadašnje „bosansko-islamske heretike“ islam uči da vole sve ljudi i da im budu na pomoći ako im njihova pomoć zatreba. 

Žao mi je, gospon Sabljo, što vi i vaš guru gospon Raspudićune razumijete ovu priču. Razumjeli biste, naravno, ako bisteobišle spomen ploču ispred Zagrebačke džamije, gdje je ispisano 1.187 imena Bošnjaka, ‘potencijalnih islamskih terorista’, koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske, ali ne za ovu koju vi sada na daljinski branite od „islamskih terorista“ iz Bosne, već za slobodnu, demokratsku, otvorenu, tolerantnu i suživotnu Hrvatsku. 

Drago mi je, gospon Sabljo, što imate veliku obitelj u Švicarskoj s mnogu unučadi. No, da li ste se ikad zapitali kako je bošnajčkim obiteljima čiji su očevi dali svoje živote za Hrvatsku, dok ste vi u Švicarskoj sve to pratili na televizijida biste sada njihovu braći u Bosni cinkarili Americi za „islamski terorizam“  protiv malobrojne zajednice Hrvata u Bosni? 

Da li se za trenutak pitate kako se oni osjećaju dok vaš guru Raspudić u Hrvatskom saboru govori o prijetnji „islamskog terorizma“ u Bosne protiv kršćana u Bosni i Hrvatskoj? 

Znam, niste se pitali. A što biste kad ste naslijedili neizbrisive predrasude o bosanskim hereticima, nije važno koje su vjere i kojim jezikom govore ako ne govore hrvatski, zbog čega ste vi pobjegli iz Jugoslavije zato što niste mogli slušati srpski ili srpsko-hravatski jezik. Ali, vi sad u Švicarskoj očito možete učiti od srpske politike kakao treba završiti sa Bošnjacima, tim prokletim hereticima, koji su prijetnja i ‘kršćanima’ i ‘hrišćanima’ zato što su muslimani. I o tome, naravno, vi, Sabljo, treba žurno u ime Hrvatskog svjetskog kongresa da obavijestite Senat USA kako bi vaša uloga u predziđu’kršćanstva’ protiv islama bila ispunjena. 

Znate vi to, Sabljo, ali da nas podsjetim. Gering, njemački ratni zločinac, je objasnio zašto su nedužni Nijemci krenuli za Hitlerom? Zato što ih je Hitler neprestano plašio drugim narodima i državama te krivio te narode za nesretno stanje u Njemačkoj. 

Zašto su nedužni Hrvati krenuli za Tuđmanom u podjelu Bosne s Miloševićem? Zato što im je Tuđman neprestano objašnjavao da je „islamska“ Bosna prijetnja kršćanima. S tom predrasudom o Bosni i Bošnjacima, izveden je hrvatski „udruženi zločinački poduhvat“ (UZP) pod imenom „Hrvatska republika – Herceg-Bosna“. S tom istom predrasudom ste vi, gospon Sabljo, napisali pismo Senatu SAD pod naputkom vrlog hrvatskog intelektualca gospona Raspudić, koji ima iste predrasude prema Bosni i Bošnjacimkad je izvan Bosne u Hrvatskoj, kao i vi kad ste izvan Bosne u Švicarskoj.  

Nasreću, ima mnogo Dobrih Hrvata („Bono Homini“) u Hrvatskoj, koji su svjesni pogubnosti Tuđmanove politike prema Bosni i Bošnjacima, Bošnjacima koji su „s bošnjačkim-muslimanskim vodstvom“ izdržali 1.425 dana opsade Sarajeva, koji su preživjeli smrtonosne logore, koji su preživjeli srpski genocid i hrvatski „udruženi zločinački poduhvat“, koji je pravomoćno sankcioniran u Hagu.

Ali, unatoč svemu tome, Bošnjaci nisu ni u jednom trenutku posegli za osvetom. Naprotiv, ostali su dostojanstveni, civilizirani i pomirljivi zato što islam doslovno znači „miroljubiva vjera“, a musliman doslovno znači „miroljubivi čovjek“, iako su im govorili da imaju pravo na osvetu zbog zločina i genocida, koji je počinjen nad njima. Između ostalih, to im je govorio nekadašnji američki senator, a sadašnji predsjednike Amerike Đo Bijden, kad im je rekao:  

„Da sam vaš advokati, mogao bih sastaviti neoboriv slučaj, pred bilo kojom porotom na svijetu, da imate svako pravo i da vaši lideri imaju svako pravo da tražite osvetu i pustite pse rata. Imate svako pravo! Da sam ja vaš advokat, mogao bih pred porotom dokazati da su ne samo Albanci nego i svi muslimani u regiji žrtve ne slučajne nego dobro osmišljene i dugo planirane verzije ‘konačnog rješenja’ sa kraja 20. stoljeća.“

Eto, vidite, gospon Sabljo, vaše cinkarenje bosanskih komšija, što predstavlja najogavniji Luciferov čin spletkarenja, Senatu SAD neće samo završiti u smeću, već će vam se i vašem  učitelju, naočitom i naprasitom Hrvatu u Hrvatskom saboru gosponu Raspudiću, koji poput besposlenog popa i jariće krsti, vratiti kao bumerang srama i gluposti. 

No, nemojte brinuti, gospon Sabljo. Mi smo tu, Dobri Bošnjani, koji će opet priteći u pomoć u odbrani hrvatske slobode dok ju vi iz Švicarske na daljinski branite od „islamskog terorizma“, koji je prijetnja kršćanima.   

Bosna je svjesna svoga položaja u odnosu na Hrvatsku, kao što su i Bošnjaci svjesni važnosti da imaju dobre odnose s Hrvatima u Bosni i s Hrvatima u Hrvatskoj, kao svojim povijesnim susjedom. Ali, u isto vrijeme, Bosna i Bošnjaci očekuju od Hrvatska da shvati svoj položaj u odnosu na Bosnu te da Hrvati u Bosni i Hrvati u Hrvatskoj poštuju bosansku slobodu i čast. 

Poštovanje i ljubav su uzajamni, a ne jednostrani. Ne može Hrvatska očekivati od Bosne da ju poštuje ako Hrvatska ne poštuje Bosnu. Niti Hrvati u Bosni mogu očekivati da ih Bošnjaci vole i poštuju ako oni ne vole i ne poštuju Bošnjake. Ako ih cinkare Americi da su prijetnja kršćanima. 

Sreća je nas Bošnjaka/Bosanaca pa predsjednik SAD ĐoBajden zna šta se događalo i šta se događa u Bosni bolje od nesretnog Vinka Sablje u Švicarskoj i sretnog Nine Raspudićuu Hrvatskoj.      

U nadi da vas ovo moje pismo zatekne u zdravlju od Korone, primite izraze mojeg bosanskog i komšijskog suosjećanja za vaš kršćanski bol i patnju od prijetnje „islamskog terorizma“!

Komšijski vaš,

Mustafa Cerić, Ph.D.

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa