Utorak, 14.05.2024.

Žuljević za PRESS: Neinteligentno vodstvo dovelo je SDA – izbornog pobjednika – do toga da imaju najmanje pozicija ikada, a DF je stranka koja postoji samo na papiru

Petak, 28.08.2020. | Intervju

Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević u intervjuu za PRESS govorio je o lokalnim izborima, očekivanjima SDP-a, odbijanju koalicije sa SDA, ali i DF-u za kojeg kaže da je stranka koja se svodi na zadovoljavanje želja Željka Komšića.

Ove godine napokon će biti održani izbori u Mostaru. Kakva su Vaša očekivanja? Iz političkih stranaka već su odaslane reakcije u smislu da bi vlast u Mostaru mogli preuzeti HDZ i SNSD. Koliko je ovo uopće moguće ako se uzme u obzir obavezna zastupljenost vijećnika iz reda bošnjačkog naroda? 

Ključni cilj na ovim izborima je razvlastiti koaliciju SDA/HDZ te vratiti gradske institucije građanima. Gotovo 25 godina, SDA/HDZ su demokratiju u Mostaru stavili u karantin, kako bi na miru doslovno nelegalnim urbicidom komunalno uništili grad, a da pri tome niko osim njih i njihovih pokrovitelja nije imao nikakvu korist. Mladi ljudi se iseljavaju, a bilo koji investitor koji želi uložiti u ovaj grad,  nema nikakve šanse zbog neravnopravne konkurencije protiv SDA/HDZ stranackih tajkuna.

Očekujemo da građanska koalicija koju čine SDP i NS bude ključna politička snaga u gradu. Nudimo jasnu viziju rješenja lokalnih životnih problema i spremni smo zaustaviti implementaciju Statuta koji po svom sadržaju izdaje sve vrijednosti zajedničke istorije i tradicije multietničkog i otvorenog Mostara.

Moji sugrađani su godinama imali priliku živjeti rezultate rada SDA i HDZ, i sad je vrijeme da se i zbog sebe i zbog budućnosti svoje djece jedinstveno mostarski opredjele za promjene, jer ovako više ne ide.

U proteklih 10 godina anarhije dvije stranke potroseno je 500 miliona budzeta narodnog novca za propale projekte kolektora, za deponiju koja nas truje, par kruznih tokova, 100 fleka asfalta i nesto malo stubova rasvjete, a u svakom od ovih procesa su paraleno nestalli milioni.  

Ideja da vlast u Mostaru dijele HDZ i SNSD je glupa,  kao i PLAN B u 2018 godini. S obzirom od koga dolazi, nije ni čudo da se pojavila. Što se tiće izbornog rezultata SNSD u Mostaru, jasno je da koncept SDA/DF u smislu podjele Mostara na dvije nacionalne “kolone” jedino SNSD ide u prilog kao trećoj koloni.

Zato mi kao BH Blok nudimo multietničku Mostarsku alternativu koja prkosi nacionanim kolonama i želi razvoj Mostara kao otvorenog, cistog, komotnog, slobodnog, sigurnog Mostara – obrazovnog i privrednog regionalnog centra na principima 5T platforme:  tradicija, tolerancija, tehnologija, turizam, transparentnost.

Činjenica da Mostar kao lokalna zajednica jedini ima mehanizme vitalnog interesa u smislu zaštite prava naroda, priče o bilo kakvim urotama jednih protiv drugih, čini novom prevarom. Potpuno je jasno da bez jasnog programa SDA/DF/HDZ ponovno pribjegavaju najprimitivnijem obliku kampanje koji se temelji na mobilizaciji strahom. Puno im je lakše pričati o strahu i prijetiti jedni drugima, nego kao vlast, na svim nivoima, nuditi konkretne odgovore na stvarna životna pitanja. Vladajući dakle  nemaju sta ponuditi od konkretnih rezultata, osim ponovo ratnih bubnjeva, dok ce oni nakon toga opet zajedno festati po lokalnim restoranima na racun tog istog naroda dilajuci parcele, gradske nekretnine, ustecajena javna preduzeca i grantove.

Mi jednostavno vjerujemo u promjenu, vjerujemo u snagu tihe većine od 70 hiljada Mostaraca koji su do sada mislili da njihov glas ne mjenja nista. SDA i HDZ su zajedno na zadnjim izborima ostvarili 25 hiljada glasova, što znaći da su promjene logične, realne i moguće.

Parlament Federacije BiH nije se pokazao naročito aktivnim organom vlasti ni u ovom mandatu. Da li biste se složili s ovom tezom? Kako generalno komentarišete rad Parlamenta FBiH? 

Ne možete očekivati povećanu aktivnost parlamenta ako faktički nemate definisani ni parlamentarnu većinu, nego se ista kreira na trgovačkim osnovama od tačke do tačke.  

Većina koja se zasniva na brojanju i dijeljenju fotelja ne može potaknuti aktivizam parlamenta, ona ga guši. Vladajući nemaju program, nemaju sporazum o bitnim reformskim mjerama, zakonima…

Zato nam rad oba doma Parlamenta FBiH napreduje istim tempom kao i autoput – nikako. 

Moram naglasiti da SDP sa svojim opozicionim partnerima predlaže niz parlamentarnih inicijativa, mjera, prijedloga zakona, sve ne bi li Parlament zaživio. Mislim da je to jedinstven slučaj da opozicija predlaže rješenja, a vladajuća većina ih sabotira i ignoriše. 

Žalosno je da u Parlamentu FBiH praktično nema nikakvih smislenih inicijativa, barem kao reakcije na trenutno stanje. Parlament FBiH još uvijek nije poduzeo mjere iz svoje nadležnosti na realiziciji niti jedne mjere iz seta preporuka Evropske komisije za pristupanje Bosne i Hercegovine EU, a svima puna usta Evrope. Isto vrijedi i za nerad u svim drugim oblastima.

Što se tiče ekonomskih pitanja, opozicija, ali i SBB sve su glasniji u kritikama na račun Vlade FBiH. Kako je Federacija BiH reagovala na pandemiju koronavirusa u ekonomskom smislu?

Vlada predlaže skromne mjere, usvaja ih presporo, a neefikasna je u njenim implementacijama.  Potrošački i poslovni pesimizam je rezultat objektivnog ekonomskog stanja, te nesposobnosti i korumpiranosti vlasti. Nema nista gore za građane od loše vlasti koja je kombinovana sa arogancijom i velikim egom kakvu mi imamo zadnjih 6 godina na svim nivoima. 

Nevjerovatna je tromost u reakciji sistema kod usvajanja Korona zakona, pa cekanje za usvajanje rebalansa budzeta, te jos mjesec za raspisivanje javnog poziva i onda nije cudno da privrednici i radnici isplatu novca čekaju po nekoliko mjeseci.  

Situacija je danas takva da zahtjeva punu kadrovsku, finansijsku i organizacionu posvecenost, uzimajuci u obzir da se zdravstveno stanje ponovo usloznjava, te je vrlo vazno da u ovom momentu radimo strucne analiticke podloge sta i kako u periodu ispred nas i u oblasti zdravstva, ekonomije i javnih finansija s ciljem odrzivosti socijalne ravnoteze.  

Podsjetiću, u regionu su prvi set ekonomskih mjera posljednje donijele Vlade Srbije i Sjeverne Makedonije, obje 25. marta, deset odnosno sedam dana nakon proglašenja pandemije. Početkom aprila su sve Vlade već donosile drugi set mjera, a neke i treći.   

„Korona zakon” je usvojen tek 4. maja, dakle, mjesec i po nakon proglašenja stanja epidemije. Od 25 amandmana kojim je SDP BiH nastojao uozbiljiti tekst zakona i učiniti ga istinski korisnim, većina je odbila svaki do jednog, uključujući i onaj kojim se osiguravaju naknade za nezaposlene. 

Dosad smo trebali imati propisana i usvojena barem još tri-četiri paketa mjera za saniranje posljedica ekonomske krize uzrokovane pandmeijom.  Jedini dodatni paket koji je vlada FBiH osigurala jeste paket kineskih respiratora, a svi znamo kako je to prošlo. 

SDP je kao opoziciona partija predložila Korona 2 zakona prije mjesec i po dana koji Vlada ne želi ni da razmatra, iako se jasno radi o zakonu koji direktno pomaže privrednike, radnike, penzionere i nezaposlene sa preko 100 miliona KM.

Ne nalazimo se mi na samom europskom dnu zato što smo u stanju prevladati krizu, mi s ovakvom vlašću krize zbrajamo.

Kakve su Vaše prognoze u vezi lokalnih izbora? Očekujete li bolji rezultat SDP-a u odnosu na 2016. godinu?

SDP BiH će zasigurno ostvariti mnogo bolji rezultat nego na proteklim lokalnim izborima. Očuvaćemo sve načelničke pozicije i osvojiti dodatna načelnička mjesta u više sredina, u to sam siguran. Izborni koncept nacionalista je “mi protiv njih”, da bi onda sjeli zajedno i čerupali resurse i dijelili fotelje. Mi građanima nudimo projekte sa preciznim mjerama poboljšanja njihovih života. Građani to prepoznaju i siguran sam da će se naš rad, naša vizija i konkretnost naših ideja pozitivno odraziti na naš izborni rezultat. 

Vlada Federacije BiH nije formirana ni dvije godine nakon održavanja Opštih izbora. Vjerujete li da će uopšte biti formirana do idućih izbora?

Prije svega aktuelna koalicija je u potpunosti obesmislila izborni proces činjenicom da mi u 2020 godini idemo na lokalne izbore, a nemamo završen izborni proces 2018 godine, jer još nije završeno imenovanje rukovodstva FBiH kada CIK i zvanično po zakonu završava izborni ciklus 

Nove Vlade FBiH sigurno neće biti do Opštih izbora. HDZ nema nikakav motiv za pravljenje nove vlade jer više nikada ne mogu dobiti više fotelja i moći od ovih koje im je još 2015. dodijelio SDA/DF. Oni su od SDA/DF 2015. godine dobili sve što su poželjeli, pa i više od toga. 

Zato se oni nemaju namjeru odreći političke bajke koju žive od 2015. godine pod političkim sponzorstvom Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.  SDA/DF je HDZ-u isporučio i “bonus paket”, pa su glasali za to da HDZ u Domu naroda FBiH ima 12 od 17 delegata. Tako su HDZ učinili nezamjenjivim faktorom i presudnim autoritetom u ukupnom odlučivanju u FBiH. 

S druge strane, ovakvom bezidejnom SDA/DF-u, koji poput razbijenog splava pluta kuda ga struje i valovi ponesu, odgovara stanje haosa i učmalosti. To je tako jer oni jednostavno nemaju ni ideju, ni program, ni viziju za razvoj države, taman kada bi imali cijelu Vladu FBiH za sebe. 

Ovako, imaju ambijent u kojem će opet pred izbore sakrivati svoju nesposobnost iza HDZ-a, a HDZ svoju iza njih. 

SDP odbija ulazak u koaliciju sa SDA. Šta je ono što najviše zamjerite SDA? 

SDP BiH je jednom napravio većinu sa SDA i to nam se obilo o glavu, jer je vrlo brzo postalo jasno da aktuelna SDA nema ni želju ni namjeru da pomakne stvari naprijed. 

Sva politika SDA se svodi na kreiranje kriza, blokada, sabotiranje procesa. Sve to čine kako bi mogli nastaviti jeftino manipulirati osiromašenim narodom pred izbore. Sadašnja SDA je potpisala kapitulaciju i prije nego što je ušla u borbu za neki veći interes, koji je pokušala predstaviti svojim navodnim ciljem. 

SDA je sebe kao izbornog pobjednika 2018.  godine neinteligentnom politikom vodstva stranke dovela da ima najmanje pozicija ikad, međutim ono što je je još gore nalaze se u takvom političkom statusu da kao pobjednici dobiju samo ono što im SNSD i HDZ žele dati.  

SDA je i sebe i državu BiH nakon izborne pobjede zbog vlastitih nezajažljivih kadrova predala u ruke Dodiku i Čoviću.

Na žalost, to je sve posljedica opštepoznatih pogrešnih glasanja za izbor SNSD-ovih i HDZ-ovih delegata u Domu naroda BiH gdje su im dali dva presudna mjesta u Domu. Umjesto 6 od 15, HDZ i SNSD u Domu naroda sami imaju većinu od 8 od ukupno 15. Pritom, SNSD-u su izglasali da ima 4 od 5 članova iz RS-a, čime su njima dali apsolutnu moć da blokiraju svaki proces koji žele blokirati. I šta se zatim dešava? 

SDA, nakon svoje apsolutne političke kapitulacije poziva na nekakve patriotske koalicije. Istovremeno, dok pljuju po strankama i ljudima koje pokušavaju izgraditi zdravu, progresivnu bazu u RS-u, oni glasaju za budžet RS-a u kojem se oigurava novac za parade za neustavni praznik 9. januar. Takvih primjera licemjerne politike ima na desetke, i to je suštinski razlog zašto sa ovakvom SDA ne želimo imati posla.

Kako biste ocijenili politiku DF-a od izbora 2018. godine do danas? Ko dijeli ljevicu DF ili SDP?

DF nema svoju politiku i DF kao politički subjekt postoji samo na papiru. Politika DF-a se svodi na zadovoljenje želja Željka Komšića. Uostalom, u ime stranke su i dodali njegovo ime, da se zna čije je ona privatno vlasništvo. Podsjetiću vas, 2014. godine kada Željko Komšić nije bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, DF uopće nije osporavao izbor Dragana Čovića niti se “borio” protiv njega. I tada je DF kandidovao Hrvata i Bošnjaka, ali im nije bilo stalo da pobijede, jer nijedan kandidat nije bio Komšić. Jednostavno, sve se vrti oko interesa Komšića. DF i Željko Komšić su od 2012. i bijega iz SDP-a ustrajni, lojalni sljedbenici SDA. To je njihova osnovna karakteristika. Još tada su svojim glasovima spriječili izbacivanje SDA iz Vlade FBiH koje su proglasili ugrožavanjem “vitalnog interesa”. Komšić lično javno kaže da je 2014. godine postigao tajni dogovor sa Bakirom Izetbegovićem da tada osigura njegov izbor u Predsjedništvo BiH, a ne da spriječi Čovićev izbor. Poslije toga, zajedno daju HDZ-u apsolutnu moć u FBiH. DF po zadatku prije i nakon zadnjih opštih izbora pokušava ugasiti SDP BiH i srušiti BH blok. DF ne dijeli ljevicu jer oni ljevica definitivno nikad nisu ni bili. To vam svjedoči i dojučerašnja desna ruka Željka Komšića, Zlatko Miletić. Čovjek jednostavno nije želio da bude priododati član SDA.

(PRESS)