Četvrtak, 28.03.2024.

Skandali u stranci padaju u zaborav: SDA u lovu na druge ‘neprijatelje’

Utorak, 16.06.2020. | Kolumne

Asim Sarajlić izbačen iz SDA, Semir Efendić napustio SDA i bit će nezavisni kandidat, poništen izborni proces za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, uvedeno Povjereništvo, ovako je nekako trebao izgledati razvoj događaja nakon što je u javnost krajem februara pušten audio snimak u kojem glavni akter Asim Sarajlić i još nekoliko SDA-ovaca dogovaraju namještanje izbora čelnika KO SDA Sarajevo, ali i otkrivaju i neke druge kompromitirajuće procese u samoj stranci. 

Više od tri mjeseca nakon afere koja je dobila i svoj epilog u Tužilaštvu KS provođenjem istrage za krivično djeo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinom utjecajem, SDA umjesto da se konačno suoči sa unutrašnjim problemima upire prstom u druge ‘neprijatelje’. Krenimo redom.

Nakon što je Semir Efendić objavio snimak dan nakon izbora Fikreta Prevljaka za predsjednika KO SDA Sarajevo, Asim Sarajlić je podnio ostavku na sve stranačke funkcije. Time je priznao autentičnost snimka, a otišao je i korak dalje ističući kako ne zna da li će i dalje biti delegat u Domu naroda PS BiH. Nakratko je nestao iz javnog života, ali posljednjih nekoliko dana polako se vraća u te tokove. 

U Sarajlićevu odbranu prvi je stao Bakir Izetbegović, dok je za Efendića najavio političku odgovornost. Dok je čekao Izetbegovićev poziv mudri Efendić samokandidirao se ispred SDA za još jedan mandat. 

“Nema razloga da zbog svih rezultata koje imamo u Novom Gradu da SDA ne kandiduje takvog kandidata i da ide s nekim drugim kandidatom”, kazao je Efendić krajem maja napominjući da bi SDA bilo bolje bez Sarajlića i da očekuje da se stranka decidno izjasni o svim dešavanjima u vezi afere “Asim”. Dodao je i da Sebiju Izetbegović ne bi uzeo za saradnika. 

Nismo dugo čekali na Izetbegovićev odgovor. Prvo je 5. juna Predsjedništvo SDA imenovalo radno tijelo u sastavu Denis Zvizdić, Mirsad Zaimović i Safet Softić da u roku od sedam dana predlože zaključke u vezi sa stanjem i odnosima u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo. 

A zatim je već 8. juna Izetbegović potvrdio Efendićevu kandidaturu i prije zaključaka radnog tijela.

“On je bio naš pulen za čovjeka koji je trebao da predvodi Vladu Kantona Sarajevo, pa smo se onda odlučili ovako kako smo se odlučili. Što se tiče operativne vlasti, mislim da je on jako dobar za bilo koju poziciju, da ima rezultate, tako da ne vidim razloge da se sa bilo čime drugim kalkulira”, kazao je Izetbegović.

Rok za zaključke je istekao, a jedan od članova Safet Softić, inače Izetbegovićev čovjek od povjerenja kako je i sam kazao, potvrdio je da u sarajevskoj kantonalnoj organizaciji postoje dvije struje koje su bile vezane za dva kandidata, Fikreta Prevljaka i Semira Efendića. Iz Softićevog nastupa moglo se iščitati da će sve ostati kako jeste. I vuk sit i ovce na broju. 

Prema sadašnjoj situaciji čini se da SDA zbija redove pred lokalne izbore te da će unutarstranačke probleme ostaviti po strani dok se bore sa drugim izazovima. A nije da ih nema. Izlazak Fahrudina Radončića i SBB-a iz državne vlasti, pregovori sa Draganom Čovićem i HDZ-om oko Mostara, Izbornog zakona, svađama sa SNSD-om, izborom novog ministra sigurnosti, aferom “Respiratori”…

Izetbegović je svjestan nezadovoljstva koje vlada unutar SDA, pa je određenim strujama ma koliko se on to trudio negirati da postoje, jasno poručio da “ako ga zdravlje posluži 2022. bit će kandidat za Predsjedništvo BiH”. Vrlo demokratski, nema šta. 

O problemima unutar SDA sve manje govori i Aljoša Čampara koji je prvi zatražio uvođenje povjereništva i promjenu dva kandidata za ministre u novoj Vladi KS uslovljavajući to svojom podrškom za imenovanje nakon obznanjivanja afere “Asim”. Izjavljivanjem ljubavi jedan drugome Čampara se usmjerio na druga pitanja. 
 
Šestu godinu u mandatu ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara iskoristio je da kao kantonalni zastupnik predloži reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo i potpunu depolitizaciju policije i nezavisnost u radu. Navodi da u KS nema dovoljno rezultata u borbi protiv korupcije, oganizovanog kriminala, te drugih oblika kriminala.

Iako je Čamparina ideja poželjna i prihvatljiva, postavlja se pitanje zašto je nije kao ministar uputio puno prije, a naročito nakon što je insistirano na smjeni tadašnjeg policijskog komesara Mevludina Halilovića koji nije stranci javio da će tadašnji generalni sekretar SDA Amir Zukić biti uhapšen. Danas je Zukić na crnoj američkoj listi, a tamo bi mu se mogli pridružiti i neki drugi članovi SDA.

Možda Čampara i jeste iskren u svojoj namjeri, ali stvarna borba protiv korupcije počinje u vlastitim redovima, pa bi tako mogao preispitati stav recimo ministara SDA u Vladi KS prema postojanju i radu Ureda za borbu protiv korupcije KS, a koji je očito smetnja za provođenje nezakonitosti kadrova vladajuće većine.  

(PATRIA)