Utorak, 22.10.2024.

Trag vodi do DF-a: Je li u GS-u izvršen kriminalni puč, neviđen u historiji BiH?

Subota, 01.08.2020. | Kolumne

Piše: Danijal Hadžović

Posljednje trzavice u GS-u u bh. javnosti nisu privukle ni približno pažnju kakvu su zaslužile, a zaslužile su, jer, iako je GS mala i ne toliko utjecajna stranka, riječ je vjerovatno o jednom od najvećih političko-pravnih skandala u poslijeratnoj BiH, čiji trag vodi direktno do onih vladajućih.

Prije nekoliko dana objavljena je iznenađujuća vijest da je za predsjednika GS-a naprasno izabran bivši pjevač Muhameda Fazlagića Fazla, te da je na toj poziciji zamijenio dotadašnjeg predsjednika Nihada Čolpu koji je isključen. Ipak, ključ kako i zašto se ova promjena desila leži vjerovatno u odluci koja je donosena na navodnom kongresu, a to je da GS poništava prijašnju odluku o samostalnom izlasku na lokalne izbore ove godine, te da umjesto toga GS na izbore izlazi u koaliciji s Demokratskom frontom i Socijaldemokratima Envera Bijedića. Sutradan je pak Predsjedništvo stranke donijelo odluku da se Fazlagić isključuje iz članstva. Ipak, ispostavit će se da je, očigledno mimo znanja tog istog Predsjedništva, Fazlagić u sudskom registru već upisan kao predsjednik stranke, na osnovu odluke kongresa GS-a koji je navodno održan 16. jula ove godine.


Ostaje malo more nelogičnosti i neodgovorenih pitanja vezano za navodni stranački kongres i izbor Fazlagića za predsjednika:

  1. Zašto nije objavljena niti jedna jedina sliku s famoznog kongresa, bilo na zvaničnim komunikacijskim kanalima stranke, bilo od nekog pojedinca koji je prisustvovao tom kongresu?
  2. Kako je moguće da mediji nisu propratili niti bili upućeni u održavanje kongresa?   Stranački kongresi su, treba li to napominjati, veliki i važni događaji za svaku stranku koji okupljaju veliki broj zvanica, kao što je uostalom bilo i na prvom Kongresu GS-a 2017. godine.
  3. Prema statusu GS-a, o čemu je javnost informisao Nihad Čolpa, za sazivanje Kongresa potrebna je odluka ili predsjednika ili predsjedništva stranke. Takva odluka prema svemu sudeći nije postojala, o čemu govori i činjenica da je isto to Predsjedništvo odmah po objavi da je Fazlagić novi predsjednik stranke, tog istog Fazlagića isključilo iz članstva.
  4. Zašto je tek 28. jula objavljeno da je Fazlagić izabran za predsjednika stranke, ako je navodni kongres bio 16. jula kako su to kasnije objavili?
  5. Kako je moguće da najveći dio predsjedništva i članstva, što se kasnije otkrilo, nije uopšte znalo da je ikakav kongres i održavan?.
  6. Zašto je kongres naprasno zakazan nekoliko dana pred istek roka za predavanje listi za lokalne izbore u novembru 2020.?

Dakle, javnost u BiH treba povjerovati da je Nihad Čolpa naprasno smijenjen s mjesta predsjednika na naprasno održanom Kongresa, s kojeg zasad nismo vidjeli niti jednu jedinu fotografiju, za kojeg ni sami članovi a kamoli šira javnost nisu čuli da se uopšte održava, a da bi se na njemu naprasno poništila odluka o samostalnom izlasku GS-a na izbore i njegovom vraćanju pod skute DF-a i Željka Komšića?

O čemu se ovdje onda zapravo radilo?. Istina će vjerovatno biti u onome što je objavio predsjednik stranke Nihad Čolpa, da nikakav Kongres nikad nije ni održan, nego da je grupa “zavjerenika” naprosto nekako došla do pečata, otišla u nadležne institucije i prijavila promjenu u rukovodstvu stranke, bez da su za to bilo kakve valjane procedure izvršene.

Tragovi vode do Komšića i Bajrovića

Autori koji stoje iza čitave ove akcije preuzimanja GS-a izgleda da se u svemu nisu ni krili. Najprije je 28. jula pompezno puštena vijest da je Fazlagić izabran za novog predsjednika. Čestitka je potom odmah stigla od Demokratske fronte. Čestitao je i Reuf Bajrović, bivši predsjednik ove stranke.

Zatim je čestitao i Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a, danas jedva postojeće stranke u Srbiji i upućeni tvrde bliski prijatelj Reufa Bajrovića.


(Fazlagić, Komšić, Jovanović)


Uporedo s tim, u medijima bliskim DF-u u jednom danu objavljeno je nekoliko klevetničkih tekstova o Nihadu Čolpi, gdje mu se čak ni porodica nije štedjela, sve sa teorijama zavjere kako je izbačen iz GS-a zbog nekog navodno paklenog saveza s NiP-om.

Nakon što je GS na izborima 2018. godine nastupio u koaliciji sa DF-om,  koji je potom ne samo ušao u koaliciju sa SDA, nego sve otvorenije počeo zastupati i narativ i metode djelovanja ove stranke, GS je u jednom trenutku odlučio da ne želi biti dio istog moralnog i političkog sunovrata s DF-om, te je raskinuo koaliciju. Ovo je s oduševljenjem dočekano od mnogih simpatizera građanske opcije širom BiH, pa je GS u svoje članstvo uspio privući mnoge bivše članove ostalih građanskih stranaka, osnovati svoje odbore u cijeloj državi i postaviti temelje za novu građansku alternativu u državi.

Ovo je očito veoma uzbunilo sve one snage koje su htjele da ova stranka ostane pod čvrstim stiskom DF-a. Naime, valjalo je spriječiti da ova stranka ostane usamljena u koaliciji sa SDA, a panika je očigledno bila tolika da se je na kraju bilo spremno povući i potez koji svakako prelazi sve dozvoljene moralne, a moguće je i zakonske granice.

Stoga je neophodno da se najšira javnost, od političkih subjekata preko medija, civilnog sektora do međunarodnih organizacija, uputi u čitav slučaj. Ovo nije pitanje simpatija prema ovom ili onom političaru, ovo je pitanje vladavine prava i osnovnih civilizacijskih normi – želimo li živjeti u iole pristojnoj državi gdje postoji vladavina zakona, ili ćemo biti društvo potpune anarhije i političkog i pravnog siledžijstva.