Subota, 18.05.2024.

DODIKOV “KATIL FERMAN” VUČIĆU

Subota, 22.08.2020. | Kolumne | Najnovije

Za PRESS piše: Mustafa Cerić 

Maliciozni bi rekli: – Ma, pusti… Srpska posla… Eto ih tamo… Daleko im kuća od bosanske… 

Ali, nije to baš tako. I nas se u Bosni tiče to što Dodik viče na Vučića. Dodik već odavno viče da ga se Bosna ne tiče. Da mu je preko glave bosanske priče. Dodika zanima srpska ili srbijanska priča u smislu prvog u Srba, ali u ili iz Beograda. 

Banja Luka mu sve više postaje tijesna i bijesna protive njegove politike, a u Moskvu zbog korona virusa ne može da ide. Srbija mu dođe na pola puta između Banja Luke, koju više ne voli i Moskve, koju voli, ali mu se ne dâ da ju grli. 

Jedini spas za Dodika je da osvoji i zagrli Srbiju kako bi se u Beogradu popeo na vrh da ga svi gledaju kao prvog u Srba nakon Vučića, kojeg ima i nema, koji još nije svjestan šta mu Dodik sprema, ali saznat će ubrzo, kao što je saznao i Milošević, i Karadžić, i Đinđić, i Tadić, jer Dodik nema ništa više da radi u Bosni. 

Sve je “poradio” što je mogao od unutarnjeg obračuna sa Srbima do obračuna sa bosanskim komšijama, koje je toliko riječima izvrijeđao da je sve ružne riječi potrošio. Bosna je čula i vidjela sve što je Dodik imao da kaže i da uradi. Iza svega toga ostala je samo jedna velika “nula” od nesuđenog referenduma do suđenog NATO-a. 

Dodiku je sada jako dosadno u Bosni. Niko ga više ne ferma za ozbiljno.  Nema se više ni s kim svađati niti se ima više s kim inatiti. Svađe su mu otrcane, a inati su mu otucani. Zato je vrijeme da se svečano saopći da Dodik nije više opasnost za bosansku državu i bosansko društvo. Dodik je prešao u fazu opasnosti ili blagoslova za Srbiju, za srpsko ili srbijansko društvo, posebno za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Svjestan sam da ova priča ne dopire do ušiju i ne probija mozak Srbijancima osim Vučiću, koji, čini mi se, postaje svjestan Dodikove namjere da ovlada Srbima i Srbijom. Dodikovi “dokumenti” iz Banja Luke, koje je poslao Vučiću a koje Vučić više puta mora da čita zato što ih namah nije razumio, nisu ništa drugo već “katil ferman”. 

Dodik tovari na leđa Vučiću bosansko breme kojeg Vučić ne može nositi ne zato što je Dodiku stalo do Kosova, već zato da Srbi u Srbiji i “vascelom svetu” vide da Vučić nije to što misli da jest, već da je Dodik taj koji će spasiti Kosovo i Metohiju preko Bosne, koju Dodik toliko mrzi da će mu svi Srbi povjerovati da je spreman da dođe u Srbiju i preuzme kormilo srpsko-nebeske sudbine. 

Uostalom i Vučić je porijeklom iz Bosne pa zašto i Dodik ne bi imao ista prava i istu mogućnost da zamjeni Vučića, koji je nesposoban da riješi srpsko pitanje na Kosovu. To Dodik može pod uvjetom da Vučića više nema, a neće ga biti ako na bilo koji način Vučić spomene Bosnu u narednim razgovorima oko priznanja nezavisne kosovske države. I Dodik to zna da Vučić ne smije ni pomisliti a kamoli izustiti Bosnu u vezi s Kosovom. 

Eh, baš zato Dodik inzistira da Vučića nervira, a sve Srbe da poziva na pobunu protiv Vučića jer to je Dodiku u krvi da zameće unutar srpsku kavgu. To nekima u Bosni može prijati, ali mi koji vjerujemo u regionalni mir mislimo da nije dobro da Dodik ruši Vučića jer Dodikova ambicija da se popne na prijestolje prvog u Srba nije obećavajuća ne samo za susjedne države, već Dodikova bolesna ambicija nije dobra prije svega za samu Srbiju. 

Kako god i nakon svega Vučić pokazuje znakove i provodi praksu, koja je mnogo razumnija od Dodikove histerične i šovinističke politike, koja bi Srbiju mogla opet odvesti u ambis stradanja, patnji i sramnog poraza.  Nadam se da će Srbija ovu našu poruku shvatiti kao dobronamjerno upozorenje da čuva Srbiju od Dodikovog naleta i nameta od kojeg nikome nema selameta te da će Aleksandar Vučić otvoriti oči i naćuliti uši da ga ne zadesi ista sudbina, koja je zadesila sve s kojima je Dodik kovao zavjeru protiv Bosne od Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Zorana Đinđića do Borisa Tadića.    

Dakako, u ovom unutar srpskom obračunu, Bosna mora ostati vigilant i ne treba da se miješa, već treba da budno prati i brani svoju slobodu i čast od svih koji hoće da ravnaju svoje račune na račun Bosne.   

Neka je Srbiji sretno s Dodikom! Bosna za njim neće plakati!