Subota, 04.05.2024.

Investitor godinama prihoduje 0 KM ali, od 2019. “radi” na bh. projektu od milijardu KM

Srijeda, 24.04.2024. | Biznis | Najnovije


Nakon što je Gradsko vijeće Tuzla još 2019. godine donijelo Odluku o usvajanju Regulacionog plana ZBR (zone budućeg razvoja) “Irac-jug” – I faza u Tuzli, u javnost su plasirani detalji investicije od preko milion KM, najavljene kao najveće takve u BiH ikad.

Upravo je ta Odluka značila ozbiljnost investitora koji će, kako je tada rečeno, na prostoru Livnice u Tuzli sagraditi poslovno-stambeni kvart pod nazivom “Crystalico”.

Saopćenja koja su tada plasirana u medijima smo i mi prenosili 2019. godine, zatim 2022. godine te 2023. godine.

U svojevremenom opisu “Urbanističkog projekta “Crystalico – kompleks “Livnice” Tuzla, naveli su da je “cijeli kompleks je baziran na ideji “Kristala od soli” obzirom da je cijelokupna nevjerovatno bogata istorija Tuzle na ovaj ili onaj način vezana za so.”

Prezentirani izgled projekta

Tada je objavljena i video prezentacija projekta.

Investitor je tvrdio da su izdate urbanistička i lokacijska dozvola i da izgradnju mogu prolongirati samo nepogodne vremenske prilike.

Projekat je bio najavljen i na 11. Sarajevo Business Forumu 2022. godine te se tvrdilo da ipak neće biti “mrtvo slovo na papiru”.

No, osim esejskog opisa investicije i 3D prezentacije u međuvremeu se nije desilo ništa.

Investitor posluje u minusu godinama

Investitor koji je najavio gradnju ovog modernog kompleksa posluje u minusu od 2020. godine prema podacima FIA agencije. 

Radi se kompaniji ARBA d.o.o. koja je registrovana u Tuzli 2018. godine sa “organizacijom izvođenja građevinskih projekata” kao osnovnom djelatnošću.

Aktuelni direktor je Adnan Smajlović koji je, čini se, i jedini registrovani uposlenik.

Inače, Upravu ove kompanije čine Abdoelrahiman Marlon Afzal, prokurist, sa ovlaštenjima bez ograničenja osim prenosa i opterećenja nekretnina, Rodjan Mohammed-Azem, takođe prokurist sa istim ovlaštenjima kao i prvi prokurist, te aktualni direktor, Smajlović Adnan čija ovlaštenja su ograničena.

“Direktor društva ima ograničena ovlaštenja u zastupanju društva, i to na način – bez ograničenja u raspolaganju finansijskim sredstvima, mjesečno do iznosa od 5.000,00 KM (slovima: pethiljada i 00/100 KM), a preko navedenog iznosa samo uz isključivo pismenu saglasnost jednog od prokurista. Ograničenja se odnose i na poslove prodaje, zalaganja i razmjene nekretnina, uzimanja i davanja u lizing, uzimanja ili davanja kredita, te otvaranja računa kod poslovnih banaka, za koje radnje je potrebna posebna odluka ili pismena saglasnost jednog od prokurista”, navedeno je u oficijenim dokumentima.

Prethodni direktori bili su Džafić Dževad i Abdoelrahiman Marlon Afzal.

Prema klasifikaciji, kompanija se vodi kao “Mikro” preduzeće a prihod nema od 2020. godine.

To znači da ova kompanija ima upisanu 0 (nulu) kao “prihod” zadnje 4 godine.

Tokom 2023. godine ova kompanija je poslovala u minusu od preko 30 hiljada KM, tačnije 30.591,00 KM, bez prihoda.

Bez prihoda je bila i tokom 2022. godine, kada je  poslovala u minusu od preko 68 hiljada KM.

Prihod nije imala ni u 2021. godini kada je poslovala sa preko 90 hiljada KM u minusu te 2020. godine kada je poslovala sa preko 30 hiljada KM u minusu.

Zadni zabilježeni prihod imali su 2019. godine i to u minornom iznosu od oko 2 hiljade KM, tačnije 1.942,00 KM sa minusom od 3.315,00 KM.

Prihod 2018. godine kada je kompanija registrovana bio je 13 KM sa minusom od nešto preko hiljadu KM.

Opravdano je pitanje kako jedna kompanija mikro kategorije, sa jednim uposlenikom i bez prihoda planira ostvariti investiciju od, ni manje ni više, milijardu KM.

Njihova zadnja registrovana tenderska aktivnost bila je 2020. godine i to za “učešće javnosti u postupku izdavanja okolinske dozvole za izgradnju podzemnih garaža kapaciteta cca 1828 mjesta za parkiranje u sklopu izgradnje stambeno-poslovnog objekta”.

Kako u opisu ove kompanije stoji “ARBA Properties sinonim je za renomirane projekte koji postavljaju nove standarde za dizajn, zanatstvo i inspirisan način života”. 

“Mi u ARBA Properties firmi, vjerujemo u društvenu odgovornost i da treba nešto da vratimo zemlji Bosni i Hercegovini koja igra tako važnu ulogu u našem uspjehu. Tako ARBA Properties podržava inicijative i organizacije koje razvijaju aktivnosti za bolju budućnost, gdje su ljudi sretniji i uživaju u boljoj kvaliteti života.”, navodi se na web stranici ove kompanije.

galeriji njihovih projekata je samo jedan, ovaj obećani ali ne i realizovani projekat u Tuzli. 

Ne ulazeći u razloge svojevremene institucionalne podrške Gradskog vijeća Tuzla koji je ocijenio postojanje opravdanosti za istu, kakav god epilog ove prilično kontraverzne investicije bio, radi se o investitoru koji budi pitanja i čije poslovanje u ovom trenutku ne odgovara grandioznim obećanjima.