Subota, 27.04.2024.

Kad su složni: Kako su dva brata napravila multimilionsku kompaniju

Srijeda, 06.03.2024. | Biznis | Najnovije

BiznisInfo.ba danas je objavio da se sarajevska IT & Software kompanija Ministry od Programming našla na listi hiljadu najbrže rastućih evropskih firmi.

Riječ je o prestižnoj listi koju svake godine stastavljaju ugledni list Financial Times i njemačka Statista.

Inače, naš portal bio je i među prvim medijima koji su pisali o ovoj kompaniji još, sada već daleke, 2018. godine.

Tada smo donijeli zanimljivu i detaljnu priču o kompaniji koja je nastala u maju 2015. godine, a za samo tri godine je izrasla u multimilionskog izvoznika čiji proizvodi u tehnološkom smislu mijenjaju svijet nabolje, a mladi ljudi iz regije dolaze u Sarajevo kako bi u njoj radili.

Sve je počelo sa željom da se napravi kompanija koja će biti drugačija od ostalih.

– Na samom početku odlučili smo da želimo imati kompaniju koja je drugačija i zato smo odabrali da se bavimo proizvodnjom startapa. Dakle, naša osnovna uloga jeste da budemo tehnološka i logistička podrška startapima, tehnološkim kompanijama u nastajanju – kazao je tada za BiznisInfo.ba Rešad Začina koji je zajedno sa bratom Farisom osnovao Ministry of Programming.

Rešadu i Farisu pridružile su se i njihova sestra Ajla i Rešadova supruga Amra pa je tako četveročlana ekipa u ranim tridesetim započela svoje rizično putovanje.

– U to vrijeme osnivanje kompanije za nas je bio veliki rizik. Ja sam radio u Švedskoj, u jednom od najperspektivnijih tamošnjih startapa. Faris je u Sarajevu radio za jednu američku kompaniju. Obojica smo bili zainteresovani za tu priču o startapima, a osim toga smo željeli i u svojoj zemlji pokušati preslikati neke stvari koje se rade u svijetu i način na koji svjetske kompanije funkcionišu. Htjeli smo da i našim ljudima damo priliku da budu dio svjetskih tokova i da rade sa naprednijim tehnologijama – ispričao je tada Rešad.

Cijeli tekst o kompaniji koji je tada objavio Biznisinfo pročitajte OVDJE