Nedjelja, 28.04.2024.

Zlatko Miletić za Press: Opozicija nema snagu za masovne proteste, ali nezadovoljni građani imaju

Nedjelja, 12.07.2020. | Intervju | Najnovije

Delegat u Domu naroda BiH i bivši direktor Federalne uprave policije, te donedavni generalni sekretar Demokratske fronte, Zlatko Miletić, govorio je otvoreno za Press o našem stanju, izazovima i mogućim izlazima iz njih.

________________

U DF-u za mene više nije bilo mjesta; Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u je neupitno

Krenimo od toga da ste nedavno napustili poziciju generalnog sekretara DF-a? Šta je dovelo do toga? Imate li nekih drugih političkih planova?

Situaciju u DF-u više nisam mogao da ispratim na način da u skladu sa statutom ispunim očekivanja članstva u organizacijskom, financijskom, tehničkom i kadrovskom smislu. Ukoliko ne možete ili niste u prilici da radite svoj posao onda tu nema mjesta za vas. O političkom angažmanu negdje drugo ne razmišljam ali ću kao izaslanik u Domu naroda učiniti sve da život gražana učinim boljim, posebno građana hrvatske nacionalnosti.

Šta će biti sa našim NATO putem, kakva su Vaša predviđanja?

Put BiH u NATO će se nastaviti i ja sam ubijeđen da će doći taj dan kada će BIH postati članica. Taj put će biti nešto sporiji sa nešto više prepreka ali se nadam da ćemo zajedno sa svojim partnerima iz inostranstva uspjeti da ga pronađemo i da ćemo na taj način postići zacrtane standarde. Kako vrijeme bude odmicalo mislim da će NATO put bez obzira na razne opstrukcije biti u potpunosti realiziran, a to je garant opšte sigurnosti i ekonomskog oporavka kako BiH tako i regije u cjelini.

Kako gledate na proteste u Srbiji?

To pitanje je unutarnja stvar Srbije. Žao mi je što su pojedine grupacije zloupotrjebile proteste i pretvorili ih u nasilničko ponašanje ali u svakom slučaju građani Srbije kao i svake druge države imaju demokratsko pravo da svoje nezadovoljstvo iskažu demokratskim putem, javno, iako je bilo bolje da su to uradili par dana ranije papirom i olovkom na izborima.

Vidjeli smo i kod nas određene najave protesta u slučaju da izbori budu otkazani. Ima li opozicija snage za to?

Opozicija u BiH nažalost nema tu snagu ali građani ove zemlje imaju. Ovdje ima jako puno građana koji su godinama nezadovoljni postojećim stanjem, pogotovo sada u kriznoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa jer su dovedeni u situaciju da sami sebi postavljaju pitanje da li će zbog nerada i neefikasnosti državnog aparata umrijeti od bolesti ili gladi.

Najbolje se lažu vladajuće stranke, a sve one zajedno najbolje lažu narod

Puno toga ne funkcioniše kako bi trebalo. Možete li reći ko koga najbolje laže u vlasti?

Ukoliko govorimo o međusobnom laganju, onda su se može reći da se najbolje međusobno lažu vladajuće stranke na svim nivoima vlasti. One pak zajedno lažu jako dobro predstavnike međunarodne zajednice, a ako hoćete najgrublje, lažu i građane ove države svih nacionalnosti i to rade u kontinuitetu 25 godina.

Kako ocjenjujete stanje na opoziciji? Od Daytona do danas Bosnom i Hercegovinom je uglavnom vladala desnica, no barem je postojala snažna opozicija oličena u ljevici. Danas je pak što se tiče stranaka ljevice DF u vladajućoj koaliciji sa SDA, a SDP i NS kao da su dobrovoljno vođenje opozicije predale Dini Konakoviću. Za to vrijeme u sve tri lijeve stranke odvijaju se unutrašnji sukobi i osipanja, što potvrđuje i Vaš slučaj. Kako gledate na budućnost lijevih stranaka ovdje?

Ljevica u BiH ako sagledamo realno, ne postoji od 2010. godine i najodgovornije osobe što je to tako je tadašnje rukovodstvo SDP-a BiH. Oni su napustili praktično ideje socijaldemokratije na način da su se počeli ponašati gotovo kao desničari. Izgubljeni su tada osnovni principi solidarnosti pomoći radničkoj klasi koju su uništiili uvođenjem liberalne pa i neoliberalne ekonomije u pojedinim sferama. Ponašali su se po obrascu nacionalista koristeći njihove najbolje prakse pljačke vlastitog naroda. Nažalost uz istu evropsku tendenciju, socijaldemokratija u BiH se nije oporavila i to se neće uskoro ni desiti ukoliko se u svim socijaldemokratskim partijama članstvo ne vrati principima i postulatima napisanim u vlastitim statutima uz obavezu vraćanja svakog pojedinca osnovnim ljudskim vrijednostima i obavezu da naučimo razlikovati dobro od zla i da se više međusobno uvažavamo po svim osnovama.

Kako tumačite ponašanje SNSD-a i HDZ-a u državnoj vlasti? Posljednji rezultat njihovog zajedničkog djelovanja je blokiranje usvajanja budžeta zbog čega su i lokalni izbori dovedeni u pitanje?

HDZ i SNSD u biti po svojim programskim ciljevima sve više nalikuju jedni drugima, pogotovo u kontekstu upravljanja svojim konačnim ciljevima, a koji su okrenuti dobrim dijelom na urušavanje institucija BiH u cjelini. To je dovoljno jasno vidljivo iz samo jednog segmenta – kadroviranja u institucijama, jer se oni ponašaju kao da je u najmanju ruku sve njihov plijen i da se podrazumijeva da je to njihovo – bilo da se radi o CIK-u, pristupu Bosne i Hercegovine NATO-u, rješavanju problema migrantske krize, VSTV-a, neadekvatnoj borbi protiv organizovanog privrednog kriminala i korupcije i tako u nedogled.  Ja se ipak u konačnici nadam da će proračun institucija biti usvojen i da će se desiti lokalni izbori, jer ukoliko bude suprotno mnogo više je onoga što mogu da izgube nego onoga što bi usvajanjem mogli da dobiju.

Čini se da nikada ovoliko samouvjereno nisu blokirali državu i nametali samovolju. Recite nam za kraj koliko odgovornosti za to imaju probosanske stranke u vlasti, SDA, DF i SBB?

Sasvim izvjesno je da svi snose odgovornost za ovakvo stanje, naravno i SDA i DF i SBB i naravno u različitom kapacitetu na različitim nivoima vlasti i zavisno o kojoj se nadležnosti radi. Međutim uvjeren sam da su se svi mnogo efikasnije, mnogo mudrije i mnogo senzibilnije ponašali u artikulisanju i provođenju vlastitih političkih ciljeva, a trebali bi biti zapravo mnogo korisniji svakom građaninu ove zemlje kako ne bi živjeli u zdravstvenoj, ekonomskoj, društvenoj i svakoj drugoj neizvjesnosti.