Petak, 17.05.2024.

Sila Bogu nije mila: Rušenje izvještaja bez argumenata, izmjene akata, nasilna zamjena sposobnih s podobnim

Utorak, 01.09.2020. | Kolumne | Najnovije

Rad trenutnog saziva Vlade Kantona Sarajevo ostat će nažalost upamćen po snažnoj podršci vladajuće strukture razvoju sistemske korupcije u Bosni i Hercegovine. Za potrebe uhljebljenja podobnih kadrova, uglavnom funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA), kršeni su zakoni, ali i mijenjani podzakonski akti kako bi se uslovi, poput školske spreme i radnog iskustva, prilagodili upravo njima, piše PRESS.

Vlast u Kantonu Sarajevo u potpunosti je obesmislila postojanje sistema jer je sistem podredila i stavila u funkciju isključivo maloj, ali podobnoj grupi ljudi. Na izmjenama podzakonskih akata vlast je pokazala kako ključna svrha sistema nije društvo jednakih šansi u kojem prednost imaju sposobne i kvalifikovane osobe već stanje u kojem javne preduzeća služe za udomljavanje lojalnih kadrova koji će bez postavljanja ikakvih pitanja slijepo izvršavati narađenja političkih stranaka.

Već na primjeru Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) moglo se vidjeti kuda vodi politika SDA i kako procese u Kantonu Sarajevo namjerava urediti Kantonalni odbor SDA Sarajevo na čijem čelu se nalazi Fikret Prevljak. Bez ikakvog ustručavanja Prevljak je medijima otvoreno potvrdio kako je plan SDA da na mjesto direktora TVSA dovede politički podobnu osobu koja nema nikakvog iskustva u radu u medijima. Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ne vidi ništa sporno u tome da se s pozicije direktorice TVSA smijeni dugogodišnja novinarka i vrsni profesionalac Duška Jurišić te da se na njeno mjesto dovede podoban kadar bez iskustva u medijima. Jer samo je važno da je SDA. A osnovna maksima SDA je: “Niko se nije učen rodio. Hajde boga ti, naučit će“.

Ovim je građanima poslana jasna poruka kako SDA nije i vjerovatno nikada neće doživjeti katarzu i odmaći se od politike poznate kao “hoš’ da ti završim“, a koju je utemeljio bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić. Politike koja je postala predmet i gađenja i sprdnji u Bosni i Hercegovini.

U političku žabokrečinu SDA vrlo brzo se utopila i Demokratska fronta (DF). Tako je i DF preuzeo principe djelovanja SDA pa je počeo sistem prilagođavati svojim podobnim kadrovima. To smo imali priliku vidjeti na izmjenama Statuta KJKP “PARK” iz kojeg su izbrisane sve odredbe koje bi onemogućile da podobni kadrovi iz DF-a bude izabrani za direktora i izvršne direktore. Iz Statuta PARK-a izbrisane su odredbe o neophodnom iskustvu na rukovodećim pozicijama, a dio koji je precizirao da za direktore mogu biti izabrane osobe sa završenim isključivo biotehničkim fakultetom izmijenjen je na način da izvršni direktori mogu imati završen bilo koji fakultet. Nakon izmjena Statuta KJKP PARK za direktore su izabrani Adnan Ćustović, Goran Mačkić i Edin Abdurahmanović. Svi iz DF-a.

Senad Hasanspahić zvani Cvrle motivisao je SDA da krenu u izmjene Statuta KJKP “RAD”. Po istoj matrci u Statut je uglavljena odredba koja kaže da na mjesto direktora KJKP “RAD” može biti izabrana osoba s bilo kakvim završenim fakultetom. Ranije je u Statutu pisalo kako direktor može biti neko ko ima završen fakultet građevinskog, pravnog, ekonomskog ili mašinskog usmjerenja, a što Cvrle nema jer Cvrle je završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Statut je izmijenjen i u KJKP “POKOP”. U “strateške” izmjene vlast je krenula kada je shvatila da podobni kandidat više ne može biti direktor jer je ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju. Taj mali problem riješen je na način da je iz Statuta KJKP “POKOP” izbrisana odredba koja kaže da za člana Uprave ne može biti imenovana osoba starija od 65 godina na dan imenovanja. Nakon usvajanja Odluke o izmjeni Statuta KJKP “PARK” za direktora je izabran Goran Cerić (65).

Javne pozicije iz nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo dijeljene su čak i putem Facebooka. Veliki bh. književnik i akademik Abdulah Sidran objavio je prepisku na kojoj se vidi kako mu je nuđeno da bude izabran u Upravni odbor Kamernog teatra ili Upravni odbor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a što je on odbio.

Imamo dva upravna odbora. Kamerni, a i SARTR. Pa bujrum”, glasila je poruka koju je Sidranu putem Facebooka poslao put čudnim okolnostima proklamovani predsjednik Građanskog saveza Muhamed Fazlagić zvani Fazla.

Vjerovatno su i političke stranke svjesne kako ovakav način vođenja politike nije dobar, kako se time narušavaju osnovni principi demokratske i pravne države, samo ih prosto briga za to. Jer podobni kadrovi važniji su i od demokratije i od prava.

(PRESS)