Nedjelja, 28.04.2024.

OBRAČUN S KORUPCIJOM U KS: Spremno šest strateških aktivnosti Erica Larsona i Ureda za borbu protiv korupcije!

Petak, 24.07.2020. | Intervju

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dostavio je 13. jula 2020. godine Skupštini KS informaciju koja se tiče nadzora nad postupcima javnih nabavki.

Ova informacija dobrim dijelom se bavi nečim što se podrazumijevalo, a to je usklađenost baze podataka koja je već trebala biti definisana formalno-pravno i uspostavljena tehnički.

O javni nabavkama, imenovanju Erica Larsona za posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije i drugim temama PRESS je razgovarao sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduanom Kafedžićem.

Čini li Vam se da već predugo traje prepiska Ureda za borbu protiv korupcije s onim koji su morali voditi računa o funkcionalnosti baze podataka? Vi bi ste trebali analizirati suštinu javnih nabavki, a postojanje baze se podrazumijevalo. Da li će neko snositi odgovornost? Jer da Vi niste uočili stvarno stanje mi bi imali potpuno netačne baze.

Odlukom o bazi podataka o javnim nabavkama za korisnike Budžeta u Kantonu Sarajevo (Odluka) propisana je uspostava Baze podataka o javnim nabavkama za korisnike Budžeta u Kantonu Sarajevo (Baza). Za formiranje ove Baze zadužen je Zavod za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo (Zavod), a nadzor nad primjenom ove Odluke, odnosno da li institucije Kantona Sarajevo unose podatke u Bazu, vršili su Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije i Ured za kvalitet, čiji je pravni sljednik Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (Ured).

Zavod je kreirao koncept i tehničko rješenje Baze, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima. Pored nedovoljnog broja ljudi i ograničenih resursa, Zavod u posljednje vrijeme ulaže značajne napore da prevaziđe prvobitne nedostatke ove Baze, koji su tehničke, ali i proceduralne prirode, što se nadamo da će i uraditi.

Pohvalno je što Ured za borbu protiv korupcije radi na uspostavi Registra javnih nabavki, no da li će i on doći u situaciju da ne funkcioniše jer ste, kako ste naveli podkapacitirani, dakle nedostaje vam radne snage za obim posla koji se očekuje od vas da uradite?

Donošenje Odluke i uspostava Baza bili su sigurno prvi značajan korak naprijed u povećanju transparentnosti i kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo. Međutim, pored pozitivnih promjena i jačanja preventivnih antikoruptivnih mehanizama u Kantonu Sarajevo, što je donijelo donošenje Odluke i formiranje Baze, one su ipak imale svoja ograničenja.

Ograničenja Odluke biće prevaziđena usvojenom Uredbom o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo (Uredba), čija primjena počinje početkom sljedeće godine. Ured vrši pripreme za početak primjene ove Uredbe, što se odnosi prije svega na prijem novih kadrova, nadogradnju Informacionog sistema, pripremu i provođenje obuka, itd. Ova Uredba je sljedeći korak naprijed u kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo i u mnogo većoj mjeri, u odnosu na Odluku, propisuje ponašanje institucija Kantona Sarajevo u oblasti javnih nabavki. Uredba propisuje, između ostalog, kontrolu zakonitosti i kontrolu svrsishodnosti svih javnih nabavki, te da će kontrolu javnih nabavki vršiti Ured.

Kao ograničenja Baze možemo navesti problem u analizi ovih podataka, prvenstveno zbog pitanja njihove pouzdanosti i vjerodostojnosti. Trenutno tehničko rješenje Baze ne sadrži uspostavljene i predviđene adekvatne mehanizme za obradu i analizu podataka, što znači da se sva poređenja i provjere podataka unesenih u Bazu rade „ručno“ i što je izuzetno neefikasno u smislu korištenja ljudskih i drugih resursa. Upravo u cilju prevazilaženja ovakvih ograničenja, Ured radi na uspostavi Registra javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, koji će na adekvatan i optimalan način prevazići nedostatke Baze koji su do sada uočeni u praksi. Uz mogućnost daljeg razvijanja i poboljšavanja, ovaj registar će biti integriran u Informacioni sistem Ureda, što će omogućiti poređenje i sinhronizaciju sa ostalim registrima i bazama podataka sa kojima raspolaže Ured. Podatke u ovaj registar unosila bi direktno ovlaštena lica institucija Kantona Sarajevo. Sve potrebne analize, prikaz pokazatelja, uz mogućnost kreiranja izvještaja i grafikona, predviđeni su i ugrađeni u ovaj registar, što će u izrazitoj mjeri povećati efikasnost korištenja ljudskih i drugih resursa.

Potrebno je napomenuti da je svoj Informacioni sistem Ured izgradio na temelju svoje prakse i znanja, a ovaj sistem omogućava Uredu da na najoptimalniji i najefikasniji način provodi svoje nadležnosti. Informacioni sistem predstavlja centralno mjesto u koje se unose, obrađuju, upoređuju, analiziraju i prezentiraju svi podaci sa kojima raspolaže Ured, a koji se odnose na već uspostavljene registre i baze podataka koje vodi Ured, kao što su Registar podataka o imovini nosioca javnih funkcija, Registar zaposlenih, Registar imenovanih lica, Registar javnih nabavki, Registar supervizija i dr.

Pored ostalih aktivnosti i nadležnosti, u proteklom periodu Ured je izvršio analizu provedenih javnih nabavki za 2017. godinu, za sve institucije Kantona Sarajevo. U toku je analiza dostavljenih podataka predviđenih u Anketnom upitniku o provedenim postupcima javnih nabavki za institucije Kantona Sarajevo u 2018. godini, a koji je kreirao Ured. Također, na osnovu anketnog upitnika koji je pripremio Ured, trenutno se prikupljaju i obrađuju podaci o postupcima javnih nabavki za 2019. godinu. Analiza podataka se vrši u programu, matrici SPSS, a koja je formirana na osnovu kreiranih upitnika, kako bi se mogla izvršiti komparacija podataka sa podacima dobivenim u ranijoj analizi.

Posebno je potrebno istaći reakciju Ureda, u različitim oblastima, na stanje prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, izazvano pandemijom koronavirusa (COVID-19), koja se ogleda u mjerama i aktivnostima koje je Ured prepoznao i predložio kao svrsishodne u identifikovanju i minimiziranju koruptivnih i drugih rizika, a koje sa sobom nosi takvo stanje, o čemu je Ured redovno informisao premijera Kantona Sarajevo. U tom smislu, između ostalih predloženih mjera i aktivnosti, Ured je poduzeo analizu javnih nabavki pokrenutih od 01.03.2020. godine, do okončanja stanja prirodne i druge nesreće u KS. Informacija od 28.05.2020. godine, koja je dostavljena Skupštini Kantona Sarajevo, obuhvatala je analizu, podatke i pokazatelje koji se odnose na javne nabavke pokrenute od 01.03.2020. godine, obrađene do 15.05.2020. godine. Trenutno Ured priprema informaciju koja će sadržavati ažurirane i dopunjene podatke za period poslije dostavljanja prethodne informacije, a riječ je o podacima za nešto više od 2300 postupaka javnih nabavki. Ured će svakako o eventualnim nepravilnostima i povredama propisa, uočenih tokom analize ovih postupaka, informisati nadležne organe.

U skladu sa svojim nadležnostima, Ured radi i na suštinskoj analizi javnih nabavki. Između ostalog, analizirane su javne nabavke Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo i upravo jučer dostavljena je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo i državnoj Agenciji za javne nabavke analiza 20 javnih nabavki provedenih u KJKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo, a ovakve analize radimo svakodnevno.

S Ben Rockwellom, predstavnikom Ambasade SAD-a u BiH, potpisali ste vrijedan ugovor. Da li taj novac može pomoći u smislu rješavanja nedostatak kadra ili to mora biti sistemsko rješenje?

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi oko 41.000 USD (bez PDV-a) i odnosi se na vrijednost donirane opreme. Nedostatak kadrova Ured može rješavati isključivo zakonskim procedurama (Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, Zakon o namještenicima i sl.), dok za sva zapošljavanja saglasnost daje Vlada Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da ste naveli kako zbog svih prepreka na koje ste naišli niste mogli adekvatno odgovoriti zahtjevu Skupštine KS, možete li reći kada ćete to moći uraditi i izvijestiti nas o suštini nabavki u KS?

Zahtjev Skupštine Kantona Sarajevo odnosi se na obavezu izvještavanja Skupštine, na svakoj redovnoj sjednici, o do tada poduzetim nadzorima u postupcima javnih nabavki. Zbog zaista velikog broja podataka o provedenim javnim nabavkama, uz već navedene probleme i ograničenja pri njihovoj analizi, nismo bili u mogućnosti dostaviti kvalitetnu i adekvatnu informaciju. Kao što smo već naveli, u analizi koju vodimo za period od 01.03.2020. godine, već smo prikupili podatke za preko 2300 postupaka javnih nabavki i namjeravamo dostaviti informaciju o analizi ovih podataka Skupštini Kantona Sarajevo početkom septembra.

Da li vam dolazak Erika Larsona, američkog pravnika koji je u srijedu preuzeo dužnost posebnog savjetnika za borbu protiv korupcije, predstavlja pomoć u narednim koracima u borbi protiv korupcije u KS? Jeste li se već sastajali?

Kao šef Ureda imam redovne sastanke sa gospodinom Erikom Larsonom i već smo dogovorili prve korake. Radi se o šest strateških koraka/aktivnosti koje ćemo realizirati u narednom periodu u cilju stvaranja pretpostavki za efikasniji i ekonomičniji rad Ureda na prevenciji, suzbijanju i otkrivanju korupcije. Vjerujemo da će dolazak gospodina Larsona učvrstiti naše dosadašnje aktivnosti i projekte, te značajno osnažiti naše buduće djelovanje. 

(PRESS)