Subota, 27.04.2024.

Najveći i najbolji aerodrom u BiH: Aerodrom Sarajevo se sprema za rekordno ljeto, ovo su sve nove rute

Utorak, 05.03.2024. | Biznis | Najnovije | Vijesti

Sarajevski aerodrom očekuje svoju rekordno najprometniju ljetnu sezonu, s dvanaest najavljenih novih linija i više od 1,6 miliona sjedala u prodaji između 31. marta i 26. oktobra.

Ryanair ovog ljeta debitira sa šest odredišta, dok će Air Arabia i Aegean Airlines obnoviti svoje direktne letove za Sharjah i Atinu nakon nekoliko godina.

Turski avioprevoznik SunExpress, koji ulazi na tržište Bosne i Hercegovine letovima iz Antalije, tokom ljeta će početi sa letovima iz Izmira.

Pegasus Airlines će povećati svoju prisutnost u Sarajevu novim letovima iz Antalije, dok će Flyadeal iz Saudijske Arabije i SAS Scandinavian Airlines pokrenuti sezonske linije iz Džede i Kopenhagena. Većina novih ruta bit će subvencionirana od strane Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Novi letovi iz Sarajeva od ovog proljeća

Sarajevski aerodrom ovog ljeta ima ukupno 1.636.428 sjedala na redovnim dolaznim i odlaznim letovima zajedno. To predstavlja povećanje od 30,3 posto u odnosu na prošlo ljeto i poboljšanje od 14,3 posto u odnosu na 2022. godinu, koja je bila najprometnije ljeto do sada, kada je Wizz Air imao bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tokom ljeta Turkish Airlines bit će najveći prevoznik s nešto više od 200.000 sjedala, a slijedit će ga lokalni konkurent Pegasus Airlines, a zatim Austrian Airlines. Novi sudionik Ryanair bit će šesti najveći zračni prevoznik na temelju raspoloživog kapaciteta s 96.178 sjedala, iza Wizz Air Abu Dhabija i Flydubaija.

Od svih zračnih prevoznika koji ove godine otvaraju nove linije za Sarajevo, Ryanair ima najveće aspiracije za budući razvoj u gradu, s ciljem da preveze 200.000 putnika samo tokom prve godine poslovanja.

– Ryanair je jedini zračni prijevoznik koji može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini, oštra suprotnost konkurentskim zračnim prevoznicima koji nastavljaju ukidati rute i smanjivati kapacitete – rekao je ranije Ryanairov glavni komercijalni direktor, Jason McGuinness.

– Mislim da je Sarajevo uvijek predstavljalo prazninu u našoj mreži i uvijek smo imali želju letjeti iz Sarajeva, ali su troškovi bili previsoki. Ne zanimaju nas kratkoročni dogovori i poslovi – dodao je te naveo da je ovo samo početak.

BiznisInfo.ba / Ex Yu Aviation News