Četvrtak, 28.03.2024.

Botovi SDA kao ozbiljan društveni problem: Meta na čelo svima koji su “protiv” Bakira, Sebije i Osmice

Subota, 16.01.2021. | Kolumne

“Ratnici” Stranke demokratske akcije (SDA) na društvenim mrežama postali su ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva. Oni su ti koji stavljaju metu na čelo novinarima i javnim ličnostima samo iz razloga što iznose činjenice ili stavove koji ne idu u prilog SDA ili normama razmišljanja koji su prihvatljivi njima, piše PRESS.

Izdajnici, četnici, sljedbenici genocidne Vojske Republike Srpske, munafici, plaćenici, govna i gmazovi samo su neki od “epiteta” kojim su “ratnici” SDA na društvenim mrežama počastili bh. novinare i brojne druge javne ličnosti.

Takve uvrede zaslužili su samo iz razloga što su pisali o aferi “Respiratori”, destruktivnom radu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, kritikovali zdravstveni sistem i Sebiju Izetbegović i u konačnici propitivali razumnost politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Stranački botovi tj. stvarne osobe koje na sve načine pokušavaju stvoriti pozitivan imidž – imidž nepogrešivosti nekog političkog subjekta, pošast su digitalnog doba. Oni su postali sastavni dio internetskog okruženja u svim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Ključno pitanje za stranke koje se koriste ovom vrstom botova jeste pitanje načina njihove upotrebe i doziranja komentara. Granica između “prihvatljivog” i “neprihvatljivog” je tanka pa se često zna desiti da upravo stranački botovi, u želji da osiguraju što bolje internet okruženje za političku stranku koju zastupaju, u suštimi pretjeraju i učine suprotno tj. nanesu štetu stranci koju pokušavaju predstaviti u pozitivnom svjetlu.

Botovi Stranke demokratske akcije (SDA) davno su prešli granica “prihvatljivosti”. Oni su postali društveni i sigurnosni problem jer svojim montažama, linčom novinara na društvenim mrežama, objavljivanjem fotografija novinara s natpisima da su “izdajnici” i potomci četnika, direktno udaraju na temelje demokratije. A to je nedopustivo. Medijska sloboda jedno je od osnovnih uporišta demokratije i demokratskog političkog sistema.

Botovi SDA, koji očito ne razumiju ni pravni sistemi, a ni filozofiju, linčovanje novinara i javnih ličnosti pokušavaju opravdati time da i oni imaju zagarantovano pravo na slobodu govoru. Međutim, ono što zaboravljaju je da ugrožavanje drugog nije sloboda već govor mržnje.

U takvim postupcima prednjače tri imena, a njihova imena nećemo spominjati. Mizogino ponašanje i komentari botova SDA kojim se direktno udara na dostojanstvo novinara i javnih ličnosti koje kritikuju SDA, nailazi na odobravanja velikog broja članova SDA koji kao po instrukciji šeruju takvo ponašanje, odnosno takve komentare. Tako se naprimjer privatna fotografija na kojoj se nalazi ugledna bh. novinarka, uz komentar da je riječ o “plaćenici”, proširi društvenim mrežama.

Jedna od tih osoba je lojalna direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću zvanom Osmica. Ta osoba je čak bila jedan od informanata OSA-e, a koja je tvrdila da ga je SOA vrbovala da radi protiv Bosne i Hercegovine. Na kraju se ispostavila kako je njegova priča bila lažna i kako je plasirana s ciljem pravljenja medijskog spektakla. Režiser ove priče bio je direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Bot SDA i saradnik direktora završio je 17. aprila 2003. godine u izvještaju koji je razmatralo Vijeće sigurnosti UN-a. On je označen kao “terorista” iz Bosne i Hercegovine, a s kojim se povezao Ahmed Zaoui koji je nekoliko puta osuđen u Alžiru za terorističke aktivnosti i pridruživanje terorističkoj grupi. Njegove prijetnje upućene novinarima prijavljene su policijskim organima u Bosni i Hercegovini, međutim strahuje se kako će Mehmedagić spriječiti dostavljanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnim pravosudnim organima.

Drugi bot SDA, koji je jedan od najaktivnijih i najbeskrupuloznijih, za sebe voli reći kako je osoba jako bliska direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i suprugi predsjednika SDA Sebiji Izetbegović.

Za ovog bota posebno je sporno što gnusne komentare najčešće piše s radnog mjesta, a zaposlen je u javnom preduzeći KJKP “RAD”. On, prema internim pravilnicima, ne bi smio izricati prijetnje, bruralne uvrede i psovke na račun bilo kojeg građanina BiH. Postavlja se pitanje šta radi Komisija za utvrđivanje povreda odredaba Etičkog kodeksa KJKP „RAD“, a koja ima ovlaštenje da odlučuje da li će pokrenuti postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti svog uposlenika.

Etički kodeks KJKP “RAD” u Članu 15. (Pravilo očuvanja ugleda Preduzeća) precizirao je da su uposlenici KJKP “RAD” dužni voditi računa o tome da svojim ponašanjem na radnom mjestu, u posrednoj ili neposrednoj komunikaciji s javnošću, ne umanjuju lični ugled, ugled KJKP “RAD” i povjerenje korisnika u usluge Preduzeća. Uvrede i prijetnje uposlenika KJKP “RAD” zasigurno ni na koji način ne doprinose očuvanju ugleda Preduzeća.

Treći bot SDA je prijatelj prva dva bota. On nije zaposlen u javnom preduzeću i nije završio u dokumentima Vijeća sigurnosti UN-a. Njegov posao najčešće je posao prijenosnika poruka tj. da pruža moralnu podršku drugom dvojcu u njihovim “napadima” na sve što se kreće, a ne odgovara SDA.

Ovaj bot, koji ima privatnu firmu, prvi će podržati, ali i pokrenuti u komentarima primitivne napade na pojedinca bez obzira na njihov status, odnosno da li su novinari, političari, kulturni djelatnici ili pak obični građani Bosne i Hercegovine.

SDA bi pod hitno trebala razmisliti o promjeni strategije na društvenim mrežama. Strategija uvreda i psovki jednostavno ne ide uz evropski narod. Možda je pilo vode u nekom drugom vremenu, ali danas zasigurno ne.

(PRESS)