Ponedjeljak, 20.05.2024.
In

Danas otvorenje kina Valter: Novi dom za filmove bh. kinematografije

Četvrtak, 05.11.2020. | In

U Sarajevu se danas zvanično otvara kino Valter, mjesto gdje će filmoljupci moći besplatno uživati u vrlo kvalitetnim snimcima ostvarenja bh. kinematografije.

Na otvorenju će biti emitovani filmovi “Ana” (1984.) Mirjane Zoranović, “Carski dan” (1969.) Milutina Kosovca, “Priča o jezeru” (1955.) Gojka Šipovca i “U kafani” (1969.) Vefika Hadžismajlovića.

“Akcenat je na tome da su projekcije besplatne za sve posjetioce, jer ćemo prikazivati filmove koji su u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo. Posebno ćemo istaknuti filmove čuvene Sarajevske škole dokumentarnog filma”, kaže direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović koja je na čelu ovog projekta.

U kinu Valter bit će prikazani i domaći igrani filmovi koji su u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo, a koji su proizvedeni u periodu od 1951. do 1994. godine. Ovo uključuje kultna ostvarenja poput “Valter brani Sarajevo”, “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Bitka na Neretvi”…

Osim toga, svakog četvrtka od 16 do 18 sati možete prisustvovati radionici “Kako čitati film?”. Ovaj projekt nudi mogućnost da se, uz stručna predavanja profesora Faruka Lončarevića, bh. filmskog i pozorišnog režisera i scenariste, kao i ostalih stručnih predavača, upoznate o osnovnim zakonitostima filma, odnosno kako analizirati i doživjeti film. Predavanja će se odvijati do kraja školske godine i obuhvatit će klasike svjetskog filma od postanka kinematografije do danas.

Kino je otvoreno svakog četvrtka od 18 do 20 sati (Dženetića čikma 12), a projekcijama i radionicama može prisustvovati do 12 ljudi uz obaveznu rezervaciju mjesta pozivom na 033-837-027 ili slanjem maila na [email protected]. Više informacija o sutrašnjem otvorenju potražite ovdje.