Utorak, 14.05.2024.

Miro Lazović za PRESS: Ljevica ima dekorativnu ulogu, neću biti kandidat za potpredsjednika FBiH, SDP je postao zanemarljiva stranka…

Petak, 10.07.2020. | Intervju

Član Predsjedništva Pokreta socijalne demokratije i pravde Miro Lazović kazao je za PRESS kako ne bi prihvatio ponudu da bude kandidat za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

S Lazovićem smo otvoreno razgovarali i o političkoj situaciju u BiH, lokalnim izborima, budućnosti ljevice u BiH i politici SDP-a, stranke u kojoj je bio dugi niz godina.

Kako biste ocijenili trenutno političko stanje u Bosni i Hercegovini?

Današnje nepovoljno političko stanje nije ništa neobično za nas u BiH. Politička kriza je naše latentno stanje s većim ili manjim intenzitetom. Uzroke vidim u nesposobnim političarima i lošem Ustavu BiH koji vrvi od kršenja ljudskih prava i koji podstiče etničke i teritorijalne podjele. Na lošem Ustavu i lošem Izbornom zakonu nastaje većina naših problema. Umjesto da političari te probleme dogovorom otklanjaju većina njih ih produbljuje nastavljajući razarati i onako krhke društvene odnose, a državne institucije činiti nestabilnim i ne funkcionalnim. Mi već dvije godine nakon izbora nemamo formiranu federalnu vlast zato što neki politički akteri to ne žele. A sankcije za takvo ponašanje izostaju. Nema ni prijevremenih izbora  jer Izborni zakon to ne predviđa. Društvo je gotovo potpuno razoreno, a državne i javne institucije opterećene stranačkim interesima u kojima primat imaju podobni, a ne sposobni. U takvim odnosima dominiraju stranački i lični interesi na štetu rada za opšte interese.

Kakva su Vaša očekivanja od lokalnih izbora?

Lokalni izbori bi trebali biti organizirani u demokratskom duhu. Šteta je što nije bilo političke volje da se izbori tehnički unaprijede kako bi se otklonila bilo kakva sumnja u konačne rezultate. Broj prijavljenih stranaka za lokalne izbore je velik. Nadam se da će građani birati one partije i pojedince koji će znati raditi na unapređenju kvaliteta života u svim segmentima lokalne zajednice ali i na afirmaciji zajedništva i građanskih vrijednosti.

Ljevica u Bosni i Hercegovini čini se razjedinjeno. Biste li se složili s tom tezom i kako vidite budućnost ljevice u našoj zemlji?

Našu trenutnu političku scenu karakterišu tri dominantna vladajuća jednopartijska etnička sistema uz slabu i podijeljenu  ljevicu. Na sadašnjem Ustavu koji pogoduje etničkim strankama građanske i lijeve ideje su marginalizirane, a zbog svojih slabosti uglavnom imaju dekorativnu ulogu. Socijaldemokratska ideja koja je potrebna BiH jer nosi integrirajuću snagu danas je fragmentirana na više političkih subjekata koji pojedinačno ne predstavljaju ozbiljnu alternativu vladajućim etničkim strankama. Da bi ljevica mogla pretendirati na veću podršku građana mora biti okupljena na jedno mjesto. Moraju  se rukovodstva pojedinih partija, prije svih SDP-a kao matice socijaldemokratske ideje, izdići iznad ličnih sujeta i animoziteta jednih prema drugima na način da se grade mostovi saradnje i ujedinjenja, a ne daljnjih podjela i sukoba.

Dugi niz godina bili ste član SDP-a BiH. Kako vidite sadašnji SDP-a?

Žao mi je što moram reći da današnji SDP nije ni nalik izvornom SDP-u kojeg smo u ratnim vremenima na čelu sa rahmetli Nijazom Durakovićem osnovali decembra 1992 godine. Rukovodstvo tog SDP-a činili su hrabri i odgovorni pojedinci sa jasnom idejom i odgovornošću prema državi. Mi smo uvijek kada je država bila ugrožena pravili koaliciju sa državom za razliku od današnjeg rukovodstva SDP-a koji nema tu potrebnu odgovornost. SDP je i pod vodstvom Zlatka Lagumdžije, uz sve uspone i padove, bio respektabilna politička partija koja je u dva navrata osvajala vlast.  Današnje rukovodstvo SDP -a, čast pojedincima, nije na nivou svojih prethodnika. Ni Nijaza ni Zlatka, kao ni njihovog rukovodstva. I prije je unutar rukovodstva SDP-a bilo neslaganja i različitih mišljenja, ali nikada zavjera i spletkarenja i drastičnog istjerivanja iz partije što je danas postao gotovo normalan način funkcioniranja u rukovodstvu SDP-a. Dojučerašnji generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić je to javno i objavio. Današnji SDP je od nekadašnjeg jakog i vladajućeg u Kantonu i Gradu Sarajevu postao zanemarljiva stranka. Ideološki pogubljena, kadrovski osiromašena svoj spas traži pod plaštom novoformiranih stranaka i pod palicom njihovih  lidera koji ideološki ne pripadaju socijaldemokratskom nadzoru.  

 Spominjani ste kao jedan od mogućih kandidata za poziciju potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Je li neko pričao s Vama na tu temu i da li biste uopće prihvatili eventualnu ponudu?

U medijima se pojavljivalo moje ime kao mogućeg kandidata za potpredsjednika Federacije BiH. I član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić je javno sugerisao SDP-u , dok sam još bio potpredsjednik te partije da me predloži za tu poziciju. Ozbiljnih razgovora na tu temu sa mnom nije bilo, a i da jeste ne bih prihvatio. SDP ima najveći broj delegata u klubu srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH pa neka izađe sa svojim prijedlogom. U ostalom lider SDP-a je javno rekao da bi najbolji kandidat za potpredsjednika Federacije BiH iz srpskog naroda bio sadašnji potpredsjednik SDP-a. Neka to i javno obznane. Možda će tada i biti otklonjena barijera koja danas onemogućava konstituiranje Vlade FBiH.

(PRESS)