Srijeda, 08.05.2024.

DA JE RANKO GORDANA: SUD BiH U RALJAMA ANTIDRŽAVNIH SILA IZ RS-a

Petak, 16.10.2020. | Kolumne

Sud Bosne i Hercegovine, na čijem čelu se nalazi Ranko Debevec, poništio je odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH i u izborni proces vratio Ujedinjenu Srpsku. Istu onu političku stranku zbog koje je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prijetio bojktom lokalnih izbora. S obzirom na ustaljeni javni diskurs u BiH, u kojem se svaka odluka nositelja pravosudnih funkciju pokušava povezati s utjecajem politike, sasvim je legitimno postaviti pitanje da li je Ranko Debevec čovjek kojeg kontroliše Milorad Dodik ili čovjek koji se pokušava dodvoriti Dodiku zbog procesa koji se vodi protiv njega.

Nakon objave fašističkog predizbornog spota koji ima sve elemente krivičnog djela širenja nacionalne mrženje Centralna izborna komisija (CIK) BiH zabranila je političkoj stranci Ujedinjena Srpska, koju vodi zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić, učešće na lokalnim izborima.

Ova odluka izazvala je pravu euforiju među građanima Bosne i Hercegovine, ali i predstavnicima stranih ambasada akreditiranih u BiH. Svi su mislili kako je napokon došlo vrijeme u kojem su institucije BiH spremne i sposobne da stanu u kraj svima onima koji na promociji mržnje i netrpeljivosti uzimaju mandata u organima vlasti.

Na drugoj strani, koalicioni partneri huškački nastrojenog Nenada Stevandića stali su u njegovu odbranu. Tako su se danima po TV ekranima i portalima smjenjivali SNSD-ovi funkcioneri predvođeni članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović, prijeteći čak i bojkotom lokalnih izbora.

Euforija, kod onih koji su pozdravljali odluku CIK-a, a ostrašćenost kod onih koji su osuđivali odluku CIK-a, nije potrajala dugo. Posljednji ekser na priču o Nenadu Stevandiću zakucao je Sud Bosne i Hercegovine koji je poništio odluku CIK-a i vratio Ujedinjenu Srpsku u izborni proces. Svjesno ili ne, Sud Bosne i Hercegovine odigrao je ključnu ulogu u boljem pozicioniranju antidržavnog elementa iz bh. entiteta RS jer je Ujedinjena Srpska vjerni koalicioni partner proruskog SNSD-a.

S obzirom na to da se u Bosni i Hercegovine sve odluke glavnih tužitelja, predsjednika sudova, „običnih“ tužitelja i sudija, na svim nivoima, počevši od općinskog, kantonalnog, entitetskog pa sve do državnog nivoa, posmatraju kao rezultat potencijalnog političkog utjecaja, ne postoji razlog zbog kojeg bi predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bio izuzetak od istog načina posmatranja.

Prorežimski mediji relativno su blago prenijeli informaciju da je Sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom izašao u susret Nenadu Stevandiću i SNSD-u te da je donio odluku kakvu su priželjkivali, a i javno tražili funkcioneri iz entiteta RS. Razlog za to je činjenica što Sudom BiH upravlja upravo Ranko Debevec, a Debevec je blizak prijatelj direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedagiću koji je glavni urednik prorežimskih medija.

Da je kojim slučajem predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Gordana Tadić ti isti prorežimski mediji već jučer bi „dramili“ kako je odluka Suda BiH jasan dokaz toga da je predsjednica Suda BiH pod direktnom kontrolom Dragana Čovića preko kojeg je Milorad Dodik, na sastanku u Beogradu, uspio izlobirati da se donese odluka koja najviše odgovara Dodiku.

Situacija Ranka Debeveca u kontekstu postojanja političkog utjecaja, koji je evidentan i neumoljiv, posebno je zanimljiva. Ranko Debevec suočava se s ozbiljnim optužbama o nezakonitom posjedovanju dvojnog identiteta u Španiji, ali i onima koje se odnose na davanje odobrenja direktoru OSA BiH Osmanu Mehmedagiću da prisluškuje i uhodi političke neistomišljenike SDA.

Upravo zbog toga odluka Suda BiH je posebno zanimljiva jer ostavlja prostor za sumnju da je Debevec povukao ovaj potez kako bi antidržavnim elementima iz RS-a izašao u susret i poslao poruku da je spreman biti poltron ukoliko izvrše pritisak na Tužilaštvo BiH, Ured disciplinskog tužitelja (UDT) i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da odustanu od istraživanja i propitivanja njegovih nedopuštenih radnji.

Priča o tome da Ranko Debevec nema utjecaj na to šta rade i odlučuju sudije u Sudu Bosni i Hercegovini jednaka je priči da Gordana Tadić nema utjecaj na to šta rade tužitelji u Tužilaštvu BiH. Ako nemaju ili imaju utjecaj – onda nemaju ili imaju oboje.

Da nešto ne štima u Rankovom vođenju Suda Bosne i Hercegovine vidljivo je i iz Izvještaja Evropske unije o napretku Bosne i Hercegovine. U ovom izvještaju jasno je navedeno da Sud BiH vrši otpor reformama pravosuđa i zadaje ozbiljne udarce reformi pravosuđa.

(PRESS)