Utorak, 21.05.2024.

Vildana Tatlić kandidatkinja za vijeće u Općini Novi Grad Sarajevo: Ukoliko ne glasamo saučesnici smo u kriminalu; To sebi ne možemo priuštiti, ni kao država, ni kao društvo

Četvrtak, 12.11.2020. | Intervju | Najnovije

Vildana Tatlić, profesorica engleskog jezika književnosti, te magistar Međunarodnih odnosa i ekonomske diplomatije, kandidatkinja je ispred NiP-a za Općinsko vijeće Novi Grad na poziciji broj 36. Razgovarali smo sa njom o motivima ulaska u politiku, planovima i porukama koje ima sa sve glasače

Šta Vas je motiviralo da se priključite političkom pokretu Narod i Pravda?

Za politiku sam uvijek bila zainteresirana i bavila se određenim pitanjima sa margina, ali nakon što sam se osjetila zrelom i kao ličnost i politički, odlučila sam se priključiti Narodu i Pravdi, jer su jedini ponudili koncept mijenjanja društva koji je ogrezao u korupciji.

Moram napomenuti da sam skoro 10 godina živjela van BiH. Imala sam priliku steći radno iskustvo i prijateljstva širom svijeta, ali nikada nisam željela ostati živjeti negdje drugo. Mislim da je to važna poruka mladim ljudima u našoj zemlji,  onima koji su već napustili domovinu i onima koji o tome razmišljaju. Treba da se obrazuju, putuju, pa i provedu neko vrijeme u inostranstvu, ali svoju budućnost treba da planiraju ovdje.

Ja imam 14 godina iskustva u obrazovanju od Amerike do Azije i odgovorno tvrdim da imamo najtalentovanije i najvrijednije ljude, samo ako im pružimo priliku.

Kako to mislite ostvariti?

Narod i Pravda u svom program posvećuje posebnu pažnju mladima i obrazovanju. Mi trebamo kroz konstantne projekte podrške unutar obrazovanja i start-up biznisa da pomognemo mladima da mogu sami kreirati svoju budućnost i budućnost države, posebno u sektorima koji su najtraženiji poput IT sektora. Imam puno ideja i projekata na kojim želim raditi s mladima kada na nivou općine Novi Grad dobijemo mandat načelnika Adnana Delića, te naših budućih vijećnika. Zbog toga želimo Centar za mlade u okviru kojeg bi imali STEM edukaciju, usavršavanje vještina, te prekvalifikaciju za one koji ne mogu naći radno mjesto u okviru svog obrazovanja.

Kod nas se često govori o reformi obrazovanja, ali mislim da je to floskula koja se koristi, bez ikakvog konkretnog prijedloga kako bi to trebalo izgledati. Smatram da kroz pilot projekte možemo pokrenuti reformu obrazovanja, kroz selekciju određenih škola koje bi bile urnek za širu reformu, prvenstveno na fokusiranju učenika na predmete koje oni sami žele učiti, a ne one koji su namentuti Nastavnim planom i programom, a posebnu pažnju moramo posvetiti talentovanim učenicima i dati im priliku da rade na projektima, te ih logistički i finansijski podržati u tome.

Kakva je vaša vizija za djelovanje unutar Općinskog vijeća?

U program NiP-a i kandidata četvorke za načelnika imamo 44 mjere koje su detaljno razrađene na temelju analize postojećeg stanja mjesnih zajednica u Novom Gradu. Paradigma koju želimo promijeniti jeste da budemo istinski servis građanima i rješavamo njihove probleme u stalnoj komunikaciji, a ne da trošimo njihov novac bez ikakvog odobrenja i transparentnosti. Općina Novi Grad kao najmnogoljudnija i najveća ima velike prednosti u odnosu na ostale općine u gradu i državi. Svaki projekat koji bude idejno dobar mimo našeg plana uvijek ću spremno podržati. Naš rad će biti digitalizovan, transparentan i u svakom trenu će građani moći slati svoje sugestije, prijedloge i pratiti na koji način se troši njihov novac. Na koncu, svaka politika je lokalna politika.

Koja je vaša poruka biračima?

Prije svega želim naglasiti koliko je bitno da SVI izađu na izbore i glasaju. Nažalost još uvijek mnogi građani misle da ako ne izađu na izbore to neće ništa promijeniti ili nanijeti štetu društvu. Baš suprotno, neizlaznost je raj za korupciju i svaki glasački listić koji je prazan znači da neko može uzeti vaš glas. Onda nas to čini saučesnicima u kriminalu i to jednostavno sebi ne možemo priuštiti kao država i društvo.

Posebno se obraćam mladima i onima koji ne žele glasati, izađite na izbore, pa makar i prekrižite svoj listić, ali nemojte ga ostaviti da bude zloupotrijebljen. Svim onim koji žele glasati za Narod i Pravdu želim poručiti da ćemo se boriti svim silama da promijenimo paradigmu korupcije i netransparentnosti u našem društvu i da ćemo odgovorno i časno braniti interes naših građana.