Ponedjeljak, 29.04.2024.

Ponižavajuća prijetnja Dušanke Majkić upućena Bakiru Izetbegoviću je produkt SDA-ove autodestruktivne politike

Četvrtak, 07.01.2021. | Kolumne | Najnovije

Nepromišljenost u djelovanju i dezorijentisanost u ponašanju su već dugo modus operandi SDA. Ad hoc politika koju nekoliko zadnjih godina vodi predsjednik SDA Bakir Izetbegović, uz neizbježne i naredbodavne savjete supruge Sebije, koja se temelji na paraobavještajnim spinovima, fingiranim međuliderskim svađama i već viđenim i prevaziđenim nacionalnim tenzijama, postaje autodestruktivna i, poput slona u staklarskoj radnji, ruši sve pred sobom.

Najbolji produkt takve samouništavajuće SDA politike, jeste posljednja izjava Dušanke Majkić, koja je, što i jeste najveći paradoks, u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izabrana glasovima SDA, da će SNSD jednim potezom smijeniti predsjednika SDA Bakira Izetbegovića s mjesta člana Kokegija Doma naroda PSBiH, ako se SDA drzne da pokrene smjenu Nebojše Radmanovića u Predstavničkom domu PSBiH.

Ovo je jedna od najuvredljivijih izjava upućenih predsjedniku SDA, a gora od toga je samo šutnja SDA koja se nije oglasila na ovaj vid javne prijetnje i ponižavanja “lidera Bošnjaka”, kako u SDA vole zvati svoga stranačkog predsjednika. Nije se oglasio ni Asim Sarajlić, “prvi do Bakira” i šef kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH, vjerovatno zauzet instaliranjem svoga kuma i direktora BH Telekoma Sedina Kahrimana na mjesto budućeg predsjednika KO SDA Sarajevo.

U stvari, SDA se i ne smije oglasiti na ovu drsku i ponižavajuću prijetnju Dušanke Majkić, kada se zna da je zbog najprizemnije političke trgovine, upravo SDA poklonila Dušanki mjesto delegata u Domu naroda. Sada je svima, pa valjda i Bakiru jasno da tri nije četiri. Jer, da SNSD u Domu naroda PSBiH ima tri delegata, onda bi SDA smjela odbrusiti Dušanki Majkić i SNSD-u, ali SNSD ima četiri delegata, tri svoja i četvrtog kojeg im je poklonio Bakir. Svjesni te strateške greške u SDA gromoglasno šute, trpeći posljedice svoje nerazumne politike.

Naravno, činjenica da tri nije četiri je dovela do mnogo težih posljedica za državu BiH od ove Dušankine prijetnje, jer je omogućila SNSD-u, da uz asistenciju HDZ-a, opstruiše rad Doma naroda PSBiH i blokira evropski i NATO put i ekonomski razvoj BiH. Nažalost, poklanjanje četvrtog delegata SNSD-u u Domu naroda PSBiH je samo jedna od niza krupnih grešaka predsjednika SDA, čije posljedice trpi čitava država BiH.

O ostalim Izetbegovićevim kardinalnim promašajima, nemuštim pravdanjima brojnih afera i nedostatku političke vizije i strategije, javnost je već odavno upoznata.

Dovoljno je samo spomenuti sramnu i neoprostivu propast revizije presude protiv Srbije, stalne usluge HDZ-u i Čoviću s najavom da bi i mjesto gradonačelnika Mostara moglo biti dio političke trgovine SDA-HDZ, SDA-ovo pristajanje na imenovanje nefunkcionalnog Vijeća ministara BiH uz gubitak četvrte ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH, a bez istovremenog imenovanja Vlade FBIH, prepuštanje kompletnog finansijskog sektora HDZ-u i SNSD-u, nemuštog pravdanja afera “Asim” i “Respiratori”, imenovanja rukovodećih funkcionera bez fakultetskih diploma, gubitku izbora u urbanim sredinama zbog pogrešno odabranih kadrova i loše izborne kampanje, haos u zdravstvu i zastoj u ekonomiji.

U stvari, o takvoj politici koju vodi bračni par Izetbegović, svoj sud su rekli birači na nedavno održanim izborima. A njihova poruka je da ne podržavaju bračni par sa Poljina niti ovakvu politiku SDA.

I tačka.

(PRESS)