Petak, 17.05.2024.
In

Pitawerk – miris i ukus bosanskog u Beču

Četvrtak, 06.08.2020. | In

Ukoliko vas put odvede u Beč – obavezno posjetite Pitawerk.

Ideju da tradicionalno bosansko jelo ponude “Bečlijama”, realizovali su Edin Islamović i Nadan Hadžibeganović sa početkom 2016. godine. Danas, Pitawerk važi sa uspješni bečki brend – a podrazumijeva mješavinu moderne pekare i bistroa specijaliziranog za prodaju i služenje bosanske pite, te se nalazi na listi od pet najboljih fast food mjesta u gradu.

Rođeni Modričanin – Edin i Sarajlija – Nadan prihvatili su od Austrijanaca radni mentalitet, ali su zadržali ljubav prema bosanskoj kulturi i običajima.

Specifično ime, logo, kao i izgled lokala – crno bijele podne pločice i veliki metalni lusteri spoj su modernog sa tradicionalnim detaljima poput stoljnjaka ili muzike koja podsjeća na neka ljepša vremena.

“Pitawerk” bi se moglo prevesti kao radionica pite, a ime je opravdano otvorenom “radionicom” odnosno kuhinjom u kojoj se pita priprema. Kuhinjicu samo staklo odvaja od malog prostora za sjedenje a iza stakla se nalazi pita majstor koji nevjerojatnom brzinom rasteže tijesto onako kako su to radile naše nane ili možda još i mame. Pita majstor mali komadić tijesta prvo malo vrti u zraku pa razvlači više i lakše nego ijedan pizza majstor, tako da ne sumnjamo da će svaki posjetilac biti oduševljen prizorom. Tijesto se zatim posipa punjenjem te zarola i munjevitom brzinom savija u okrugli pleh, poput puževe kućice.

https://www.instagram.com/p/B-1HWHKFrRb/?igshid=18r0ntjf3f4oh

U prelijepom i prijatnom ambijentu – sve ima okus domaćeg, koje često tako nedostaje našim ljudima.

Šta naručiti ?

Pored svih vrsta pita, uz koju ćete najvjerovatnije naručiti i čašu jogurta (koji je odličan!), možete na kraju i zasladiti slatkom pitom od jabuka, trešnji, hurmašicom, ili oćejfiti uz neizostavnu bosansku kafu koja se služi u malim džezvicama i fildžanima, baš kao na Baščaršiji.

Također, ako ste ljubitelj ajvara, birajte porciju između nekoliko vrsta i stepeni ljutoće, ali ne zaboravite da teglicu možete ponijeti i kući.

Pite je moguće telefonski naručiti, a narudžbe obično idu po kilogram, dok se cijene kreću u prosjeku po oko 10-12 Eura po kilogramu. Atmosfera u samom Pitawerku je ugodna i opuštena tako da možda odlučite odmah malo pojesti, a ostatak ponijeti za ostale ukućane i ručak sljedećeg dana.

Pitawerk: Mariahilfer Str. 147, 1150 Beč, Austrija (to je oko 150 metara od Bečkog Zapadnog kolodvora)

Radno vrijeme: ponedjeljak – petak od 9 – 21 sati; subota i nedjelja od 10 – 21 sati.

Kontakt: ✆ +43/(0)1/941 81 90

Više slika možete pogledati klikom na Instagram profil – Pitawerk-a.