Subota, 27.04.2024.
In

V4 Film Festival od 6. do 9. oktobra u kinu Meeting Point

Ponedjeljak, 05.10.2020. | In

Od 6. do 9. oktobra u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će održan V4 Film Festival koji organiziraju ambasade četiri europske zemlje koje pripadaju Višegradskoj grupi (Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska).

S početkom u 19 sati bit će prikazani filmovi: “Corpus Christi” u utorak, 6.10. (režija: Jan Komasa); u srijedu, 7.10. film “Osmice” (režija: Jiří Strach), u četvrtak, 8.10. “Trupa” (režija: Pál Sándor), i u petak, 9.10. film “Loli Paradička” (režija: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky). Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Višegradska grupa, poznata kao i Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje Centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke. Ove godine, tokom poljskog predsjedavanja Grupom V4 prioriteti su osnaživanje V4 u okviru snažne Europe, povratak normalnosti nakon pandemije, promocija međuljudskih kontakata i digitalizacija.

“Festival filmova V4 u BiH ima već dugu tradiciju. Svake godine donosimo srednjoeuropski duh u BiH i drago nam je da su filmovi iz naših zemalja uvijek jako popularni među bh. publikom”, kažu predstavnici V4.

Sve projekcije u kinu Meeting Point odvijaju se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta na projekcijama je ograničen na 50 osoba. Pri ulasku u kino obavezna je dezinfekcija obuće i ruku, nošenje zaštitne maske preko lica za vrijeme projekcije, ulaz i izlaz iz kina uz fizičku distancu, kao i pridržavanje ostalih preporuka koje su navedene na ulazu u kino.

PROGRAM V4 Film Festivala 2020:

6. 10. / 19:00

Corpus Christi

Režija: Jan Komasa

Poljska, 2019, 115 min.

Nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku i dobitnik preko 30 nagrada na festivalima širom svijeta, samo u Poljskoj ga je vidjelo preko 1.400.000 gledalaca, “Corpus Christi” je uzbudljiv i provokativan film u kome, kako kritičari kažu, cijelu priču iznosi glavni junak, mladi Danijel (igra ga mlada poljska glumačka zvezda Bartosz Bielenia) čija je sjajna gluma postala zaštitni znak ovog filma.

Ovo je priča o dvadesetogodišnjaku koji doživljava duhovnu transformaciju u pritvoru za mlade. Zločin koji je počinio sprječava ga da pristupi formalnom izučavanju kršćanstva. Međutim, Danijel ne odustaje od svog sna i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli. “Corpus Christi” je u osnovi emotivna priča bazirana na istinitom događaju koja je ujedno i inteligentan, često i ironičan odgovor na poziciju crkve i religije u savremenom evropskom društvu.

7. 10. / 19:00

Osmice / Wisdom Teeth

Režija: Jiří Strach

Republika Češka, 2014, 82 min.

Priča se događa 1980. Nekoliko mjeseci ranije, Richard, državni službenik, potpisao je Kartu 77, greškom (dok je bio pijan), a ne iz uvjerenja. Od tada ga baš ne prati sreća. A danas je vrhunac. Poslijepodne ima termin kod stomatologa zbog vađenja osmica, ali to je sitnica u usporedbi s onim šta ga čeka prije toga: na poslu financijski izvještaj, kolegica puna žudnje za brakom koja nije shvatila njihovu “aferu” koja je bila puki flert, šefov ultimatum Richardu da povuče svoj potpis Karte, a iznad svega, sveprisutna sjena tajnog policajca koji ga špijunira. Ukratko – dan kada može ili sve izgubiti ili napokon pronaći sebe.

8. 10. / 19:00

Trupa / The Troupe

Režija: Pál Sándor

Mađarska, 2018, 102 min.

Nakon što nekolicina putujućih glumaca izvede predstavu, izbije velika tučnjava. Mladi vojnik staje na stranu glumaca u prepucavanjima. Nakon što je prisiljen na bijeg, trupa primi vojnika u svoj krug i povede ga sa sobom. Zajedno se na zaprežnim kolima truckaju od sela do sela na putu do Budimpešte. Bijeg djeluje uspješno, ali on ne zna šta ga čeka. Vješanje, zavođenje, dvoboj i ljubav, na sceni i možda izvan nje. Da je znao, možda, samo možda, ma pridružio bi im se svakako.

9. 10. / 19:00

Loli Paradička

Režija: Richard Staviarsky, Víťo Staviarsky

Slovačka, 2019, 89 min.

Gorko-slatka ljubavna priča. Milan, pošteni prodavač, otkriva da je Veronka zbog gladi ukrala jednu njegovu karamelu, sažalijeva je i odlučuje joj kupiti ručak. Veronka mu zauzvrat nudi sebe kao prodajnog pomoćnika. Iskra između njih dovodi do nevjerovatne noći, odmah se zaljube jedno u drugo i počnu planirati zajedničku budućnost. Veronki ne smeta što Milan nema nogu od rođenja. Milanu ne smeta što je Veronka Romkinja.