Nedjelja, 28.04.2024.

Ko je Helena Vuković, voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Petak, 12.08.2022. | In | Intervju | Najnovije

Mlada bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković bit će voditeljica sutrašnje svečane ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala, a široj javnosti postala je poznata pojavljivanjem u filmu Danisa Tanovića “Deset u pola”.Nakon što je prošle godine prošetala crvenim tepihom s ekipom filma “Deset u pola” koji je otvorio 27. izdanje festivala – mlada bh. glumica ove godine na samom otvaranju ima nešto drugačiji zadatak.

Na svečanoj ceremoniji koja će se sutra održati u Narodnom pozorištu 27-godišnja Helena će festival zvanično proglasiti otvorenim.

Vuković je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2018. godine, gdje je trenutno viša asistentica na predmetu Gluma.

“Sretna sam i počašćena što mi je ove godine pripala uloga voditeljice ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala, o kojoj sam potajno maštala još od studentskih dana”, kazala je Helena o ulozi koju preuzima.

“Kao mladoj glumici jako mi znači mogućnost da se sretnem s filmskim velikanima iz cijelog svijeta čiji rad me inspiriše, kao i da, gledajući pažljivo odabrane filmove svjetske i domaće kinematografije, upoznam rad svojih kolega”, dodala je.

Javnosti je postala poznata po ulozi u filmu Danisa Tanovića gdje je tumačila lik Lane, a ostvarila je epizodne uloge u bh. seriji “Kotlina” čije će prve dvije epizode biti premijerno prikazane na ovogodišnjem SFF-u.

“Deset u pola” je ostvario značajan uspjeh, kako u bh. kinima, tako i u regiji, a mlada glumica je prije same premijere otkrila kako ima velika očekivanja.

“Ja bih voljela da se publici dopadne ovaj film. Ne bih voljela da imam neka previsoka očekivanja, ali imam ih”, kazala je Helena na otvaranju 27. SFF-a.

Helena Vuković u kreaciji studija Janarta (Foto: T. S./Klix.ba)
Helena Vuković u kreaciji studija Janarta (Foto: T. S./Klix.ba)

Pojavivši se na crvenom tepihu oduševila je i svojom odjevnom kombinacijom – haljinom kostimografskog i dizajnerskog studija Janarta i dizajnerice Janje Stijepić. Haljina je urađena od crne svile, vrlo decentnog kroja bila je inspirisana divama pedesetih.

Također, Vuković je ostvarila ulogu i u seriji “Burek sa sirom”, kao i glavnu žensku ulogu u kratkometražnom filmu “Sevap” rediteljice Sabine Vajrače koji će krajem ove godine biti premijerno prikazan.

Helena u filmu “Sevap” tumači lik Zejnebe Hardage koja je 1941. kao jedna vrlo tradicionalna žena i muslimanka iz konzervativne porodice odlučila da stavi sve na kocku i spasi svoje prijatelje Jevreje.

U različitim institucionalnim pozorištima i nezavisnim produkcijama sarađivala je s istaknutim bh. rediteljima na predstavama kao što su “Kralj Tvrtko”, “To nikad nigdje nije bilo”, “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije” itd.

Vuković na snimanju filma
Vuković na snimanju filma “Sevap”

Govoreći o radu na predstavi “Kralj Tvrtko” Vuković je svojevremeno za Klix.ba kazala kako smatra da je još uvijek na početku, ali da nikad neće prestati učiti.

“Nikada neću prestati da učim, jer na sebi se ‘uvijek ima šta raditi’. Svaki proces pred glumca postavlja nove izazove u kojima uči i o sebi i o glumi, a generalno još uvijek pronalazim mehanizme da savladam tremu”, kazala je tom prilikom.

U više navrata je izjavila kako je oduvijek maštala o glumi te je napomenula: “Smatram da sam privilegovana što imam priliku da se igram, da čuvam zaigrano i znatiželjno dijete u sebi, a istovremeno progovaram o ozbiljnim i važnim društvenim temama.”

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo, Mariji Pikić i Belmi Salkunić, te glumcima Dini Bajroviću, Igoru Skvarici, Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Sarajevo Film Festival, 28. po redu, bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.