Petak, 25.10.2024.

Nema više džaba spavati ni u selima! U ovom dijelu BiH plaćat će se boravišna taksa za svakog gosta

Petak, 17.05.2024. | Biznis | Najnovije

Vlada RS-a utvrdila je na sjednici nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, kojim se predviđa da od 1. januara 2025. pružatelji ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju.

Kako napominju iz Vlade, dosadašnjim zakonskim rješenjem ti pružatelji usluga bili su izuzeti iz sistema plaćanja boravišne takse kako bi se u što većoj mjeri olakšao rad tih ugostitelja.

– Imajući u vidu da je sve veći broj pružatelja ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma i značaj ruralnog turizma kao jedne od najrazvijenijih grana turizma u RS-u, nužno je da se i njihov položaj izjednači s drugim vrstama ugostiteljskih objekata – saopćeno je iz Vlade RS-a.

Ovim nacrtom se pritom povećava zakonski raspon visine boravišne takse, a odluku o visini i dalje donosi jedinica lokalne samouprave uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore RS-a. Cilj predloženih izmjena visine boravišne takse, kako je saopćeno, jest osigurati ekvivalentnost između pruženih usluga i plaćene boravišne takse.

– Nacrtom zakona se također definira da će pružatelji ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara 2025. biti dužni početi s plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uvjetima i na isti način kao i drugi ugostitelji, dok su prema važećem zakonskom rješenju oni bili obvezni plaćati godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, ovisnosti o stepenu razvijenosti jedinice lokalne samouprave – naveli su iz Vlade RS-a.