Petak, 29.03.2024.

Bošnjaci u vrhu OSA-e: Jedan direktor je kao Sarajlija postao državljanin Hrvatske, a drugi bio Hrvat pa „prešao“ u Bošnjake

Ponedjeljak, 06.07.2020. | Kolumne

Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSABiH) kao usud prate direktori koji pored bh. državljanstva imaju i državljanstvo Republike Hrvatske ili direktori koji se, prema vlastitom izjašnjenju, osjećaju kao pripadnici hrvatskog naroda.

Bivši direktor OSABiH Almir Džuvo, koji se na poziciji prvog obavještajca zadržao više od deset godina, od 2006. godine ima državljanstvo Republike Hrvatske. Džuvo je rođen 1964. godine u Sarajevu i na mjesto direktora OSABiH izabran je iz reda bošnjačkog naroda. Do danas nije razjašnjena misterija po kojem tačno članu Zakona o hrvatskom državljanstvu je uspio dobiti domovnicu.   

Džuvo je, nakon što je zbog isteka mandata napustio OSABiH, izabran za ambasadora BiH pri sjedištu NATO-a u Briselu i to kao ambasador iz kvote koja pripada bošnjačkom narodu. S obzirom da Džuvo voli putovati njegov zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo može se posmatrati kroz želju za sticanjem hrvatske putovnice jer diplomatski pasoš BiH ne otvara vrata tako dobro kao što ih otvara pasoš zemlje članice EU.

Džuvin nasljednik, Osman Mehmedagić zvani Osmica, nema državljanstvo Republike Hrvatske, ali je jedno vrijeme bio Hrvat. Na upisnom listu koji je predao 2006. godine Fakultetu za poslovne studije Banja Luka student Osman Mehmedagić izjasnio se kao Hrvat. Nacionalnost ili narodnost promijenio je 2015. godine po uzoru na skupštinskog zastupnika Harisa Plehu koji se jedan mandat osjeća kao Bošnjak, a drugi kao Srbin. Tako je pred izbor za direktora OSABiH Osmica „prešao“ u Bošnjake.

Niko ne tvrdi da je to uradio iz loše namjere ili ne daj bože neznanja uzrokovanog nedostatkom školskog obrazovanja. Teoretičari zavjere s percepcijom koju, primjera radi imaju Avdo Avdić u FBiH ili Dževad Galijašević u RS, u ovom potezu sigurno bi mogli stvoriti sliku genijalnog pokušaja Osmice da se izjasni kao Hrvat, uzme hrvatsko državljanstvo i postane direktor SOA-e pa da s te pozicije, što bi rekao Asim Sarajlić „završi“, da npr. Bisera Turković postane premijerka RH.

Ipak subjektivni odraz objektivne stvarnosti kod Avdića i Galijaševića razlikuje se u tome što pozitivna percepcija Galijaševića obuhvata cijeli vrh SNSD-a, a pozitivna percepcija Avdića samo Osmicu. Prilikom nedavnog gostovanja na FACE TV-u Avdo Avdić je „olajao“ Sebiju Izetbegović, Bakira Izetbegovića, Aljošu Čamparu, Šefika Džaferovića pa čak i reisa Huseina ef. Kavazović i tako opravdao svoj nadimak „av av“.

Za svakog od spomenutih političkih i vjerskih dužnosnika imao je da kaže ponešto loše dok je riječi hvale imao samo za Osmana Mehmedagića. Tako je Bakir Izetbegović nazvan političkim amaterom, Sebija Izetbegović direktoricom koja katastrofalno radi svoj posao i za koju nadležni organi trebaju ustanoviti da li je normalna, Aljoša Čampara osobom koja je veći diktator od Sebije Izetbegović, Šefik Džaferović političarem koji se ništa ne pita, a reis Husein ef. Kavazović čovjekom koji se „ponekad gubi“.

Avdić se ni ranije nije bavio šefovom diplomom pa je tako i prilikom gostovanja na FACE TV-u propustio objasniti, kao vrsni istraživač, zašto i po kojem osnovu je Osmica 2019. godine upisao treću godinu studija u Kiseljaku ako je već 2013. godine imao diplomu Amerčkog univerziteta u BiH od 240 ECTS-ova. Izostalo je i pojašnjenje zbog čega 2015. godine prilikom imenovanja nije predao tu diplomu već onu iz Banja Luke, tešku samo 180 ECTS-ova, koja je naknadno poništena. Izgleda da ni Avdina mašta nije toliko bujna da smisli opravdanja za brojne nelogičnost koje se vežu za obrazovanje prvog obavještajca.

I ptice na grani znaju kako Avdo Avdić radi za SDA. Zbog toga su iznenađujuće njegove negativne opaske o vrhu stranke čiji je vojnik i otvoreno stajanje u zaštitu Osmice. Da li to čini kako bi prikrio bliskost sa SDA ili Osman Mehmedagić zvani Osmica pravi svoju struju u SDA ostaje da se vidi. Osmicina struja sigurno ne bi bila bezazlena jer je predvode renomirani eksperti Avdo Avdić i imitator folk pjevačica Edin Alađuz zvani Kalimero kojeg je Osmica nedavno zaposlio u OSA-u kao tajnog agenta BiH.

Nije isključeno ni da Osmica kroz Avdu Avdića šalje poruku predsjedniku Izetbegoviću o tome kakav javni linč čeka njega i njegovu suprugu ako mu ne osigura još jedan mandat direktora.

(PRESS)