Četvrtak, 24.10.2024.

Hidrogradnja opet na prodaji: Početna cijana iznosi nešto više 88 miliona KM

Srijeda, 05.06.2024. | Biznis | Najnovije

Raspisan je još jedan javni oglas za prodaju nekadašnjeg građevinskog giganta Hidrogradnje, koja se nalazi u stečaju. Početna cijena kompanije, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, i dalje iznosi nešto više od 88 miliona KM te se godinama ne mijenja.

Prema informacijama, Hidrogradnja se prodaje u pravnom i fizičkom stanju na dan prodaje, bez prava naknadne reklamacije. Ova odredba jasno je navedena u oglasu, što znači da će novi vlasnik preuzeti kompaniju u zatečenom stanju.

Početna vrijednost od 88 miliona KM predstavlja minimalnu cijenu ispod koje se kompanija ne može prodavati, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, javlja Faktor. Jedan od ključnih uvjeta prodaje je da kupac nastavi osnovnu djelatnost Hidrogradnje i zadrži postojeći broj zaposlenih, čime se nastoji osigurati kontinuitet poslovanja i zaštita radnih mjesta.

Uz to, sve takse i poreze za prijenos vlasništva privrednog subjekta snosi kupac, uključujući pripremu dokumentacije i pravne radnje potrebne za prijenos vlasništva.

Podsjetimo, na javnom nadmetanju u decembru 2022. godine pobijedila je jedna firma, ali potencijalni kupac nikada nije uplatio kupoprodajnu cijenu, iako je rok za uplatu bio produžavan više puta. Ovaj neuspjeh dodatno je zakomplikovao proces prodaje Hidrogradnje, koja se i dalje suočava s izazovima u pronalaženju ozbiljnog kupca.

Oglas za prodaju Hidrogradnje ostaje otvoren, a potencijalni investitori imaju priliku da preuzmu ovu nekada moćnu kompaniju i doprinesu njenom ponovnom usponu na tržištu građevinske industrije. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i dalje traži adekvatnog kupca koji će ispuniti sve uslove prodaje i omogućiti Hidrogradnji da nastavi s poslovanjem.