Četvrtak, 02.05.2024.

Mladi i poduzetni – predstavljamo Enesa Pašića, osnivača Omladinske Razvojne Asocijacije, te urednika i pokretača Omladinske političke emisije ‘Mladi govore’

Četvrtak, 13.08.2020. | Intervju

Osnivač Omladinske Razvojne Asocijacije, urednik i pokretač Omladinske političke emisije ‘Mladi Govore’ i student Fakulteta političkih nauka Enes Pašić, u intervju za PRESS govorio je o omladinskom aktivizmu, statusu mladih u društvu, svom razvoju i angažmanu u civilnom sektoru. Kako je Pašić istakao – ključ uspjeha u ovoj sferi društva je konkretno djelovanje i preuzimanje rizika.

Već par godina se baviš aktivističkim radom i realizirao si više projekata. Smatraš li da se tvoj rad i interesi po nečemu razlikuju od drugih mladih osoba u BiH?

Nemoguće je reći da se po mnogo čemu ističem u odnosu na ostale mlade ljude, budući da je sam put ka ostvarenju ciljatežak i dug, a i moje težnje nisu u mnogo čemu drugačije od mojih vršnjaka. Razlika se ogleda u samo jednoj činjenici – stvorio sam više prilika za afirmaciju svog rada u odnosu na prosječnu mladu osobu u Sarajevu – i šire. Nažalost, mladi vrlo rijetko stvari preuzimaju u svoje ruke i imaju hrabrosti izaći na prve frontove, već očekuju da će se njihova prava i privilegije ostvariti sami. U takvoj konstelaciji situacija nemoguće je očekivati progresivni razvoj u bilo kojem obliku, što je i slučaj u našoj zemlji. 

Kako je započeo tvoj aktivistički angažman i šta te je to vodilo do željenih rezultata?

Veoma važan dio uspjeha je rizik, upustite se u sfere koje vas privlače, iako niste sigurni kako ćete se nositi s istima. Prije 3 godine sam prihvatio poziciju ambasadora Regionalne organizacije ‘Balkanac’ za Bosnu i Hercegovinu, gdje sam se ‘goloruk’, bez iskustva i znanja o poslovima koji me čekaju upustio u novi svijet. Naravno, izgradnja sistema koordinacije aktivnostima je bio mukotrpan posao, ali danas, kao produkt tog iskustva ispred sebe imam novoosnovanu organizaciju ”Omladinska Razvojna Asocijacija”, čije je vođenje i upravljanje dosta lakše i jednostavnije zbog stečenog iskustva. 

Često se  mladim ljudima u Bosni i Hercegovini upućuje kritika da su pasivni. Koji su to, prema tvom mišljenju, faktori koji utječu na proaktivnost mladih u našoj zemlji, odnosno, njen nedostatak?

Kako ja uvijek naglašavam, mnogi su faktori koji situaciju čine nepovoljnom, ali rješenje svakog problema moramo tražiti u njegovom korijenu. Dvije su ključne stavke na kojima trebamo raditi. Uklanjanje ‘sivih paravana’, odnosno iskrivljene percepcije stvarnosti vladajuće elite, a druga – podizanje svijesti o vrijednostima i kvalitetama koje posjedujemo. Svjesni smo događanja i situacija oko nas, ali činjenica je da pojedinci ne želi dopustiti prilike za razvoj mladog uma. Prva stepenica pri rješavanju problema je spoznaja istog, a u ovoj situaciji zbog nedostatka kritičke svijesti mladi um ne može dokučiti svoje kapacitete i spoznati svoju vrijednost, što ga dovodi u bezizlaznu situaciju i stvara atmosferu nezainteresovanosti. 

Kako je tekao tvoj put ka osnivanju vlastite organizacije? Da li je prerano u mladim godinama upuštati se u ozbiljne projekte?

Nepogodna situacija i položaj u društvu mlade već u ranoj dobi tjera na mnogo veća ulaganja od onog što bi im bilo prirodno, pritom odluka o tome koliko ćemo uložiti sebe pada na nas same – da li ćemo se samo pomiriti sa situacijom i postati pasivni posmatrači kontroliranja naših života ili sve to uzimamo u naše ruke i borimo se za ostvarenje ciljeva. 

Što se tiče ORA-e ili Omladinske Razvojne Asocijacije, onadanas predstavlja sažetak svih mojih znanja i iskustava u jedinstvenu cjelinu. Cilj je – kroz raznovrstan sadržaj aktivnosti, zajedno s mojim timom – pružiti pomoć i olakšanje drugim mladim ljudima u procesu razvoja, spoznaje i izgradnje ličnih kompetencija, te da razvijemo sistem koji će kontinuirano pružati podršku civilnom društvu.

Pokretanje biznisa i organizacija u našoj zemlji nije jednostavno, posebno za mlade ljude. Koje su najbitnije lekcije koje si naučio u ovom procesu? Šta bi poručio drugim mladim ljudima koji se žele upustiti u aktivistički život?

Često se ustručavam u slanju motivacionih i ohrabrujućih poruka, jer bez obzira na sve postignuto, ja sam idalje jedan od onih kojem trebaju savjeti. Kako se razvijao moj život, teško je za povjerovati da od momka koji se prije par godina interesovao za fotografiju, muziku i slične aktivnosti, danas razgovarate s omladinskim aktivistom političkog i NVO sektora. Krucijalan segment postizanja uspjeha je slušanje i pratnja intuicije. Radite ono i samo ono što vas ispunjava, edukujte se i prikupljajte iskustvo, zatim na osnovu stečenih znanja svoje interese usmjerite ka željenim ciljevima. Uvijek sam se trudio da moje aktivnosti imaju konkretan i jasan rezultat, a to bih istakao kao treći važan segment koji vodi ka uspjehu i značajnim rezultatima.