Ponedjeljak, 29.04.2024.

Serološki test kod Bošnjaka pokazuje dovoljno antitijela prema hipokriziji i duplom standardu SDA

Utorak, 05.01.2021. | Kolumne

Postoje osobe koje za sve imaju opravdanje. Za najgore greške, za sve vrste promašaja. Uvijek se nađe neko objašnjenje. Kriv je uvijek neko drugi. Loš i zao je uvijek neko treći. Oni su apsolutni pravednici, čisti od grešaka koje čine obični smrtnici. Takvi mogu biti pojedinci.

Međutim, problem se usložnjava kada takvi uzurpiraju i preuzmu kontrolu nad organizacijama i sistemima. Ako, nekim slučajem, postanete i vi dijelom takve organizacije, možete računati na bezgrešnost. Sve dok, na taj “savršeni sistem”, ne uputite neku kritiku ili ne daj bože, odlučite potpuno istupiti.

Tako nešto, desilo se danas zastupniku SDA, Mirzi Čeliku. Jučer su istu autostradu od čiste SDA duše do griješnog, slabog, krivog i prokletog prošli mnogi. Niz je dug i nepregledan. Suvišno je nabrajanje, proces je isti. Sve dok nosiš značku SDA, imaš pravo na sve. Tolerišu se i  podignute i potvrđene optužnice. Priznaš krivicu, nagodiš se s tuzilaštvom, možeš biti i načelnik i ministar i direktor. Naravno, ako si u bezgriješnoj SDA.

Ako, nisi, onda je drugačije. Sve dok nosiš značku, lijep si, pametan, patriota, vjernik. Imaš stav, a i bitan si faktor. Žena ti je lijepa, djeca pametna. Dobiješ naslovne strane, duplerice, lajkove. Ali ako praviš iskorak, te upotrijebiš svoj, makar mali mozak, a ne predsjednikov ili mozak bliskih i odabranih, izdajstvo ti se stavom i faktorom piše. Danas se “autao” Čelik. Sutra će neki drugi. Lista čekanja je duga. 

Čekaju da “uže” rukovodstvo napokon kupi ogledalo i pogleda se u njega. Čekaju da prestanu braniti neodbranjivo. Cekaju da “šef” skrene s Titove na Markale ili na Sirano i kupi kilo ili dva samokritike. Čekaju da se naoštre olovke i iz evidencija brišu svi sa podignutim optužnicama, svi oni što su se nagodili s tužilaštvima. Svi oni s kupljenim diplomama, lažni doktori i magistri.

Čekaju da na neki način pokažu i kazne sve one koji su uništili kompanije koje su vodili, gradove osiromašili. Čekaju da se na “Olimpu” sačine prave analize, da se kaže istina. Čekaju da se dodirnu nedodirljivi,  dotaknu netaknuti. Da se sa posvećenih skine pečat svetosti. Da se prizna grijeh.

Čekaju, ali prije će dočekati konačno i bezgrešno za(pečat)čeće SDA. Potrošili su u Mehmeda Spahe svu toleranciju koju je ovaj napaćeni narod imao prema  SDA. Čini se da serološki test kod Bošnjaka pokazuje dovoljno antitijela prema hipokriziji i duplom standardu. Gotovo je, napokon, i bez vakcine.

(PRESS)