Ponedjeljak, 29.04.2024.

Debevec je kontaktom s optuženikom Mehmedagićem počinio teški prekršaj: Slijedi li suspenzija predsjednika Suda BiH?

Utorak, 29.12.2020. | Kolumne

Isti dan kad je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proslijedilo Sudu BiH optužnicu protiv direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica u predmetu “Sigurnosne provjere”, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec s aktovkom u ruci ušetao je s Mehmedagićem u haostor jedne stambene zgrade u Sarajevu, piše PRESS.

Evidentno je kako su predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i optuženik pred Sudom BiH Osman Mehmedagić boravili više od dva sata u jednom od stanova na adresi Branilaca Sarajeva. To jasno govori vrijeme zabilježeno na kamerama.

Debevec ne može tvrditi kako se s Mehmedagićem sastao kao s direktorom OSA-e jer sastanak nije održan ni u prostorijama Suda BiH, a ni u OSA-i već u stambenom objektu i to u 17 sati i 4 minute, dakle poslije radnog vremena.

Noćne besjede Ranka Debeveca s optuženikom Osmanom Mehmedagićem predstavljaju teški disciplinski prekršaj i po Zakonu o VSTV-u, a i po Kodeksu sudske etike, na koji Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH ne bi smio zatvarati oči.

“Disciplinski prekršaj sudije je upuštanje u neprimjerene kontakte sa strankom u postupku ili njenim zastupnikom”, piše u Članu 56. Zakona o VSTV-u BiH.

Debevec ni prema Kodeksu sudske etike ne smije imati neprikladne veze sa zakonodavnom i izvršnom vlasti, tako da javnost mora imati predodžbu o nepostojanju takvih veza ili utjecaja. Upravo veze predsjednika Suda BiH s Osmanom Mehmedagićem razlog su zbog čega se sve više govori kako Debeveca pod direktnom kontrolom drže Mehmedagić i Stranka demokratske akcije (SDA).

Sudija se ponaša u sudu i van suda na način da održava i unapređuje povjerenje javnosti i stranaka u nepristrasnost tog sudije i pravosuđa u cjelini, a kontakti Ranka Debeveca i optuženika Mehmedagića to zasigurno nisu.

Nedopušteni kontakti razlog su zbog kojeg je 2011. godine suspendovan bivši glavni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milorad Barašin. Na njegovoj suspenziji insistirali su predstavnici međunarodne zajednice u BiH na čelu s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Očekuje se da će o nedopušteni kontaktima predsjednika Suda BiH i optuženika pred Sudom BiH svoj stav iznijeti i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, ali i OSCE, OHR i Delegacija EU.

Postavlja se pitanje da li je Sud BiH zbog odnosa Debeveca i Mehmedagića ranije odbio da Mehmedagiću odredi bilo kakve mjere zabrane u predmetu u kojem je potvrdio optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

(PRESS)