Subota, 27.04.2024.
In

MLADI LIDERI IZ 14 POLITIČKIH STRANAKA SU UEJDINJENI POSLALI SIMBOLIČNU PORUKUSVIJETU – MIR

Utorak, 10.05.2022. | In

Polaznici ALPI programa (naprednog liderstva u politici) Internacionalnog Republikanskog Instituta – IRI su jučer simbolično obilježili 9.maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Poslali su poruku mira iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i bez obzira na ideologije koje zastupaju ujedinili su se u sjećanju na hrabre ljude koji su srušili najveće zlo i suprotstavili se najvećoj prijetnji po slobodi i dostojanstvu čovjeka – NACIZMU I FAŠIZMU. 

Koliko je jučerašnji dan za historiju Evrope i same građanke i građane važan suvišno je govoriti. Dovoljno je spomenuti Aušvic, Jasenovac, Dahau. Svaka nevino stradala žrtva, svaki ugašeni život na najstrašniji i najsuroviji način pokazuje da jedna riječ nema cijenu – MIR.

Sveta obaveza svih nas, kao potomaka heroja koji su na fašističke tenkove skakali goloruki, jeste da se u Evropi NIKADA više ne posije sjeme mržnje. Sloboda je ljepota ljubavi prema svome i poštovanja drugog i drugačijeg.

Volimo se i poštujmo međusobno, to je najveća tekovina jučerašnjeg praznika. Neka u našim srcima gori vječna vatra mira, tolerancije i razumijevanja.

Sretan Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom!

ALPI LIDERI