Petak, 17.05.2024.

Irma Baralija OBJAVILA KANDIDATURU – Očekujem podršku svih da postanem gradonačelnica Mostara

Nedjelja, 31.01.2021. | Intervju | Najnovije

Irma Baralija se u javnosti često spominjala kao moguća gradonačelnica Mostara, a svoju kandidaturu i zvanično je potvrdila u ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba koji je ujedno i prvi njen intervju nakon mostarskih izbora.”Do sada sam jedina vijećnica Bh. bloka koja je zvanično obznanila svoju kandidaturu. Nakon prvog, prije dva dana održanog, sastanka vijećnika i vijećnica Bh. bloka i naših partnera PMP-a, izgleda da će tako i ostati. Što se tiče podrške mojoj kandidaturi unutar Bh. bloka, ne čini mi se da je upitna, ali o njoj zvaničnu odluku moraju donijeti organi SDP-a, vjerovatno početkom naredne sedmice”, objasnila nam je Baralija.

Političarka koja se tužbom u Strazburu izborila za održavanje izbora u Mostaru otvoreno nam govori o uspostavi vlasti te naglašava kako je za građane najvažnije da se odluka o formiranju vlasti donese relativno brzo, kako bi se što prije počeli rješavati nagomilani problemi.

“Posljednja stvar koja nam treba su blokade, nadmudrivanja i populizam, ove godine nam svima treba biti ne samo cilj nego i obaveza pokazati da je daleko bolje kad Vijeće funkcioniše”, ističe Baralija.

Na naše pitanje hoće li Bh. blok koalirati s Koalicijom za Mostar jasno kaže: “Neće”.

“Odavno smo već rekli ne koaliciji sa nacionalnim strankama. Ono što mi hoćemo ponuditi jeste naša spremnost da preuzmemo odgovornost upravljanja gradom kroz gradonačelničku poziciju. U tom smislu, pored programa koji je poznat od ranije, ponudit ćemo i jasnu viziju grada i prioriteta rada za naredni period, te pozvati sve vijećnike i vijećnice da nas podrže”, govori nam kandidatkinja za prvu gradonačelnicu Mostara.

Kada je riječ o izjavi lidera mostarske SDA, koji je kazao da je tek rodila i da je ne treba zamarati politikom, te da je njezina kandidatura jedna od metoda da se oslabi Kolacija za Mostar, kaže da je to očekivan patronizirajući ton koji nije tražila i za koji nije dala povoda.

“Izgleda da je i u 2021. na Balkanu neophodno naglašavati da žene same znaju šta trebaju raditi i šta je najbolje za njih, nema nikakve potrebe da im to govore muškarci iz njihovih privatnih ili profesionalnih okruženja. U mom konkretnom slučaju, moje dvije djevojčice su danas upravo najvažniji razlozi zašto se bavim politikom jer želim da njih dvije, kao i sva druga djeca u Mostaru, odrastaju prije svega u sigurnom, a onda i u uređenom, čistom, u svakom smislu zdravom okruženju, koje dosadašnje nacionalne politike i njihovi predstavnici očigledno nisu bili u stanju osigurati”, govori naša sagovrnica.

Jasno se referirala i na komentare protiv njene kandidature navodeći da je imala značajno manji broj glasova od druge dvojice kandidata i da je glasove dobila samo u jednoj izbornoj jedinici, za razliku od njih koji su glasove dobili na području cijelog grada.

“Ta priča o značajno manjem broju glasova je relativna jer ako gledamo procentualno u odnosu na ukupan broj glasača koji je mogao glasati za svakog od nas, onda su brojke na mojoj strani, no to, nažalost, nije više relevantno jer se gradonačelnik ili gradonačelnica u Mostaru ne biraju direktno što čini broj glasova na izborima nevažnim, ono što je važno jeste ko će imati potreban broj glasova vijećnika”, objašnjava Baralija.

Smatra da sam način izbora prvog čovjeka Mostara nije dobar.

“Naša stranka se već godinama otvoreno zalaže za direktan izbor gradonačelnika i u Mostaru i u Sarajevu. Direktan izbor jedini osigurava da o gradonačelniku/ci zaista odlučuju građani, a ne da ona bude proizvod određenih pritisaka, trgovine i afera, kako je bilo do sada. Sjetimo se samo prošlog odabira gradonačelnika u Sarajevu, ali i izbora u Mostaru, dok ih je još bilo. Dakle, da je HDZ-u i SDA-u istinski stalo da gradonačelnik bude onaj ko je dobio najviše glasova, kako to sada stalno ponavljaju, onda bi prošle godine, kada smo svakako mijenjali Izborni zakon za Mostar, iskoristili trenutak pa izmijenili i ovaj dio, onako kako smo predlagali, ovako sve to izgleda prilično licemjerno”, ustvrdila je Baralija.

Zbog toga ona očekuje podršku “svih onih koji su spremni pokazati političku hrabrost i na trenutak po strani ostaviti uskostranačke interese i glasati za drugačiji Mostar i drugačije prioritete u njemu”.

Smatra kako su realne šanse da upravo ona bude izabrana za gradonačelnicu i da Mostar po prvi put vodi žena. Ako ipak ne dobije podršku za tu poziciju, sebe vidi u Gradskom vijeću kao konstruktivnu opoziciju.

“U tom slučaju ću biti jedna od najaktivnijih vijećnica koja koristi sve raspoložive mehanizme kako bi bila glas i onih koji su me birali, ali i onih koji nisu, a potrebna im je pomoć”, naglasila je vijećnica Naše stranke.

Iako postoji priča da će nakon dvije godine otići u Parlament FBiH kaže nam kako su njene ambicije, prije svega, učiniti sve da demokratija u Mostaru profunkcioniše.

U ovom trenutku me politički najviše zanima Mostar. Predugo sam se borila ovdje da bih sada, odmah po okončanju našeg historijskog izbornog ciklusa, uopće i razmišljala o svom mogućem angažmanu u okviru nekog drugog tijela ili institucije u ovoj zemlji. Moje ambicije su prije svega učiniti sve da demokratija u Mostaru profunkcioniše, za što nisu dovoljni samo održani izbori nego su neophodne i godine napornog rada na ‘pospremanju’ Gradske uprave, javnih preduzeća, ali i na podizanju demokratske svijesti, uključivanju naših građana u procese donošenja odluka, ohrabrivanju i osnaživanju pojedinaca da budu aktivni građani, a ne podanici, kako su to političke elite od njih tražile do sada”, zaključila je Baralija u razgovoru za Klix.ba