Ponedjeljak, 29.04.2024.

Otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću

Nedjelja, 06.12.2020. | Kolumne | Najnovije

Postovani gosp. Izetbegoviću,

U cilju razrješenja političke krize u BiH, regulisanja odnosa unutar i van SDA, ponizno Vas molimo da ni pod koju cijenu ne dopustite realizaciju nekih aktivnosti i radnji koje vam predlažu i na koje vas nagovaraju. To su savjeti neprijatelja ove države i Vašeg lika i djela.

Nipošto ne dopustite organizovanje vanrednog Kongresa SDA. Organizacija Konvencije može biti jako štetna, a nema razloga ni za sastanke Glavnog odbora SDA.

Molimo vas da nastavite u Vašim intervjuima braniti Osmicu, Fadila, Klinički centar (ako možete i Asima), politički angažman Vaših ukućana, posebno ne dajte suprugu Sebiju. Nemojte zaboraviti podsjećati narod, da ste prebacili dato obećanje o zapošljavanju 100 000 ljudi. Predlažemo da nastavite polemiku sa Denisom i Semirom. Nadamo se da ćete naći i vrijeme da otvorite neku svađicu i sa Fahrudinom Radončićem, pa bogami i sa Nerminom Nikšićem.

Kada delegirate kadrove u upravne, nadzorne odbore, na stranačke i državne funkcije, nemojte nikada provjeravati njihove diplome, obrazovanje. Bitno je predsjedniče, jako je bitno da slušaju. A to je li imaju diplome neka provjerava država kada ih već ustoličite.

Iako nije suština ovog našeg pisma, koristimo priliku da se zahvalimo što ste pristali da formirate Vijeće ministara BiH, bez formiranja i Vlade Federacije BiH. Kako bi se inače u OSA-u zaposlio sin Bisere Turković, Ali? Uvijek to tako mudro napravite. Nemojte tražiti da svi oni sa potvrđenim optužnicama, pa i pravomoćnim presudama u KS, USK, TK, SBK odstupe sa stranačkih i državnih funkcija. Kada može Esad Radeljaš, šta bi to bio problem za registar presuđenih u SDA?!

Halid Genjac Vam je odlično rješenje za sve medijske teme i dileme. Kada je već u medijima, mora mu se onda dati i neka kompenzacija ili Dom naroda. Najbolje da on vodi kadrovsku politiku, a siguran je i na mjestu genseka SDA. Polivalentan je Halid igrač.

Na listi za kompenzaciju, nipošto ne zaboravite ni Kenelu Zuko. Iako mnogi predviđaju drugačiji ishod, ali razmislite još jedanput o ostanku Fikre Prevljaka na čelu Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Direktore BH Telekoma, Pošte, Aerodroma, firmi u namjenskoj industriji najbolje je da Vam iz sjene delegira Asim Sarajlić. Pa čovjek je ipak ranjen. Nemojte to nikada zaboraviti pomenuti u Vašim iskrenim nastupima.

Nikada ne dozvolite da Vas o medijima i društvenim mrežama savjetuju stručnjaci, pored niza botova. Oni imaju iskustvo direktno sa sarajevskih trotoara. Ne želimo da Vam se petljamo, ali najbolje da STAV ostane da uređuje MB Filip. Ako sve ovo bude ovako, kako smo u pismu naveli, pobjeda na narednim izborima nam je zagarantovana.

Srdačno (bivši) Vaši.

(PRESS)