Utorak, 21.05.2024.

Toni Vukadin: Tamo gdje nema pravne države, nema ni pravde

Petak, 13.11.2020. | Intervju | Najnovije

Gradski vijećnik Grada Sarajeva i kandidat za Općinsko vijeće stranke Narod i Pravda u Općini Novi Grad Sarajevo Toni Vukadin, u razgovoru za PRESS osvrnuo se na svoj dosadašnji politički angažman i promjene u društvu nakon predstojećih izbora i prioritetima za koje će se zalagati kao budući vijećnik u Novom Gradu.

Ukratko, ko je Toni Vukadin?

Ukratko, ja sam dijete Novog Grada. Moji preci su imali svoje posjede tamo gdje su sada zgrade u Saraj Polju. Ja od svog djetinjstva živim u tom naselju. Pošto je moja kuća bila na prvoj liniji kao dijete sam morao privremeno iseliti na Dolac Maltu, ali sam se ubrzo nakon okončanja opsade Sarajeva i agresije na našu domovinu, ponovo vratio na svoje Saraj Polje. Meni je Novi Grad u srcu i po svemu sudeći tu ću živjeti do kraja života.

Na 7. ste mjestu kandidatske liste Naroda i Pravde za Općinsko vijeće Novi Grad. Zašto Narod i Pravda?

Cijeli život sam pomalo buntovnik i vrlo sam osjetljiv na nepravdu. Smatram da Narod i pravda trenutno predstavlja upravo to, borbu protiv nepravde. 

Mislim da je našem društvu potrebno prije svega pravednije društvo, društvo jednakih šansi za sve. Svjedok sam da je veliki broj mojih prijatelja već napustio Bosnu i Hercegovinu a još veći broj bi je napustio da ima priliku. Gubimo strašno sposobne mlade ljude u najvećoj mjeri rade nepravde. Nadam se da će Narod i pravda imati snage da napravi promjene u našem društvu. 

Šta očekujete od lokalnih izbora u Općini Novi Grad Sarajevo?  

Očekujem prije svega da NiP bude vodeća snaga u Općinskom vijeću i da s partnerima iz „Četvorke“ imamo stabilnu većinu. Također očekujem i pobjedu kandidata za načelnika Adnana Delića.

Ukoliko ja lično dobijem podršku birača, u narednom periodu ću se zalagati i učiniti sve što je u mojoj moći da Novi Grad Sarajevo konačno dobije centar za mlade, mjesto gdje će mladi moći besplatno imati prostor za kurseve muzičkih instrumenata, prostor za amaterske pozorišne predstave i slično. Također, zalagat ću se da Općina sufinansira članarine za treniranje sporta za djecu čiji roditelji su nezaposleni. Naravno, obezbjeđivanje sredstava za izgradnju novih parking mjesta će biti jedan od prvih mojih prijedloga prilikom izrade budžeta već za narednu godinu. 

Još jedan od primarnih prioriteta na kojima ću raditi ukoliko dobijem podršku je rješavanje vodsnadbijevanja za ulicu Kralja Stjepana Tomaševića i druge prostore u općini koje nemaju vodu jer smatram da je sramota za Općinu Novi Grad Sarajevo da građani nemaju vode. 

Pravnik ste po struci. Kako vidite funkcioniranje institucija vlasti u BiH s akcentom na lokalnu samoupravu u Novom Gradu?

Jako sam frustriran nefunkcioniranjem pravnog sistema u našoj državi. Tamo gdje nema pravne države, nema ni pravde. Ali zato ima korupcije, nepotizma, partiokratije, a to sve više tjera mlade, sposobne ljude iz ove zemlje, ubija patriotizam kod naše djece i dovodi nas na granicu opstanka. Zato moramo mijenjati stanje iz temelja. Nažalost, vrijeme nam je iscurilo. Uvjeren sam da ćemo 15. novembra iskoristiti zadnju šansu i stvar preokrenuti.

Vijećnik ste u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, ušli ste u kvotu od 20% vijećnika koji dolaze iz hrvatskog naroda. Kako je ustvari biti Hrvat u Sarajevu?

Dijete sam iz miješanog braka i ne znam gdje bi se mogao bolje osjećati nego u svom Sarajevu. Dijelim i dobro i loše sa svojim sugrađanima. Odnos građana Sarajeva prema meni možda ponajbolje ilustruje njihovo povjerenje koje su mi ukazali na prošlim lokalnim izborima. Zauzvrat sam bio vijećnik s najviše pitanja i inicijativa u Gradskom vijeću i sva su bila usmjerena u interesu tih istih građana Sarajeva, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Nije mi zanimanje biti Hrvat i ja ne živim od toga, već kao i moji sugrađani živim od svoje pravne profesije i poštenog rada. Ali moram vam priznati da mi jako smeta kada čujem predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, kako na jedan podrugljiv način govori o mojoj domovini Bosni i Hercegovini. Hrvati u Sarajevu ne trebaju takvu brigu predsjednika Hrvatske. To nam samo šteti. Ako neće graditi dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, neka bar ne proizvodi štetu. 

Poruka biračima?

Prije svega pozivam građane da uz poštivanje svih mjera predostrožnosti izađu na izbore i izaberu one za koje smatraju da će ih najbolje predstavljati. Najvažnije je da vlast, bez obzira ko je obnašao ima potpuni legitimitet za to, a ne kao do sada da neko bude pobjednik, a da je zapravo istinska podrška zapravo 15-tak hiljada od ukupno 130 hiljada glasača u Novom Gradu na primjer.

Ukoliko se odluče za Narod i pravdu i mene lično na broju 7, obećavam im da ću biti uvijek dostupan da zajedno rješavamo sve probleme naše lokalne zajednice. Ima mnogo prostora za napredak i zajedno možemo učiniti zaista mnogo.