Subota, 04.05.2024.

Ovo su činjenice: Nije optužena OSA već Osmica, Risto Zarić preuzeti će OSA-u samo ako za njegovo imenovanje glasa SDA

Petak, 23.10.2020. | Kolumne | Najnovije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv kompromitovanog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica. Kao što se moglo očekivati, propagandni mediji predvođeni Avdom Avdićem, računajući da su građani BiH politički nepismeni, stali su u odbranu Mehmedagića koristeći se različitim spinovima, piše PRESS.

Vijest da je Osman Mehmedagić zajedno s uposlenikom OSA-e Muhamedom Pekić optužen za zloupotrebu službenog položaja, odnosno iskorištavanje resursa OSA-e za nezakonito špijuniranje građana BiH, odjeknula je ne samo u bh. i regionalnim medijima, već i u svjetski poznatim medijima poput The Washington Post, ABC News, The Star, FOX 5, The Telegraph i The Associated Press.

Neko se na društvenim mrežama dobro našalio na račun spinova propagandnih medija o tome kako tobože Rusija podmeće Mehmedagiću nezakonite radnje, komentarom kako je The Washington Post (jedan od najutjecajnih američkih medija) „staro rusko glasilo“.

Nije pozvan po dogovoru Vučića, Čovića i Dodika na večeri u Beogradu

Osmana Mehmedagića ni Rusija, ni Milorad Dodik, a ni Dragan Čović nisu nagovorili da radi nezakonite stvari. Ukoliko jesu, bio bi red da nam direktor Osmica kaže ko je to od njega tražio da Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH priloži lažnu fakultetsku diplomu i da udbaškim metodama, kršeći zakone naše zemlje, izuzima snimke s nadzornih kamera JP BH Pošte kako bi utvrdio ko se to usudio podnijeti krivičnu prijavu protiv njega.

Kada već spominjemo Milorada Dodika i Dragana Čovića red je i da spomenemo Aleksandra Vučića. Portal Faktor, u pokušaju da podizanje optužnice predstavi kao zavjeru, jučer je objavio kako je, prema njihovim ekskluzivnim informacijama, na večeri Vučića, Dodika i Čovića u Beogradu (12. oktobar 2020.) razgovarano o hitnim koracima za smjenu rukovodstva OSA-e.

U istom kontekstu Faktor objavljuje da je „16. oktobar 2020. Osman Mehmedagić pozvan u Tužilaštvo BiH kako bi dao iskaz u dva predmeta koja su otvorena protiv njega“, aludirajući da je u Tužilaštvo BiH pozvan po dogovoru Vučića, Čovića i Dodika. Međutim, tu dolazimo do problema. Faktor je objavio čistu lažu jer je Osman Mehmedagić poziv iz Tužilaštva BiH da se odazove na saslušanje dobio prije večere Vučića, Čovića i Dodika, a saslušan je 16. oktobra 2020. godine.

Nije podignuta optužnica protiv OSA-e, nego optužnica protiv Osmice

Ključni cilj grupe pojedinaca koji su dobili zadatak da brane Osmana Mehmedagića je izjednačiti Mehmedagića i OSA-u. Treba imati na umu kako je Mehmedagić samo pojedinac koji može, sve i da ima legalnu fakultetsku diplomu, biti direktor OSA-e tek osam godina, tj. dva mandata. Hipotetički, ako OSA ne postoji bez Osmice onda se nalazimo u teškom problemu jer država BiH nije uspjela izgraditi održivu obavještajnu agenciju.

To svakako nije tačno jer OSA je nadživjela i mandat Almira Džuve, a nadživjet će i mračni period u kojem je njome rukovodio kompromitovani Osmica. U konačnici, nije optužnica podignuta protiv OSA-e nego protiv Osmana Mehmedagića. Tužilaštvo BiH ne traži da se zabrani rad OSA-i jer ova državna agencija, sve i da Osman Mehmedagić završi s osuđujućom presudom nastavit će postojati i obavljati poslove iz svoje djelatnosti.

Jedan od spinova, na koje su nasjeli i intelektualci poput Emira Suljagića, jeste kako će OSA-u umjesto kompromitovanog Osmice preuzeti kompromitovani Risto Zarić, kadar SNSD-a. Inače, čovjek kojeg je ranije SDA birala za zamjenika direktora OSA-e. Zaboravili su propagandni mediji da Risto Zarić nikada ne može biti imenovan za zamjenika direktora OSA-e ukoliko bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH ne glasaju za njega. To znači da Risto Zarić ulazi u OSA-u tek ukoliko njegov izbor podrže Bisera Turković (SDA), Selmo Cikotić (SDA) i Sifet Podžić (DF).

Risto Zarić neće preuzeti OSA-u osim ukoliko mu to ne dozvoli SDA

Na scenarij u kojem Risto Zarić preuzima upravljanje OSA-om prvi je upozorio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i to nakon što je u proceduru upućen prijedlog da se Mehmedagić imenuje za direktora, a Zarić za zamjenika direktora OSA-e. Nikšić je tada otvoreno pitao SDA da li je spremna – s obzirom na to da gura imenovanje Mehmedagića i Zarića – prepustiti upravljanje OSA-om kadru SNSD-a jer Mehmedagić ne može ostati direktor ako se protiv njega pokrene krivični postupak.

U tom kontekstu važno je istaći kako je izbor Riste Zarića, koji se danas koristi kao argument zbog kojeg Osmica treba ostati direktor, već podržala Bisera Turković u svojstvu članice Izvršnog obavještajnog odbora. Nisu se Bisera Turković, a ni Šefik Džaferović bunili kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predložio Zarića za zamjenika direktora iako su imali pravo da se bune jer u Zakona o OSA BiH piše da se predsjedavajući Vijeća ministara BiH prilikom predlaganja kandidata za direktora i zamjenika direktora OSA BiH konsultuje s Izvršnim obavještajnim odborom i Predsjedništvom BiH. Nisu su bunili jer im je svejedno ko je Risto Zarić sve dok se SNSD slaže s tim da Osmici treba obnoviti mandat.

Da sumirom, Risto Zarić jeste predložen, zahvaljujući ponajviše Biseri Turković i SDA koji su insistirali da se pokrene procedura izbora rukovodstva OSA-e i koji su dali saglasnost na njegovo ime, ali nije imenovan za zamjenika direktora OSA-e. A imenovan će biti tek ako Tegeltija stavi njegovo imenovanje na dnevni red i ministri iz reda Bošnjaka glasaju za to.

Trenutni zamjenik direktora OSA BiH je Trifko Buho, kadar SDS-a. Ukoliko Sud BiH prihvati mjere zabrane koje predlaže Tužilaštvo BiH, upravo će Buha umjesto Osmana Mehmedagića upravljati OSA-om. Iz usta Avde Avdića ranije smo čuli kako je to odlično jer Buha zasigurno neće iznositi operativne podatke iz OSA-e i ustupati ih Rusima.

Bilo bi zanimljivo čuti odgovor, ne samo zbog Emira Suljagića nego i svih Bošnjaka u BiH, šta Trifko Buha misli o genocidu u Srebrenici, NATO integracijama Bosne i Hercegovine i da li je kao kadar SDS-a spreman staviti interese države BiH ispred interesa RS-a.

Diskusiju o tome da li će OSA-u preuzeti kadar SDS-a ili SNSD-a – stranaka koje imaju identične poglede kada je riječ o genocidu u Srebrenici i NATO integracijama BiH – danas uopšte ne bi vodili da je SDA od početka bila pametnija i da nije insistirala na tome da se Osmanu Mehmedagiću obnovi mandat.

Da je SDA bila pametnija

Da je kojim slučajem SDA umjesto kompromitovanog Mehmedagića predložila stručnog, časnog, poštenog i obrazovanog kandidata onda bi zasigurno mogla i tražiti od SNSD-a da umjesto Riste Zarića predloži neko drugo ime. SNSD ne bi tu ima mnogo prostora za manevar jer bi bio svjestan da ne pristajanjem na uslove SDA samo produžuju mandata SDS-ovo zamjeniku direktora.

Jedno je sigurno, niko nije nanio toliko štete ugledu i kredibilitetu Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine kao što je to učinio Osman Mehmedagić. U svom mandatu na budžet institucija BiH, bez ikakve konkursne procedure, „uvalio“ je tarot majstora Edina Alađuza Kalimera, sina ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i brojne druge osobe od kojih je imao privatnu korist.

Je li to način na koji se brani država?! Je li oduzimanje sigurnosnih dozvola policijskim službenicima iz bošnjačkog naroda širom BiH, samo zato što ne klimaju glavom i neće da izvršavaju nezakonite radnje direktora Osmice, patriotizam? Nije Osmane, sve ovo pa i krivični postupci koji se vode protiv tebe, imaju drugi naziv – ako te zanima koji, pročitaj član 220. Krivičnog zakona BiH (Zloupotreba položaja i ovlaštenja).

(PRESS)