Petak, 29.03.2024.
In

“Sporedni čovjek” u utorak u Kamernom teatru

Nedjelja, 18.10.2020. | In

U utorak, 20  oktobra 2020. godine, u 20 sati na sceni Kamernog teatra bit će odigrana predstava “Sporedni čovjek” u režiji Christophera Peditto

“Warren Leightova Tonijem nagrađena drama “Sporedni čovjek” je elegija o jednoj izgubljenoj ljubavi, i jednom prohujalom vremenu.

Postavljena u okvir drame sjećanja koju gledamo kroz prizmu Clifforda, sina strastvenog jazz trubača, ova priča prati kompliciranu porodičnu prošlost, prije njegovog odlaska od kuće. Glatko klizeći iz prošlosti u sadašnjost, komad nam donosi priču o vremenu prije Beatlesa i Elvisa, kada su džezeri bili giganti i kada svirki subotom uveče nije manjkalo.

Pisac Warren Leight, čiji je otac bio ‘sporedni čovjek’, pronicljivo hvata hipsterski žargon i kontrakulturni duh njujorške džez scene. Za razliku od frontmena Charlie Parkera, Miles Davisa, Clifford Browna i Dizzy Gillespiea (i još nekih, manje zapamćenih muzičkih veličina, poput Claude Thornilla, Charlie Barnetta, Buddy Richa i Woody Hermana), ‘sporedni ljudi’ velikih bendova su se mogli čuti, ali ne i vidjeti. Ovi ‘nevidljivi’ muzičari su, osim od svojih jednako nevidljivih kolega, rijetko kada dobivali slavu priznanja, . ’40-ih i 50-ih su nepokolebljivo svirali u džez orkestrima širom SAD-a, u klubovima, na koncertima i u muzičkim studijima, na radost miliona rasplesane američke mladeži. Ali, već do 1953. američka mladež je otkrila rock&roll i tako je era velikih bendova završila, „poput pedesetogodišnjeg prekida zvučnog signala“.

“SPOREDNI ČOVJEK“ je u isto vrijeme i počast ljudima koji su ‘živjelimuziku’, ali i gorko-slatki, dirljiv osvrt na porodičnu dramu, koju je tastrast ostavila za sobom. Kao što Clifford zajedljivo prokomentariše:„Nema naglih rezova.“ On nikoga ne krivi. Samo mu ostaje da se divi tim izvanrednim muzičarima koji su „usavršili svoju opsesiju… ne svirajući za novac ili slavu, već samo da bi svirali, da bi se njihali. Iz noći u noć su žarili i palili. Nesvjesni svega ostalog.“