Utorak, 22.10.2024.

Kako je propala britanska mega investicija u BiH: Milionski gubici i incident koji je zataškan

Utorak, 22.10.2024. | Biznis | Najnovije

Rudnik u Olovu trebao je biti jedna od najvećih stranih investicija u našoj zemlji. U ovaj rudnik je kompanija Geomet, koja je u vlasništvu poznate britanske firme Mineco, u posljednjih nekoliko godina uložila više od 100 miliona KM te je zaposlila više od 200 radnika.

No, umjesto uspješne poslovne priče, ovaj slučaj bi lako mogao ući u udžbenike kao najveći investicijski promašaj u historiji naše zemlje, piše BiznisInfo.ba.

Naime, prema našim saznanjima, kompanija iz godine u godinu bilježi višemilionske gubitke, a prošle sedmice je otpustila 100 radnika. Prema podacima BiznisInfo.ba, firma Geomet u posljednjih pet godina je imala ukupni gubitak od oko 26 miliona maraka.

Također, upitno je da li će projekt trajno opstati ili će od njega u potpunosti odustati, a to će zavisiti od procesa koju su u toku, a koji se tiču izdavanja dozvola za rad novom metodom.

Kompanija je, naime, ranije vršila obradu rude takozvanom gravitacionom metodom. No, ta metoda nije isplativa, te je za nastavak rada nužno da im se omogući rad metodom flotacije koja, kako nam je pojašnjeno, zahtjeva upotrebu hemijskih reagenasa.

U proces izdavanja dozvola umiješala se Općina Olovo koja je zabrinuta za životnu sredinu a nakon ekoloških incidenata koji su se desili prošle i ove godine, u kojima je materijal iz rudnika, kako tvrde općinske službe, iscurio u rijeku Biošticu. Upravo zbog tih incidenata iz Općine Olovo su se žalili na odluke o dodjeli dozvola ovoj kompaniji novom metodom i tražili od federalnih organa da ih dodatno preispitaju, kako ne bi bila pričinjena još veća šteta.

Iz kompanije, pak, negiraju da je njihovo postrojenje skrivilo ikakav ekološki incident, tvrde da posluju u potpunosti u skladu sa zakonom te da im postupci Općine nanose ogromnu štetu. Također, potvrđuju da bez odobrenja rada novom metodom njihov projekt više neće biti isplativ.

Ovako izgleda sažetak ove kompleksne priče, odnosno ono do čega je BiznisInfo.ba uspio doći kontaktirajući sve umiješane strane. Njihova detaljna objašnjenja možete pročitati u nastavku.

Ekološki incidenti kao prekretnica

Prekretnicu u svemu predstavljaju ekološki incidenti koji su se desili prošle i ove godine. Iako je Općina oba slučaja reagirala, druge službe, pogotovo u drugom slučaju, nisu obavile svoj posao, pa se stiče utisak da su ovi događaji zataškani.

Harisa Bojić-Begić, zamjenica pravobranioca Općine Olovo, pojašnjava za BiznisInfo.ba da se februaru 2023. godine desilo incidentno zagađenje rijeke Bioštice koje je prouzrokovano izlijevanjem sadržaja jalovišta sa platoa rudnika Geomet d.o.o. Olovo.

Prema njenim riječima, sadržaj jalovišta je podzemnim putem dospio u Biošticu – usljed havarije na deponiji jalovine došlo do nekontroliranog izlijevanja otpadnih voda. Izlijevanje se desilo direktno u vodotok, ne posredno sa obale. Sadržaj jalovišta je praktično ”vrio” u rijeci – otvorila se kaverna u dnu korita.

– Rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove rudniku je naložen prekid odlaganja jalovine na dijelu jalovišta gdje se desilo incidentno oticanje, proglašen je II stepen ugroženosti, dok je rješenjem Kantonalne inspekcije zabranjeno obavljanje djelatnosti ”jer se na deponiji jalovine desila havarija” i zabranjeno je ”indirekno ispuštanje otpadnih voda u podzemlje” jer se vrši u suprotnosti sa odredbma Zakona o vodama ZDK – navela je Bojić-Begić.

Koncentracija olova tada je bila za 33 puta veća od maksimalno dozvoljene.

U maju 2024. godine, na istom mjestu, ponovo dolazi do zagađenja Bioštice. Općina je izvršila uzorkovanje vode, te je od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH utvrđeno da je vrijednost olova u rijeci bila <2000mg/l u odnosu na dozvoljenih max 10mg/l.

No, zanimljivo je da je izostala reakcija nadležnih službi.

– Niko od nadležnih nije došao po prijavi ni na dan incidenta niti u dane koji su uslijedili. Prema informacijama koje imamo, inspekcijski nadzor se vršio posredno, preko fotografija i telefonskih razgovora sa zaposlenicima rudnika, lice koje je direktno zainteresovano za ishod postupka, a nikakve objektivne činjenice nisu utvrđene jer inspekcija nije došla – istaknula je Harisa Bojić-Begić.

Iako se Općina obraćala nadležnim sa zahtjevom da se utvrdi šteta koja je prouzrokovana incidentima na rijeci Bioštici, da se odrede mjere na sanaciji štete, te eventualna naknada štete, niko od nadležnih se nije odazvao iako je to njihova zakonska obaveza, dodala je naša sagovornica.

Međutim, Općina Olovo je izvršila preliminarna ispitivanja uticaja zagađenja na ekološko stanje rijeke Bioštice a koje ukazuje na određena odstupanja biodiverziteta Bioštice, odnosno flore i faune, navela je Bojić-Begić.

Velika razlika u dvije metode

Ovi incidenti zapravo su bili i povod Općini da zatraži preispitivanje dozvola, a naročito u svjetlu nove metode obrade rude koju kompanija želi koristiti.

– Prije svega potrebno je napraviti razliku između dvije tehnologije obrade rude, odnosno gravitacione metode i flotacione metode. U suštini, gravitacija je predstavljena kao uslovno ”čista metoda” dok flotacija zahtjeva upotrebu hemijskih reagenasa, a usljed čega su posljedice i uticaj na okoliš različiti – pojašnjava Bojić-Begić.

Zbog navedene razlike u tehnologiji obrade rude, potrebna su posebna odobrenja, analize i studije. Za gravitacionu metodu su urađene 2015. godine i istim je isključena flotacija.

– Za flotaciju nemamo izrađenu studiju, a nejasno je i kako bi ministarstvo okoliša pomirilo ono što je 2015. godine bilo naprihvatljivo, tj. flotacija, da sada postane prihvatljivo. Općini Olovo je, kroz cijeli period rada rudnika pa do novembra 2023. godine, bila predstavljena gravitaciona metoda obrade rude, pri čemu se eksplicite isključivala flotacija i to upravo zbog rizika koje predstavlja za okoliš, te je sva dokumentacija izdata za gravitacionu tehnologiju prerade – navodi naša sagovornica.

Poslije incidenta 2023. godine, Općina saznaje da je rudniku izdata dopunska okolišna dozvola 2022. godine kojom je dozvoljena izgradnja flotacionih objekata i postrojenja. U novembru 2023. godine, od predstavnika rudnika saznaju da su u procesu izgradnje objekata i postrojenja za flotaciju.

– Proces izdavanja ”prethodne vodne saglasnosti” (PVS) je prekinut zaključkom Agencije za vodno područje rijeke Save (AVS). Geomet d.o.o. se žalio, a Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo žalbu je odbio. Postupak je prekinut iz razloga što za izvorište Zeleni vir nisu određene vodozaštitne zone, odnosno zone sanitarne zaštite. Sa izvorišta Zeleni Vir vrši se napajanje grada Olovo vodom, a javno vodosnabdijevanje je javni interes koji je iznad svakog ekonomskog/poslovnog interesa, pa i flotacije kod firme Geomet d.o.o. – kazala nam je Bojić-Begić.

Nacrt Elaborata kojim bi se utvrdile vodozaštitne zone je trebao biti predmet javne rasprave 29. avgusta 2024. godine, međutim, na zahtjev rudnika, javna rasprava je odgođena za period od najmanje dva mjeseca, dodala je.

Dopunska okolišna dozvola (DOD) iz 2022. godine za flotaciju

– Istina je da Geomet trenutno ima pravosnažnu okolišnu dozvolu za gravitaciju 2021. i dopunsku okolišnu dozvolu (DOD) iz 2022. godine za flotaciju. Međutim, Općina smatra da DOD iz 2022. godine uopće nije smjela biti donesena jer za istu nije izdat vodni akt za flotaciju, niti je urađena Studija/procjena uticaja na okoliš, o istom nije konsultovana javnost, odnosno smatramo da je ista ništava zbog čega se podnosi tužba, upravni spor za poništenje dopunske okolišne dozvole. Utvrđenje ništavosti se uvijek može tražiti, a kako Općina uopšte nije znala da se vodio ovaj postupak, ove aktivnosti i nismo mogli ranije pokrenuti – govori Bojić-Begić.

U međuvremenu, Interresorna radna grupa, osnovana od strane Vlade FBiH, je utvrdila nedostatke DOD 2022. i predložila da se ista stavi van snage, a da se okolišna dozvola iz 2021. godine izmjeni jer se desio incident u februaru 2023. godine što ukazuje da mjere iz okolišne dozvole 2021. nisu adekvatne. Mišljenje Interresorne grupe je usvojeno zaključkom Vlade FBiH.

Vodna dozvola za gravitacionu metodu

Naša sagovornica dodaje i da je vodna dozvola za gravitaciju poništena dva puta iz razloga što nije zadovoljavala zakonske uslove. Drugostepeni organ, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je dalo detaljne upute prvostepenom organu šta treba korigovati u ponovljenom postupku.

– Međutim, Agencije za vodno područje rijeke Save ne uvažava upute drugostepenog organ, nedostaci nisu otklonjeni ili nisu otklonjeni u potpunosti iz kojeg razloga se ulaže i treća žalba. Drugostepeni organ je između ostalog naložio da se definišu objekti navodeći lokacijske uslove objekata i postrojenja za gravitaciju. Ovo nam je posebno bitno ukoliko imamo u vidu da je rudnik izgradio objekte i postrojenja za flotaciju, a za što nemaju odobrenje Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije. Ukoliko tačno znamo šta je dozvoljeno, ne ostavlja se prostor za interpretaciju da li su ili nisu obuhvaćeni i flotacioni objekti i postrojenja (na sličan slučaj smo već naišli). U julu 2023. godine, istekao je rok važenja ”prethodne” vodne dozvole za gravitaciju, te do danas ista nije obnovljena – nije konačna u upravnom postupku. Vodna dozvola za gravitaciju ne bi riješila pitanje vodnog akta za flotaciju. Donošenjem vodne dozvole za gravitaciju ne bi se otklonili nedostaci zbog kojih je prekinut postupak za izdavanje PVS za flotaciju – upozorava zamjenica općinskog pravobranioca.

– Rudnik je izgradio objekte i postrojenja za flotaciju bez da je dobio odobrenje Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije. Sve navedeno je iniciralo da Općina pokrene postupke pred nadležnim institucijama i Agencijama a prvenstveno onih koji se tiču voda i okoliša – zaključuje se u detaljnom odgovoru Harise Bojić-Begić za BiznisInfo.ba.

Šta kažu iz kompanije Geomet

BiznisInfo.ba je kontaktirao kompaniju Geomet koji su u potpunosti negirali da je njihovo postrojenje izazvalo ekološki incident. Također, kažu da je sve što su radili bilo u potpunosti u skladu sa zakonom, ali da im postupci Općine nanose ogromnu štetu.

Također nam je potvrđeno da su prošle sedmice otpustili sto radnika te da im neće biti isplativo nastaviti poslovati ako im se ne omogući rad novom metodom, odnosno flotacijom.

– Kompanija “Geomet” od svog osnivanja posluje potpuno u skladu sa zakonom i primjenjuje sve zakonske propise koji vaze u BiH. Mi posjedujemo vodnu dozvolu izdatu od strane Agencije za vodno područje rijeke Save, iz koje se jasno vidi da je dozvola izdata za korištenje gravitacijske, a ne flotacijske metode prerade rude, koji smo jedino do sada i koristili i iz čega se vidi da radimo potpuno u skladu sa zakonom, a ne kao sto su se pojavile spekulacije pojedinaca u medijima, mimo zakona – naveli su.

Činjenica je, daodaju, da kompanija “Geomet” ima važeću okolinsku dozvolu od 2021. godine za cjelokupno eksploataciono polje sa objektima i postrojenjima za gravitacijsku preradu rude, a također ima i pravosnažnu Dopunu okolinske dozvole za novi način prerade rude (flotacija), ishodovanu u junu mjesecu 2022. godine. Općinsko Pravobranilaštvo je pokrenulo upravni spor protiv gore navedene Dopune i dok je proces trenutno u toku, Dopuna okolinske dozvole je i dalje validna i pravosnažna!

– U daljim koracima pribavljanja dozvola, općinska uprava je u tri navrata ulagala žalbe za obnovu postojeće vodne dozvole za gravitacijsku preradu rude, koja je originalno izdata 2021. godine, a za koju smo predali zahtjev za obnovu u julu mjesecu 2023. godine. lako je općinska administracija prethodno dala saglasnost za ishodovanje dozvole, od novembra 2023. godine do danas, općinska administracija je uložila žalbe 3 puta na obnovljenu vodnu dozvolu, koja se nije promijenila, čime je opstruirala proces daljeg dobivanja dozvola za više od godinu dana i pokazala da ne podržava dalji razvoj rudnika, a samim tim ni 200 radnih mjesta koje je rudnik osiguravao – kazali su iz uprave rudnika.

Medutim, ističu, krucijalno je napomenuti da ulaganjem žalbe drugostepenom organu, proces obnavljanja dozvole nije obustavljen, nego isključivo vraćen na prvostepeni organ na postupak ponovnog izdavanja. U toj proceduri postojeća vodna dozvola nije ukinuta, nego je i dalje važeća i pravosnažna, zato je, ponavljaju, notorna neistina da je Rudnik radio bez dozvola!

Sa svoje strane su, dodaju, učinili sve da ispoštuju zakonsku regulativu i počnu sa radom, kako bi grad Olovo ponovo oživio. I dalje imaju važeću i pravosnažnu okolinsku dozvolu sa pravosnažnom dopunom okolinske za novu metodu prerade, imaju i dalje važeću vodnu dozvolu za postojeću metodu koja se obnavlja treći put nakon kontinuiranih žalbi općinske uprave, koja je dostupna svima za provjeru.

– No, kao što je spomenuto, kontinuirano smo spriječeni u daljim procesima ishodovanja dozvola za novi način eksploatacije, koji je trenutno jedina ekonomska isplativa metoda prerade rude, te se bez uvođenja te metode neće moći nastaviti sa radom, pošto je gravitacijska metoda prerade rude ekonomski neisplativa, zbog čega je rudnik u proteklih nekoliko godina pretrpio velike finansijske gubitke, upravo zbog opstrukcije u dobijanju potrebnih dozvola za novu metodu, koja je isplativa za rad – poručuju.

Zbog toga i stalnih finansijskih gubitaka koje trpe kao kompanija i zbog kontinuiranog kašnjenja u dobivanju dozvola, kako bi mogli da počnu sa radom, rukovodstvo kompanije donijelo je veoma tešku odluku da svoje uposlene pošalje na kolektivni godišnji odmor, a u prošlu srijedu je 100 radnika otpušteno kao tehnološki visak.

– Ljudi koji su godinama radili u našoj firmi, čije su plate bile značajno veće od prosječne plate u Olovu i koji su uspjeli vratiti nadu ovom gradu u budućnost. Napominjemo, da stalni finansijski gubici nisu ni u jednom momentu imali uticaj na primanja radnika, te da su svi radnici uredno primali svoje plate, transparentno i na vrijeme, nešto čime se ne mogu pohvaliti mnoge firme. Još jedna notorna neistina je da je firma ,,Geomet” obećala da će vratiti radnike na posao, ako općinska administracija povuče svoje žalbe. Šteta koju je općinska administracija načinila firmi Geomet, kroz kontinuiranu opstrukciju ishodovanja dozvola je permanentna i nije lahko nadoknadiva – kazali su nam iz Geometa.

Naglašavaju i da je „notorna neistina da Rudnik olova zagaduje rijeku Biošticu, kao niti bilo koji drugi segment životne sredine“.

– Ne postoji niti jedan dokaz da je voda u rijeci Bioštici zagadena, te da je u bilo kojem trenutku došlo do zagađenja iii štete uzrokovane zagađenjem iz rudnika. U dva navrata kada je voda u Bioštici promijenila boju, ali ne i sadržaj, ni u jednom slučaju inspekcijskim nadzorom nije utvrđeno biološko iii hemijsko oštećenje vode, niti je utvrđeno da je to nastalo iz našeg rudnika ili da imamo bilo kakve veze sa tim, s obzirom da se u trenutnom tehnološkom procesu, ali i novom tehnološkom procesu koristi isključivo zatvoreni sistem voda, zbog čega je potpuno nemoguće da dođe do ispuštanja bilo kakvih voda u okolinu – ustvrdili su.

Napominju da je kompanija oduvijek bila posvećena primjeni najviših međunarodnih standarda u radu, posvećujući maksimalnu pažnju zaštiti životne sredine, poboljšanju života stanovnika Olova, ali su zbog opstrukcije pojedinaca spriječeni da rade i samim tim doprinose lokalnoj zajednici, zbog čega su nevoljno primorani na ovaj korak.

– Kompanija je do sada uložila preko 100 miliona KM u projekt rudnika olova i zaposlila preko 200 radnika, od kojih je 150 bilo iz Olova. Sada smo dovedeni do činjenice da smo uručili rješenja o otkazima 100 radnika, što će imati ogromne posljedice i na samu Općinu – zaključili su iz kompanije Geomet.

Šta kažu iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Obratili smo se i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma koje je jedna od institucija koje su nadležne za cijelu slučaj. Oni su nam pojasnili historiju slučaja.

– Investitor „Geomet“ d.o.o. Olovo je podnio Zahtjev za izdavanje od 7. septembra 2020. godine. Nakon zakonom provedenih predviđenih procedura, ovo ministarstvo je 7.  maja 2021. godine izdalo rješenje o okolišnoj dozvoli za otvaranje, eksploataciju, pripremu i oplemenjivanje rude ceruzita u rudniku „Olovo“ u Olovu. Izdato rješenje važi 5 godina i ima klauzulu pravosnažnosti.

Investitor se obratio ovom ministarstvu 20. januara 2022. godine sa zahtjevom za izmjenu i dopunu rješenja o okolišnoj dozvoli, što se odnosi na uvođenje kombiniranog oplemenjivanja rude olova s flotacionom metodom koncentracije i flotacijskog jalovišta na osnovu idejnog projekta kojeg je izradila kompanija Inzio Tuzla u januaru 2022. godine.

Izmijenjeno i dopunjeno rješenje je izdato 6. juna 2022. godine, a pravosnažno je postalo od 12. avgusta 2022. godine.

Izmijenjeno i dopunjeno rješenje tuženo je od strane općine Olovo koja je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma prethodno zahtjevom tražila preispitivanje i reviziju okolišne dozvole i Rješenja o izmjenama i dopunama iste.

Revizija je završena i Vlada Federacije BiH je izvještaj i zaključke o provedenom usvojila na sjednici u julu ove godine. U toku je sudski postupak koji se vodi na kantonalnom sudu u Sarajevu, kao i procedura po zaključcima Vlade.

Početkom mjeseca septembra Federalno ministarstvo okoliša i turizma je po zaprimljenim informacijama o pojavi novih činjenica i okolnosti koje utiču na okoliš a vezani su za rad privrednog subjekta Geomat d.o.o. Olovo zahtijevalo hitan inspekcijski nadzor na terenu i provjeru kompletne dokumentacije kojom dokazuju zakonitost rada i aktivnosti u funkciji zaštite okoliša i voda a nakon incidenta koji se desio početkom 2023. godine – kazali su nam iz Ministarstva.