Četvrtak, 25.04.2024.
In

U Mostaru počeo dvodnevni naučno – stručni skup o umjetnoj inteligenciji

Petak, 15.04.2022. | In

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u saradnji sa INTERA Tehnološkim parkom danas je u Mostaru počela dvodnevna konferencija pod nazivom “Umjetna inteligencija u BiH – istraživanje, primjena i perspektive razvoja“.

U dva dana bit će izložena 23 rada, a organizatori očekuju da će ovaj naučno – stručni skup dati doprinos povezivanju akademske zajednice s realnim sektorom u BiH, te ostvarivanju vrijednih kontakata i saradnje sa istraživačima i privrednicima iz inostranstva.

Pomoćnik federalnog ministra Jasmin Branković, kazao je danas kako inovativne tehnologije zasnovane na umjetnoj inteligenciji imaju tendenciju snažnog rasta u privredi razvijenih društava, koja ulažu velika sredstva u njihovo istraživanje i razvoj.

“Razvojni potencijal umjetne inteligencije i njene primjene u unapređenju proizvodnih procesa je izniman. Smatra se da će umjetna inteligencija transformirati radne procese budućnosti smanjivanjem troškova, podizanjem efikasnosti rada, ubrzavanjem razvoja i poticanjem inovacija u tehnologijama”, kazao je Branković, te dodao kako je ovaj skup prilika za sagledavanje aktuelnih kretanja i procesa u oblasti umjetne inteligencije, a s obzirom da se u BiH do sada nije posvećivalo dovoljno pažnje ovom rastućem tehnološkom sektoru.

Istakao je da Federalno ministarstvo u ovoj godini planira budžetska sredstva za nauku i istraživanje izdvojiti, između ostalog i za sufinansiranje projekata u području umjetne inteligencije.