Nedjelja, 28.04.2024.

Konačno dobre vijesti: Opština blizu Sarajeva sprema se za najveću investiciju u svojoj historiji

Utorak, 05.03.2024. | Biznis | Najnovije | Vijesti

Ovo će biti najveća investicija u historiji ove bosanskohercegovačke opštine

Sokolac je na jedan korak od investicije vrijedne više od sto miliona eura – solarne elektrane koju će graditi njemački investitor.

Nezavisni operater sistema u Bosni i Hercegovini je u skladu sa zahtjevom investitora, kompanije Ener State d.o.o. iz Sokoca, izdao ovom preduzeću Potvrdu o upisu u registar bilansiranih korisnika.

Nakon uspješno potpisanog ugovora o koncesiji te upisa u registar Nezavisnog operatera, slijedi nastavak radova na dobijanju građevinske dozvole, kako bi radovi na izgradnji fotonaponske elektrane Sokolac 100 MW mogli krenuti početkom građevinske sezone.

– Ova potvrda uz prethodno dobijenu koncesiju te sve aktivnosti na dobijanju iste, pokazuju našu opredjeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja – naveo je načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Dodao je da mu je zadovoljstvo što je eminentna njemačka kompanija otvorila kćerku firmu u Sokocu i što se nalazimo na korak od investicije vrijedne više od sto miliona eura.

– Ovo je najveća investicija u istoriji naše opštine značajna za život svih ljudi – naglasio je Bjelica.