Ponedjeljak, 13.05.2024.

Zašto su izbori na Ilidži u posebnom fokusu javnosti: Nudi nam se ono što ismijavamo i s gnušanjem odbacujemo

Četvrtak, 05.11.2020. | Kolumne

Izbori za načelnika Općine Ilidža s razlogom su u fokusu javnosti. Na ovim izborima jasno će se vidjeti koliki je stepen političkog mazohizma građana BiH i političke pismenosti. Jedan od kandidata za načelnika ima sve karakteristike onoga što godinama ocjenjujemo kao neprihvatljivo i što s osjećajem stida i srama odbacujemo.

Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Ilidže je Fikret Prevljak, čovjek sumnjivo stečenog, ali enormnog bogatstva o kojem prosječni stanovnik Bosne i Hercegovine može samo sanjati. Iako materijalno bogat, Prevljak je intelektualna sirotinja – sve ono što pismeni sloj bosanskohercegovačkog društva s gnušanjem odbacuje.

Nisu ove konstatacije nikakva uvreda Fikretu Prevljaku jer je ranije i predsjednik SDA Bakir Izetbegović konstatovao kako Prevljak “nije neki intelektualac” već “čovjek iz naroda”. Identificiranje polupismenog Prevljaka s narodom uvreda je za sam narod jer Prevljak je daleko od reprezentativnog primjera Bošnjaka u savremenoj Bosni i Hercegovini.

Moderni Bošnjak je pismen, obrazovan, zna da mandat traje četiri, a ne 24 godine, ne prijeti smrću, umije sastaviti smislenu rečenicu, sposoban je riječima izraziti svoje misli i što je najvažnije ima samopoštovanje pa se ne naziva “ponosnim poltronom” jedne porodice.

Umjesto fraze “čovjek iz naroda” za Prevljaka bi bilo logičnije reći “čovjek iz trenutne SDA” ili “čovjek bez ikakvog političkog pedigrea kojeg je ipak stranka kandidovala na funkciju”.

Fikret Prevljak je sve ono što ismijavamo, s gnušanjem odbacujemo i navodimo kao razlog zbog kojeg mladi odlaze iz BiH – kulturno zakržljali, polupismeni, poltronski nastrojeni, enormno bogati, nesposobni i primitivni lokalni političar.

Jer kako drugačije opisati čovjeka koji u 2020. godini ne zna da se ne kaže “njiha”, čovjeka koji se u velikog boga kune dok obećaje da će se vratiti u prošlost (?!) i u “prethodne tri godine” ispuniti obećanja, čovjeka s velelepnim vilama i ugostitetljskim objektima koji se na par minuta, koliko traje predizborni skup SDA, identificira s osiromašenim narodom “zavaljenim” do guše u kredite i s upitnim radnim mjestima. Ne postoji stanovnik BiH koji to nije ismijao i s gnušanjem odbacio.

Tužno je, ali u isto vrijeme razumljivo, vidjeti ponizne članove SDA kako aplaudiraju Prevljaku na svaku izgovorenu riječ. Tužno je vidjeti zbunjenost na njihovim licima kada moraju aplauzom pozdraviti ostrašćenog Prevljaka dok govori: “Založit ću se za njiha”! Jer znaju i članovi SDA da se ne kaže “njiha”, a i da Prevljak ne može putovati kroz vrijeme pa “završavati” stvari u prošlosti.

Znaju, ali aplaudiraju. A aplaudiraju jer su svjesni žabokrečine u kojoj žive i u koju nas je dovela SDA. U takvim okolnostima aplauz i klimanje glavom daju nadu za zaposlenje, zadržavanje radnog mjesta, dobijanje novca za pokretanje biznisa i tako dalje. Svjesni su članovi SDA da će “ponosni poltron” ako se i dokupa kakve moći uvijek birati poltrone pa zbog toga i oni sami biraju da budu poltron. Jer nema jačeg nagona od nagona za preživljavanjem.

Na stranu kada stavimo nedostatke i prednosti drugih kandidata na lokalnim izborima, činjenica je da nijedan od njih nije kao Fikret Prevljak. Zbog toga je Ilidža u posebnom fokusu građana i medija jer na primjeru izbora načelnika Ilidže pokazat ćemo da li stvarno želimo promjenu ili smo političke mazohiste koje biraju ono što ismijavaju, ono što u interakciji s drugim ljudima odbijaju te nazivaju primitivnim i nedopustivim.

(PRESS)