Nedjelja, 28.04.2024.
In

Nama se malo okrenuo želudac: Pogledajte koje je morsko stvorenje trenutno najveći hit u svijetu gastronomije

Petak, 21.10.2022. | In

Objavu portala klik.hr prenosimo u cijelosti ;

U svijetu gastronomije morski stanovnici i plodovi iznimno su cijenjeni. Prava su poslastica te mnogi uživaju u okusima mora. No, u posljednje vrijeme jedno se morsko stvorenje našlo na meniju mnogih restorana pogotovo diljem obalnih područja svijeta. Riječ je o morskim ježincima, na koje ste barem jednom u životu – stali.

Postoji preko 950 vrsta, od kojih u Jadranskom moru živi njih dvadesetak, no samo su određene vrste zanimljive kada je riječ o jelu. Također, samo su neki dijelovi ježinaca jestivi, odnosno kulinarska delicija, a koji su to pomalo će vas šokirati. Naime, spolne žlijezde ili gonade morskih ježinaca prava su kulinarska delicija.

Zimska delicija

Ježinci su postali kulinarska delicija diljem svijeta, ali posebno u Japanu. Tamo ih možete naći pod nazivom uni, a često se poslužuju sirovi u sushiju ili sashimi. Cijena? Sitnica, po kilogramu ćete morati izdvojiti 2500 kuna!

Potražnja za morskim ježincima posljednjih je godina sve veća te su vrlo brzo ušli u sami vrh gastronomskih trendova. Luksuzni restorani diljem svijeta sve više prijavljuju porast zahtjeva za ovom delicijom, a smatraju se zimskom delicijom, iz jednog razloga. U većini zemalja smiju se loviti samo između rujna i svibnja. 

Situacija na Mediteranu

Ipak, u Sredozemnom moru mogu se naći samo tri jestive vrste. Ljubičasti morski ježinac, crni morski ježinac i jestivi morski jež je trojac koji možete pronaći u Sredozemnom moru. Zanimljivo, danas prava kulinarska poslastica u nekim se zemljama smatrala hranom za siromašne, dok u Hrvatskoj nije česta praksa jesti morske ježince, eventualno na nekim otocima, npr. Korčula.

Najpopularniji su pak u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Portugalu i Maroku. Njihova tradicionalna priprema je jednostavna, jedu se – sirovi! Konzumiraju se u vlastitim sokovima, uz malo limuna i čašu crnog vina. Suvremeni majstori kuhinje počeli su ih pripremati na razne načine i u neobičnim kombinacijama. 

Jadransko more

Kod nas je uobičajena europska jestiva vrsta Paracentrotus lividus, odnosno ženski ježinac. Najčešće se nalaze na stijenama ili u livadama morske trave. Mogu biti raznih boja, od crne, ljubičaste, smeđe i kombinacija istih. Kako to obično biva u Hrvatskoj, njihov izlov reguliran je s nekoliko zakon, koji su međusobno – kontradiktorni. Zanimljivo, s obzirom na to da nisu predatori, ne nakupljaju toksine te su prava delicija. 

“U usporedbi s tim čak i najfiniji jastog ima okus kornjače, a najbolje su školjke poput automobilskih guma”, rekao je popularni španjolski pisac Julio Camba, pa vi vidite hoćete li probati ovu neobičnu deliciju.