Utorak, 16.08.2022.
In

Knjiga ‘Genocidna namjera – Bratunac 1992’ Ramiza Salkića donosi priče preživjelih žrtava genocida

Četvrtak, 13.01.2022. | In | Autor

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona upriličeno je predstavljanje knjige autora Ramiza Salkića “Genocidna namjera – Bratunac 1992. godine”.

O knjizi su govorili novinari koji u dijelu Bosne uz rijeku Drinu bilježe historijske činjenice i govore o zločinima i genocidu u ovome kraju – Mehmed Pargan, Almasa Hadžić i Avdo Husejnović, kao i autor Ramiz Salikić.

Knjiga bilježi iskustva preživjelih žrtava zločina, a riječ je o njenoj prvoj promociji.

– Na prostoru manjeg bosanskohercegovačkog entiteta 1991. godine živjelo je 440 hiljada Bošnjaka, a po popisu iz 2013. godine 170 hiljada se nalazi na ovoj teritoriji, a danas u stvarnom životu oko 80 hiljada. Ovim želim potvrditi tezu da mi živimo genocid u kontinuitetu – izjavio je Salkić.

On je ustvrdio da je drastičano manji broj Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu rezultat ubistava, progona, zastrašivanja, a onda nakon rata sistemske diskriminacije i aparthejda koji se provodi na tom prostoru.

– Sve što nije zapisano, nije se ni dogodilo u historiji bošnjačkog stanovništva na prostorima bivše Jugoslavije. Upravo zato što nije pisano i nije zapisivano mnogi bošnjaci danas malo znaju o zločinima počinjenim nad muslimanima tokom 19. i 20. stoljeća. Žrtve su nakon posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu hrabro progovorile i trebalo je samo imati dovoljno svjesti, ali i entuzijazma da ono što su preživjele zabilježe i ostave generacijama koje dolaze – kazala je novinarka Almasa Hadžić.

“Genocidna namjera – Bratunac 1992 godine” je knjiga koja sadrži ljudske priče majki ubijene djece, bivših zatočenika u logoru, preživjelih žrtava genocida koji su nakon svega preživljenog skupili snagu i vratili se na svoja ognjišta na kojima i danas žive.

Organizatori događaja su BMG Bosanska medijska grupa i BKC Bosanski kulturni centar Tuzla.

Tagovi: Ramiz Salkić