Četvrtak, 24.10.2024.

MEGALOMANSKI PROJEKT Šta će se graditi u blizini bh. granice: Hoće li Džeko “učestvovati”?

Utorak, 16.07.2024. | Biznis | Najnovije

U okolici Dubrovnika, na rubu Pelješca, kod mjesta Doli, planirana je izgradnja jednog od najambicioznijih projekata u čitavom regionu.

Riječ je o projektu “Hrvatski san”, dobropoznatom tamošnjoj javnosti, o kojem se kroz medije počelo pričati još prije skoro deceniju i po.

Projekt je pokrenuo poznati hrvatski biznismen Vincenco Blagaić još prije 17 godina kada je otkupio zemljište, a prije nekoliko dana je najavio i konačni početak. On je prošle godine okončao proces otkupa svih suvlasničkih udjela, a prema njegovim riječima, samo glavna parcela je bila u suvlasništvu čak 103 porodice, te je sklopljeno čak 1200 ugovora.

VICENCO BLAGAIĆ

“Hrvatski san” se prostire na ukupnoj površini od oko 260 hektara, od čega je 40 hektara planirano za luksuzni turistički resort s hotelima, turističkim centrom i dodatnim objektima.

Trebao bi imati sedam hotela sa 400 smještajnih jedinica, 500 apartmana, sportske sadržaje, marinu za mega jahte do 400 vezova, golf teren s 27 rupa, 220 vila, trgovine, restorane, barove, muzeje, galerije i slično. 

Vrijednost projekta je blizu milijardu eura, a prije nekoliko dana, u društvu Blagaića su viđeni hrvatski fudbaleri Luka Modrić i Mateo Kovačić, te se u javnosti počelo špekulisati u njihovom ulasku u ovaj mega projekt.

Osim njih, spominjale su se investicije Davida Beckhama, te nekih NBA zvijezdi. S obzirom da u Dubrovniku provodi mnogo vremena, pitanje je da li će naš Edin Džeko “učestvovati” u ovom projektu. Novca mu sigurno ne manjka, samo je pitanje koliko je zainteresovan.

MODRIĆ, BLAGAIĆ, BECKHAM

Barem za sada, zvaničnih informacija o njihovom ulasku nema, a ni sam Blagaić nije bio voljan otkrivati konkretna imena. 

“Naša ambicija jest doseći razinu ekskluzivnosti koja u Hrvatskoj zasad ne postoji, od brendiranih hotela i restorana, preko prestižnih trgovina i marine za najveće jahte, do pravog terena za golf i aerodroma za prihvat malih privatnih aviona. Čak i glavna cesta koju upravo gradimo izgledat će luksuzno i uz četiri trake imat će pomno hortikulturno uređenje, LED rasvjetu, pješačke i biciklističke staze te koridor za džogiranje”, otkrio je u razgovoru za tportal Blagaić.

“Za vile i apartmane zainteresirani su najbolji svjetski sportaši i najveći svjetski celebrityji, a bit će to prvo potpuno zatvoreno naselje u Hrvatskoj, strogo čuvano i s velikim naglaskom na sigurnost”, rekao je Blagaić za tportal. 

Dodao je da se ništa slično ne može realizirati u urbaniziranim dijelovima zemlje zbog brojnih prostornih i infrastrukturnih ograničenja, ali na lokaciji Tri sestrice se radi o velikoj površini zemljišta udaljenoj od naselja, a koja je uz to već decenijama planirana upravo za ovu namjenu.

A prema pisanju istog portala, još od 1969. godine, za vrijeme bivše Jugoslavije, ta lokacija je planirana kao najveća turistička zona u bivšoj saveznoj republici, ali zbog nesređenih vlasničkih odnosa nitko nije želio ulaziti u investiciju.



Desetak posto udjela u ovom projektu, Blagaić je ranije prodao da bi se pokrili troškovi razvoja i gradnje infrastrukture na ovoj lokaciji.

“Od prvog dana uložili smo ogroman novac u izradu masterplana i velike makete, trenutno deset velikih svjetskih arhitekata radi na idejnim rješenjima prve faze, a infrastruktura i ceste samo su nulti korak. Zašto bismo uopće tražili investitore kada možemo probati i sami? Gradit ćemo dijelom uz pomoć kredita, dijelom prodajom nekretnina krajnjim kupcima, a prva faza odmah će ‘gurati’ drugu. Da, otkup zemljišta trajao je duže od petnaest godina, a i na dozvolama radimo još od 2017. godine – ali ni u drugim državama procedura nije puno brža, pogotovo kada se radi o projektima ove veličine”, kaže Blagaić.

Prema pisanju hrvatskih medija, ambicioznim pothvatom planira se ostvariti prva svjetska Lifestyle-Tourist-Eco friendly destinacija na Dubrovačkoj rivijeri, a u razvoju ovog projekta bili su angažovani najpoznatiji svjetski i hrvatski arhitekti, urbanisti i konsultanti.