Petak, 19.04.2024.

Čaršija priča o novoj generaciji

Srijeda, 10.06.2020. | Kolumne | Najnovije

Nakon što je načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić prije nekoliko mjeseci objavio snimak kojim je ogolio stanje u Stranci demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo, pri čemu je dobio značajnu podršku kantonalnog zastupnika i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, koji je najglasniji u kritikovanju SDA i insistiranju na onome što se mora mijenjati, čini se da je na sceni jedan potpuno novi model djelovanja.


Posljednji primjer takvog odvažnog ponašanja koji oslikava vlastiti, a ne stav u koji se javnost mora ubijediti, je onaj hafiza Kenana Musića koji je jučer, uz jasno obrazloženje, podnio ostavku na funkciju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.


„Nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi s kojima sarađujem“, dio je obrazloženja koje je dao hafiz Musić.


Ni on, kao ni Efendić i Čampara, nije više mogao gledati i šutjeti na razne devijantne pojave s kojima se susretao, a na koje mu nije bilo dozvoljeno da reaguje i da ih koriguje.


I dok sa jedne strane veliki dio javnosti pozdravlja ovakvo ponašanje, jedan dio njih vjeruje da se ovakve stvari trebaju rješavat unutar vlastitih redova, tajno i iza zatvorenih vrata, a ukoliko se djeluje mimo toga da ih je potrebno i sankcionisati.

Jasno je da tako misle oni koji rukovode procesima, poput predsjednika SDA  Bakira Izetbegovića koji je u više navrata to naglašavao, ali ostaje nejasno zašto jedan dio javnosti također propagira slično, to jeste smatraju da o mitu, nepotizmu, korupciji, krađi i sličnim devijacijama, ukoliko dolaze iz vlastitih redova, treba šutjeti. Jesu li razlog tome vlastiti interesi – poslovi, pozicije, razne komisije, nadzorni, upravni odbori i slično.


Da li su Efendić, Čampara i Musić početak jedne nove generacije ljudi, kako “čaršija priča”, koja će slijediti njihov primjer, generacije koja se ne plaši i neće se plašiti govoriti istinu i insistirati na ispravnom ili će se nastojati relativizirati stvari na koje su ukazali, a oni biti sankcionisani. Ostaje da vidimo.

(PRESS Media)