Utorak, 21.05.2024.

Dženita Kereš: Za modernu i urbanu Ilidžu, poželjnu za život i ugodnu za život svim generacijama

Nedjelja, 08.11.2020. | Intervju | Najnovije

Dženita Kereš, kandidatkinja za Općinsko Vijeće Općine Ilidža ispred SDP BiH, koja je viralna postala zbog fotografije „Ilazim jer neću NjIHA“, rođena je 1997. godine u Sarajevu, o sebi još dodaje: “Trenutno sam studentica na Fakultetu za menadžmet i poslovnu ekonomiju, a već tri godine sam zaposlena u realnom sektoru, kao bankarski službenik. Članica sam Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine dugi niz godina i trenutno sam članica Općinskog odbora SDP BiH Ilidža, kao i podpredsjednica Foruma mladih SDP BiH Ilidža.

Za pretpostaviti je da kao kandidat za vijećnika imate viziju kako bi Ilidža trebala izgledati. Možete li nam reći kakva je ta vizija?

Moja percepcija Ilidže je da ona treba da bude pluća glavnog grada, gdje će se nalaziti uređeni parkovi i šetnice gdje bi mladi kao i osobe treće životne dobi mogli da provode svoje slobodno vrijeme. Zalagat ću se za uspostavljanje centra za zdravo starenje na prostoru svake mjesne zajednice na Ilidži, kako bi naši stari imali ispunjene svoje penzionerske dane.

Po pitanju kulture, Ilidža danas daleko zaostaje iza većine drugih općina u državi, moja vizija je, ukoliko mi građani ukažu svoje povjerenje, da pokrenem inicijativu za osnivanje Zavičajnog muzeja Ilidže u kojem bi se nalazile postave koje predstavljaju Ilidžu od neolitskih naselja pa sve do danas, u sklopu tog muzeja bile bi i arheološke iskopine neolitskog naselja u Butmiru, gdje bi prostor na kojem se one nalaze nastojala da uvrstim u nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine i na taj način zaštitila  svaki budući pokušaj skrnavljenja tog prostora. Nastojala bih da se Domovi kulture u Hrasnici i Butmiru stave na raspolaganje mladima, gdje bi oni mogli da organizuju kako različite vrste radionica tako i druge zabavne sadržaje. Kao veliki ljubitelj filma, pokrenula bih inicijativu da se konačno kinu Igman vrati njegova stvarna namjena i da makar jednom sedmično Ilidžanci mogu gledati neke od najpopularnijih svjetskih projekcija.

Što se tiče mjesne zajednice iz koje dolazim, Butmir, poznato je da su Butmiru-Hipodromu potrebni sadržaji za sport i relaksaciju, tako da bih pokrenula inicijativu kojom bih nastojala da prostor gdje se nekada nalazilo romsko naselje, na Hipodromu, pretvori u park sa vještačkim jezerom gdje bi se nalazio mobilijar kako za najmlađe stanovnike naše mjesne zajednice tako i za sve one koji žele da se opuste na otvorenom i u prirodnom ambijentu. 

Ilidža je uvijek bila prepoznatljiva po konjskim trkama na Hipodromu, nebrigom vlasti o toj popularnoj ilidžanskojtradiciji te trke su ukinute, jedna od prvih mojih inicijativa, ako uđem u vijeće, će biti da se obezbijede sredstva u budžetu za ponovno oživljavanje ove nadaleko poznate i prepoznatljive ilidžanske tradicije. 

Ilidža treba da bude mjesto ugodnog življenja, gdje će mladi bračni parovi imati mogućnost da sigurno podižu nove generacije koje treba da svojim znanjem i sposobnošću u budućnosti vode ovu državu. Po uzoru na neke druge općine pokrenuti ću inicijativu za novčanu pomoć roditeljima koji imaju troje i više djece, na taj način ohrabrit ćemo mlade bračne parove da se odvaže i povećaju broj svojih ukućana,a samim tim povećaćemonatalitet u znatnoj mjeri na našoj općini.

Ilidžu zamišljam kao modernu i urbanu sredinu, poželjnu i ugodnu za život svim generacijama.

U odnosu na vijećnike koji su se ponovo kandidovali u djelimičnom ste zaostatku. Kampanju će vjerojatno otežati pandemija koronavirusa koja će znatno reducirati direktan kontakt kandidata i birača. S obzirom na to, kako ćete kampanju voditi?

Ne bih se složila sa konstatacijom da smo mi novi kandidati u zaostatku za aktuelnim vijećnicima, kako aktuelni vijećnici imaju da ponude projekte iza kojih stoje i koje su radili u prethodnom mandatu, mi koji se prvi put kandidujemo, a pogotovo mi mladi kandidati unosimo jednu novu energiju, nove vizije, ideje i znanja u ovo sivilo bosanskohercegovačke politike. Obzirom da nam je socijalni kontakt sa građanima ograničen, moja kampanja se prvenstveno  zasniva na online marketingu gdje nastojim da neke moje poruke i ideje dospiju do što većeg broja potencijalnih birača, mislim da sam u velikoj mjeri uspjela u tome, a konačni rezultati će se vidjeti kada se otvore glasačke kutije.

Uvijek je dilema kako koristiti javne površine – da li iskoristiti za gradnju stambenih i poslovnih objekata ili za gradnju infrastrukture od javnog značaja. Jasno je da ovi prvi donose novac, dok ovi drugi imaju druge vrste koristi za ljude. Na Ilidži je puno neiskorištenih, zapuštenih površina. Smatrate li da i one trebaju biti iskorištene za gradnju novih zgrada i time omogućiti novi priliv sredstava u općinski budžet ili ih treba iskoristiti za objekte od javnog značaja koji možda i neće biti toliko profitabilni?

Najčešće nam se dešava da zgrade na slobodnim površinama niču kao pečurke poslije kiše bez ikakvog plana i reda i  potrebnih pratećih sadržaja. Prvenstveno mislim da je potrebno urediti način na koji se može graditi u pojedinim dijelovima Ilidže, pa recimo nijedno novo naselje se ne bi smjelo graditi bez popratnih parkova kao i odgovarajućeg broja parking mjesta. Prije svega Ilidži je potrebno da se po uzoru na Centar SafetZajko u Novom Gradu na prostoru kasarne u Nedžarićima izgradi park sa različitim rekreativnim i sportskim sadržajima, isto tako Titovo odmaralište na Stojčevcu trebalo bi renovirati, urediti zelene površine koje se nalaze u njegovoj okolini i uvrstiti na turističku kartu  Sarajeva, mislim da bi ovakvim pristupom dugoročnije uticali na povećanje budžeta općine. Također,  što se tiče zemlje koja je u vlasništvu općine mislim da bi se na toj zemlji trebale izgraditi zgrade za mlade osobe koje prvi put kupuju nekretninu, to ne bi bile komercijlne zgrade nego bi njihova cijena bila minimalna kako bi što veći broj mladih ljudi mogao sebi da priušti krov nad glavom.

Jedan od gorućih problema na Ilidži je kružni tok kod terminala. Stvara probleme svim učesnicima u saobraćaju. Kako biste riješili taj problem?

Trenutno u okolnostima kakve su sada prostorno ne postoji mogućnost da se kružni tok širi iako je to neophodno uzmemo li u obzir promet koji obslužujesvaki dan. Rješenje ovog pitanja trebalo bi da se riješi kroz niz dugoročnih mjera, gdje bi prva od njih bila da se zabrani daljnje građenje u okolini kružnog toka. Jedna od sljedećih svakako bi bila da se  kroz određeni broj godina u budžetu općine Ilidža obezbijede sredstva za otkup objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini kružnog toka, kako bi se ti objekti mogli otkloniti i kako bi se stvorile prilike za proširenje kružnog toka.

Da li biste glasali za opoziv načelnika koji je izabran iz reda “četvorke” pod pretpostavkom da je opoziv iniciran da je uradio nešto što nije etički, ali ne i nezakonito – npr. da je na društvenim mrežama objavio neprimjeren sadržaj?

Tražila bih od njega javno izvinjenje građanima, opoziv je ipak previše strog potez za takvo nešto. Međutim ukoliko bi došao u sukob sa zakonom ili ukoliko bi se upleo u neku koruptivnu aferu, bila bih pokretač inicijative za njegovu smjenu svakako.

Kereš Dženita je kandidatkinja za Općinsko vijeće općine Ilidža na predstojećim Lokalnim izborima ispred SDP BiH pod brojem 11. Želimo ti mnogo sreće i uspjeha!