Utorak, 14.05.2024.

Adis Arapović za PRESS: Moramo imati dovoljno znanja i spremnosti da savladamo prepreke na putu ka EU

Srijeda, 08.07.2020. | Intervju

Razgovarao: Hazim Okanović

Zastupnik u Federalnom parlamentu i docent na Fakultetu za upravu Univerziteta u Sarajevu dr. Adis Arapović, za PRESS je govorio o važnosti usvajanja znanja studenata iz oblasti javne uprave i političkih sistema kao i evropskih integracija.

Važno je napomenuti kako je Arapović ranije bio angažovan i u nevladinom sektoru gdje je obavljao funkciju projekt menadžera u Centru civilnih inicijativa (CCI) te je rukovodio niz projekata.

Nosilac ste predmeta Javna uprava i politički sistemi na Fakultetu za upravu Univerziteta u Sarajevu. Inače vaša uža oblast interesovanja su politički izborni i stranački sistemi uključujući onaj u Bosni i Hercegovini. Koliko je ova oblast važna za studente prilikom njihovog sticanja kompetencija?

Ova oblast je za studente posebno intresantna jer za kratko vrijeme savladavaju izuzetno složenu ali vrlo važnu materiju koja tretira karakteristike različitih političkih sistema kroz historiju ali i geografiju, odnosno na čemu počivaju savremene države. Oni izučavaju sve šta se u posljednjih stotinu ili dvije stotine godina promijenilo u upravljanju državom, koja je uloga javne uprave a koja civilnog društva. Studenti izučavaju koji su oblici društveno-političkog angažmana izuzimajući političke stranke. Dakle, izučava se uloga javne uprave, civilnog društva i poslovnog sektora te na kraju administraciju države koja je glavni temelj ili kičma svakog političkog sistema.

Koliko je važno za studente da da se upoznaju sa tzv. dobrim upravljanjem. Koliko je važno razumjeti savremene tokove evropske javne uprave?

Za naše studente od velike je važnosti da razumiju svoju buduću ulogu u razvijenoj, demokratskoj Bosni i Hercegovini koja će slijediti najbolje prakse tzv. dobrog upravljanja u evropskim državama. Ovdje želim naglasiti kako je vrlo korisno razumjeti savremene tokove evropske javne uprave. Imamo jedan predmet koji nosi naziv Evropske integracije gdje pokušavam dati svoj doprinos kao dodatni predavač. Za studente je ova tema od velike važnosti. Živjeti u Bosni i Hercegovini koja će vrlo brzo postati kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a ne razumjeti institucije EU, tok evropskih integracija kao i transformaciju BiH u političkom, pravnom, administrativnom i upravnom smislu u odnosu na tekovine i principe koji važe u EU je veliki hendikep za bilo koga ko želi da se bavi državom ili planira da radi za državu. Zbog toga je za naše studente povezivanje ova dva predmeta Uprave političkih sistema i Evropskih integracija od velike važnosti.


Ukoliko pogledamo hronologiju događaja Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koliko je realno skoro očekivati dobijanje kandidatskog statusa narednih godina. Koju ulogu u cijelom procesu ima javna uprava?

Bosna i Hercegovina očigledno i nezaustavljivo ide ka Evropskoj uniji. Nekada brže, a nekada sporije. Ponekad sa više problema, a nekada sa manje. Ipak, nema alternative tom putu. On može biti samo ukoliko mi imamo dovoljno znanja i spremnosti da savladamo prepreke koje nas na tom putu čekaju. Brojne od njih naravno zavise i od spremnosti naše javne uprave i administracije. Za naše studente kao potencijalne nosioce tog puta, za generaciju koja će nas uvesti u Evropsku uniju i sutra biti punopravna članica, znanje je najvažnije. Sve drugo je privremeno i kratkotrajna korist, dok znanje ne može niko da oduzme. Znanje morate steći. Predmeti koje sam naveo su temeljno znanje za svakog studenat koji hoće da se bavi državom bez obzira da li je to BiH ili neka druga. Vrlo izvjesno, takvo znanje o perspektivi BiH, upravljanju državom na njenom evropskom putu sigurno je garancija da sutra neće neko drugi sjediti na birou i čekati da mu neko ponudi posao. Upravo suprotno, tražit će se ekspert više koji može doprinijeti bosanskohercegovačkom evropskom putu. Na temelju iskustava zemalja koje su daleko BiH u evropskim integracijama dovoljno je nabrojati naše susjede Crnu Goru, Srbiju pa čak i Hrvatsku i Sloveniju, možemo da vidimo kako dođe momenat kada državi treba stotine stručnjaka koji mogu da odgovore na tehničke, pravne i druge zahtjeve koje pred nas stavlja Evropska unija.

(PRESS)