Petak, 02.12.2022.
In

Mrvica – spoj francuskih slastica i bosanske srdačnosti

Utorak, 14.07.2020. | In | Autor

Francuski šarm, svjetska gostoljubivost, mirisi djetinjstva, kaleidoskop boja i bosanska srdačnost i srčanost – sve se ovo sastavlja u jedinstven doživljaj u kojem uživaju sva čula kada posjetite sarajevsku pekaru Mrvica.

„Mrvica nije mrvica, Mrvica je cijeli hljeb“, naslov je na jednom bh. portalu i skloni smo reći da se slažemo sa svakim slovom. I bez obzira da li odaberete da posjetite njihovu, kako je vole zvati, radnju u srcu Staroga Grada ili onu u naselju Čengić Vila, zasigurno ćete se vraćati uvijek i iznova.

Stari Grad birajte ako želite biti u centru zbivanja i volite šarenilo i gradsku vrevu, a Čengić Vilu ako vam je draži mir. Važno je reći da je kvalitet onoga što naručujete podjednak na oba mjesta.

Ima nešto zavodljivo u gurmanskoj kafi koju vam serviraju uz pet različitih minijaturnih slatkiša i čuvenim macaronsima čijem su spravljanju Mrvicine slastičare učili vrhunski francuski slastičari.

Hladna svježina cijeđenih sokova je sve što će vam trebati u ove vrele dane. O da, morat ćete se vratiti.

Vraćat ćete se rado i salatama spravljanim od stvarno domaćih sastojaka. Rotkvica i paradajza, paprika i špinata, ali i sireva i jaja proizvedenih na farmi Basna nadomak Sarajeva. Na Basni u slobodnom uzgoju šetaju krave, koze, pilići, uzgaja se voće i povrće.

Zaljubit ćete se u torte kojih nema kakvih nema. Prave američke su samo u Mrvici. Od kajsije do čokolade, šta srce poželi.   

Poželjet ćete probati i Rudolfov specijalitet koji je samo za Mrvicu osmislio najpoznatiji svjetski pekar Rudolf Van Veen, koji je na Mrvicinoj proslavi rođendana bio glavna zvijezda. I da, bila je to najveća rođendanska fešta u zemlji.

Ne smijete zaboraviti probati njihova peciva – zdrava i ona zdravija. Jer Mrvica je ipak pekara. A peciva je na desetine – od kruha sa mrkvom, preko francuskih croissanta, bavarskih pereca i ukusnih hljebova za dijetalne ishrane.

I na kraju, nije najvažnije, ali je važno. Ambijent Mrvice je tako sjajan da je nemoguće ne napraviti sjajne fotke za Facebook ili Instagram.

Da, Mrvica je ono što je Sarajevu trebalo – ljubav do posljednje Mrvice.

Tagovi: Mrvica